Elintarvikkeiden tilapäismyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot
Tilapäismyynti
Elintarvikealan toimijan on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus terveysvalvontaan harjoittamastaan tilapäisestä elintarvikkeiden myynnistä.
Yksityishenkilöiden ja järjestöjen ei tarvitse ilmoittaa terveysvalvonnalle vähäriskisestä elintarvikemyynnistä esimerkiksi koulujen myyjäisistä, seurakunnan kahvitilaisuuksista tai urheiluseurojen tapahtumista. Tällaisissa tilaisuuksissa tulee kuitenkin noudattaa hyvää hygieniaa ja huolehtia elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista.
Lisätietoa elintarvikkeiden tilapäismyynnin järjestämisestä löydät terveysvalvonnan asiakasohjeesta. Lisätietoa voi kysyä myös terveystarkastajilta.
Liikkuvat elintarvikehuoneistot
Liikkuvat elintarvikehuoneistot ovat siirrettävissä olevia myynti- tai tarjoilupisteitä tai elintarvikkeiden valmistus- tai käsittelytiloja. Ne voivat liikkua tai niitä voidaan siirtää paikasta toiseen yhden tai useamman kunnan alueella. Tyypillisesti liikkuvat elintarvikehuoneistot toimivat erilaisissa tapahtumissa, messuilla markkinoilla ja toreilla. Liikkuvia elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi erilaiset myyntiautot, telttakatokset ja pienet kioskit. Liikkuvan elintarvikehuoneiston sijainti voi vaihdella päivittäin tai se voi pysyä myös samana esimerkiksi koko kesäkauden.
Elintarvikealan toimijan on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta toimijan kotikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle neljä (4) viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.
Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tiedottaminen
Elintarviketoimijan tulee tiedottaa liikkuvasta elintarvikehuoneistosta niille kunnille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tiedottamista ei tarvitse tehdä, kun toimija liikkuu sen kunnan valvonta-alueella, jonka elintarvikevalvontaviranomaiselle on alun perin rekisteröinyt liikkuvan elintarvikehuoneiston.
Jos toiminta toistuu esimerkiksi viikoittain tiettynä päivänä, voi toimija tehdä tiedottamisen pidemmälle ajalle tai toistaiseksi voimassa olevana. Toimija voi myös tiedottaa valvontayksikköä liikkuvasta elintarvikehuoneistosta jo hyvissä ajoin, esimerkiksi vuoden alussa, jos tietää jo ennalta tulevan vuoden myyntitapahtumat.
Omavalvonta
Elintarviketoimijalla on oltava kirjallinen omavalvonta ja se on säilytettävä myyntipaikalla. Omavalvonnassa on esitettävä elintarvikkeiden kannalta tärkeät vaiheet elintarvikkeen valmistuksessa, käsittelyssä sekä säilytyksessä ja mainittava toimenpiteet näiden kohtien valvomiseksi.