Kainuun sote: Sotkamon tk-vuodeosastolla sulku koronatartunnan vuoksi

Sotkamon terveyskeskussairaalan vuodeosasto on toistaiseksi suljettu uusilta potilailta ja vierailijoilta osaston potilaalla eilen todetun koronatartunnan vuoksi. Asiaa arvioidaan uudelleen viimeistään 30. marraskuuta.

Rokotusten lisääminen erityisen tärkeää

Kainuussa yli 12-vuotiaista kahdesti rokotettujen osuus on 87 %, mutta 20–35 -vuotiailla se on edelleen alle 70 %. Tämä tarkoittaa, että Kainuussa on tuhansia ihmisiä joko kokonaan tai osittain ilman rokotussuojaa.

Koska vajaan rokotussuojan saaneita on edelleen runsaasti, Kainuun sote ja kunnat ovat esittäneet vetoomuksen asukkaille, että yleisötapahtumiin ja vastaaviin osallistutaan vain rokotettuna ja luonnollisestikin oireettomana.

Kolmatta koronarokotusannosta suositellaan tällä hetkellä kaikille yli 60-vuotiaille tai riskiryhmiin kuuluville sekä niille sote-ammattilaisille, jotka ovat saaneet kaksi rokotetta ns. lyhyellä välillä viime talvena. Toisen ja kolmannen annoksen väli tulee olla vähintään 6 kuukautta, paitsi voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä, joille kolmas annos voidaan antaa kaksi kuukautta toisen jälkeen.

Alle 30-vuotiaille miehille ei kuitenkaan toistaiseksi suositella kolmatta annosta nuorilla miehillä esiintyneiden harvinaisten sydänlihastulehdusten vuoksi.

Koronarokotteen suojateho heikkenee tartuntojen leviämistä vastaan muutama kuukausi toisen annoksen jälkeen, mutta vakavaa sairastumista vastaa teho säilyy hyvänä.

Lisätietoja rokotuksista saa sekä Kainuun soten että THL:n verkkosivuilta.

Lisätietoja: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655