Elintarvikehuoneiston perustaminen ja ilmoituksenvarainen toiminta
Toiminnanharjoittaja tulee tehdä ilmoitus viimeistään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus tulee tehdä myös toiminnan olennaisesta muuttamisesta ja toimijan vaihtumisesta. Terveysvalvonta käsittelee ilmoituksen ja merkitsee ilmoitetut tiedot valvontakohdetietokantaan. Ilmoituksen tekijälle lähetetään todistus ilmoituksen käsittelystä. Ilmoituksen käsittelystä peritään maksutaksan mukainen käsittelymaksu. Toimijalla tulee olla myös omavalvontajärjestelmä, mutta sitä ei tarvitse hyväksyttää valvontaviranomaisella. Tarkempia tietoja elintarvikehuoneiston perustamisesta saat alueesi terveystarkastajalta. Toimijan tulee huomioida myös muiden viranomaisten toiminnalle asettamat vaatimukset.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevästä laitoksesta tulee tehdä hakemus hygieenikkoeläinlääkärille elintarvikehuoneiston hyväksymisestä. Hakemus tulee tehdä ennen toiminnan aloittamista. Hakemuksesta tehdään hyväksymispäätös 60 vuorokauden kuluessa asian vireille tulosta, jollei asian laajuus, hakemuksen puutteellisuus tai muu erityinen syy edellytä asian pitempää käsittelyä.
Alkutuotanto
Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä. Siihen kuuluvat myös sadonkorjuu, lypsäminen, eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta, kalastus, metsästys ja luonnonvaraisten tuotteiden kerääminen. Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja lihantuotanto, lihakarjan kasvatus, hunajantuotanto, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.
Toimijan on ilmoitettava alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta terveysvalvonnalle Ilmoitusvelvollisuus ei koske luonnonvaraisten tuotteiden kerääjiä eikä metsästäjiä.
Mikäli alkutuotantopaikan yhteydessä tapahtuva elintarvikkeiden käsittely on luonteeltaan ja laajuudeltaan sellaista, ettei kyseessä ole pelkkä alkutuotanto (esim. tuotteet pakataan tai niitä jatkojalostetaan) on toiminnasta tehtävä elintarvikelain mukainen ilmoitus (kts. edellä). Alkutuotannon tuotteiden vähäisen luovutuksen suoraan kuluttajalle katsotaan kuuluvan alkutuotantoon, eikä siitä enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta.
Lisätietoja alkutuotannon valvonnasta antavat hygieenikkoeläinlääkäri p. 044 705 6148 (maidon-, lihan-, hunajan ja kananmunientuotanto sekä kalastustuotteet) ja terveystarkastaja p. 044 710 0832 (marja-, kasvis- ja juurestuotanto).
Elintarvikehuoneistolle asetettavat vaatimukset
Lisätietoa elintarvikehuoneistoille ja toiminnalle asetetuista vaatimuksista löydät Ruokaviraston sivuilta: