Kirjailijavieraat Matti Patronen ja Jukka Takalo kirjastossa 20.4.

Kirjailijavieraat ovat kertomassa uusista teoksistaan kirjastossa torstaina 20.4. klo 16-17.

Matti Patronen ja Jukka Takalo ovat tavattavissa Sotkamon kirjastossa torstaina 20.4.2023 kello 16-17. He kertovat omista uutuuskirjoistaan. Matti Patroselta ilmestyi viime vuonna teos Pro Patronen ja Jukka Takalolta teos Twiittijokisarja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Koomikko Matti Patrosen toisessa pakinakokoelmassa näkyy vuosien tuoma viisaus – on sitten kyse koristetyynyistä, nopeusvalvontakameroista tai sienien ryöppäämisestä. Tätä kirjaa ei kuitenkaan tarvitse lukea puku päällä, vaikka se tunnelmaa varmasti nostattaisikin. – Myös jakkupuku sopii lukemiseen, Patronen vinkkaa.

Kauan odotetussa kirjassa jatketaan pohdintoja elämän pienistä kummallisuuksista. Helppolukuista ja hauskaa kirjaa voi lukea itselleen mieluisissa asennoissa. Kun kirjailijalla itsellään tulee puoli vuosisataa täyteen, se antaa perspektiiviä pohtia asioita juuri niin kuin vain Matti voi pohtia.

”Olen aika hyvä ennustaja. Teen jonkun verran hääkeikkoja ja sanon aina hääparille, että tuo teidän liitto ei tule kestämään. Lähes kaikki ovatkin eronneet.”

”Lasten itku ei ole enää niin ärsyttävää kuin se oli joskus aikaisemmin. Päinvastoin. Nyt kun joku lapsi alkaa huutaa samassa junavaunussa niin siitähän tulee vaan hyvälle tuulelle. Minua jopa katsotaan usein pahasti, kun nauran vahingoniloisen oloisesti vanhemmille, jotka koettavat tuskissaan pärjätä pienokaistensa kanssa.”

”Pihlajanmarja. Siinä vasta on hyvä marja. Paras kaikista. Ainut marja, mitä voi vain ihailla ilman, että tulee huono omatunto. Niillä ei tee mitään. Siksi niitä on niin mukava katsoa syksyllä.”

Matti Patronen (s. 1972) on stand up -koomikko, joka harrastaa sauvakävelyä ja muita ikäiselleen sopivia aktiviteetteja eikä suunnittele matkaa Kuuhun. Hänen esikoisteoksensa on Mr. Finlandia -ehdokas (Docendo 2020).

Jukka Takalo ajatteli että NYT. Pitää julkaista elämäkerta. Päätalo, Knausgård, Cervantés. Ne vetivät isolla pensselillä.

Tämä aika vaatii tiivistämistä. Ei ole luonnonvaroja hukattavaksi. Koko elämä 26 twiitissä.

Alunperin twiitteinä julkaistu omaelämäkertateos on taiteilja Henna Raitalan taittama kirallinen korurasia. Popparina tunnetuksi tulleen Takalon tapauksessa kovakantisen teoksen piti olla kooltaan kompakti kuten CD-levyt, joilla tähänastisen elämän laulut on julkaistu.

”Tottakai se tiivis mitta ja koko on kannanotto. Olin aivan innoissani kun keksi teoksen taiteellisen konseptin jossa tiivistetään pari vuotta elämästä yhden twiitin mittaan. Tekstiä hioessa ja niukentaessa jäljelle jääneet sanat, sanojen ja rivien välit, tuntuivat kertovan yllättävän suurta tarinaa niukkuudellaan. Kirjailijana säätelin sitä ilman määrää jota rivien ja twiittien väliin jäi”, sanoo Takalo.
”En kuitenkaan noudattanut orjallisesti Päätalon oppeja, vaan rikoin aikajatkumoa Tarantinon tyyliin.”
“Saamani palautteen mukaan olen onnistunut. Jotkut kokevat tekstin runoina tai runoelmana, toiset tiiviinä proosana, jopa haikuina.”

Sanottua:
Kirjailija Katariina Vuori: ”Tuo on aivan superhyvä, parhaita lukemiani elämäkertoja!”
Kainuun Eino Leino -seuran Maarit Tartia-Kallio näkee Twiittijokisarjan runoteoksena. Vertailukohdaksi löytyy Pentti Saarikoski.
“Ei mitään suurilla tunteilla helskyttelyä. Lähes lakonista toteamista esineistä, asioista ja tapahtumista.
Kuitenkin ilmaistaan isoja asioita. Takalon runojen estetiikka toimii samalla tavalla.”
Lukija: ”Tiivis lause on monesti hyvä”.