Hygieniaosaaminen
Elintarvikkeiden parissa työskenteleviltä vaaditaan hygieniaosaamista eri osa-alueilta: mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö. Elintarvikehygieenisestä osaamisesta säädetään yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) ja elintarvikelaissa (297/2021). Elintarvikealan toimijan velvollisuus on kustannuksellaan varmistaa, että elintarvikkeita käsitteleviä työntekijöitä koulutetaan ja ohjataan heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. Elintarvikehygieeninen osaaminen osoitetaan hygieniapassilla.
Hygieniapassin hankkiminen
Hygieniapassitestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Ruokaviraston hyväksymät hygieniapassitestaajat. Osa testaajista järjestää ennen testiä hygieniaosaamiskoulutusta. Lisätietoa hygieniapassista ja Kainuussa järjestettävistä testeistä löytyy alla olevista linkeistä.