Sotkamon Matkailuoppaat

Sotkamon Matkailuoppaat järjestävät Sotkamossa ja lähialueella opastettuja kävelykierroksia, kiertoajeluja ja kohdeopastuksia. Matkailuoppaat ovat palveluksessasi, kun haluat tutustua Sotkamo Vuokatin historiaan, matkailukohteisiin ja alueella vaikuttaneisiin henkilöihin. Opas kertoo mielenkiintoista paikallistietoa, upeita tarinoita ja tietääpä hän myös tulevaisuuden suunnitelmista alueella.

Sotkamon Matkailuoppaat ry on Suomen Opasliitto ry:n jäsenyhdistys, joka on perustettu 2022. Sotkamon Matkailuoppaat järjestää Sotkamossa ja lähialueella opastettuja kävelykierroksia, kiertoajeluja ja kohdeopastuksia. Lisäksi yhdistys tekee aktiivista yhteistyötä maakunnallisesti ja valtakunnallisesti muiden opastoimijoiden kanssa sekä alueella eri matkailutoimijoiden kanssa.

Tapahtuu vuonna 2023

 • Pohjoisten Oppaiden aluekoulutus- ja kokouspäivät Vuokatissa 1.-2.4.2023
 • Kurkistus Sotkamon historiaan ja nykypäivään – kävelykierrokset                      Opastettu kävelykierros lauantaisin 1.7., 15.7., 29.7., lähtö klo 13.00 Niemelä/ Huovishuone, Niemeläntie 1, 88600 Sotkamo. Kävelykierroksen kesto n. 1,5 tuntia ja se toteutetaan takuulähtönä. Hinta 5 €/hlö, käteismaksu oppaalle. Kierroksen aikana opas kertoo tarinoita Sotkamon historiasta ja nykypäivästä. Kävelemme Niemelästä Aatoksen kautta Marjex Stadionille ja Hiukkaan. Palamme torin ja Kainuuntien kautta Huovishuoneelle, jonne  voi jäädä tutustumaan tarkemmin Veikko Huovisen elämään ja teoksiin.
 • Kulttuurisuunnistus Sotkamo-päivänä 24.7. klo 13-15, maksuton. Kulttuurisuunnistuksen voi tehdä kävellen tai pyöräillen omaan tahtiin ja kohteet voi valita missä järjestyksessä tahansa. Oppaat ovat neljässä kohteessa kertomassa ko. kohteiden historiasta ja nykypäivästä.Kohteet ovat
  1. Salmelan koulu, vanha keltainen koulurakennus, jonka edessä opas
  2. Meijerin alue, Marjex, Kinovisio, jonka edessä opas
  3. Rankan kenttä (monttu), opas hiekkakentällä
  4. Hiukka, Hiukan laituri, jossa opas
 • OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET
 • Sotkamon kirkkotarhan vanhan hautausmaan opastetut kierrokset
  maanantaisin 26.6. ja 3.7. kello 18 sekä keskiviikkoisin 5.7. ja 12.7. kello 12.
  Kierroksen aikana opas kertoo kirkon viereen haudatuista henkilöistä ja 1800 luvun paikallishistoriasta.
  Kokoontuminen kirkon pihalla. Kierroksen kesto 1h15min. Oppaana Aila Flöjt.
  Ilmoittautuminen etukäteen tekstiviestillä puh. 044 2748613.
  Hinta 5 €/ henkilö, käteismaksu oppaalle.
 • Opastetut kierrokset nykyisellä hautausmaalla                                                                     Järjestetään heinä-elokuussa ev.lut. seurakunnan kanssa opastuksia teemoilla:
  Vanhat haudat siunauskappelin läheisyydessä, opettajien ja taiteilijoiden hautoja sekä kauppiaat ja kunnalliset vaikuttajat.
  Näiden kierrosten ajankohdat ilmoitetaan kesällä Sotkamo App -sovelluksen ja Sotkamo-lehden sekä seurakunnan tapahtumakalenterissa.
  Kierroksia voi myös tilata esimerkiksi pienryhmille ja sukutapaamisiin puh. 044 2748613.
 • HUOVISPÄIVÄ 8.7. klo 11-16, Heinämäen Kylätalo, Heinis , Petäjävaarantie 11, 88600 Sotkamo. Huovispäivän ohjelmassa on mm kylämarkkinat, työnäytöksiä, rosvopaistia ja muurinpohjalettuja. Päivän aikana esiintyy Konstana näyttelijä Kai Lehtinen. Veikko Huovinen -seura, Sotkamo -seura ja Sotkamon Matkailuoppaat esittelevät toimintaansa. Tapahtuman järjestää Heinämäen kyläseura.
 • Sotkamo kirjailijan kannoilla -pyöräily 12.8. ja 26.8. klo 13-15Kokoonnumme Havukka-ahon ajattelija – veistokselle Sotkamon Hirvensaareen. Pyöräilemme Sataman, Akkoniementien ja Salmelan kävelysillan kautta Salmelan koululle. Sieltä matka jatkuu kirkon ja makasiinimuseon kautta hautausmaalle, missä on Veikko Huovisen viimeinen leposija ja muistomerkki. Käymme vielä Niemelässä/ Huovishuoneella ja kierros päättyy Hiukan pesäpallokentälle ja uimarannalle. Pyöräily on opastettu ja toteutetaan takuulähtönä. Hinta 5 €/henkilö, maksu käteisellä oppaalle. Opas kertoo kohteista lisää aina pysähdyttäessä. Mukaan kannattaa ottaa pyörän ja kypärän lisäksi juomapullo. Sään mukaan myös uima-asu ja pyyhe, niin voi pulahtaa Sapsojärveen retken päätteeksi.
 • Konstan lenkki-Hiukassa, Tervatie 3, 88600 Sotkamo. Konstan lenkki on n.2 km pitkä luontopolku, joka kulkee Hiukanharjun maastossa. Lenkin voit kulkea omatoimisesti ja ladata äänitteen puhelimeesi. Kierroksen kesto omatoimisesti n.45 min. Kierros on tilattavissa myös opastettuna, jolloin kierrokseen kuuluu kahvihetki Hiukan kodalla. Kierroksen kesto kahvittelun kanssa n. 1,5 tuntia. Hinta tarjouksen mukaan.
 • Kiertoajelut Sotkamossa ja Vuokatissa tilauksesta. Teemme tilauksesta myös erilaisia bussiopastuksia sopimuksen mukaan. Teemoina mm. Vanhaa ja uutta Sotkamoa. Pyydä tarjous toiveiden mukaan.