Kuvituskuva Sotkamon covid-19-tiedote.

Sotkamo koronaepidemian perustasolla -ohjeet ja suositukset säilyvät pääosin ennallaan

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on todennut alueen palanneen epidemian perustasolle. Rauhallisen tilanteen jatkumiseksi sekä tartuntojen leviämisen rajoittamiseksi lähialueilta kansalaisten toivotaan jaksavan noudattavan arkisia perusohjeita, kuten lähikontaktien vähentämistä, maskien ja käsidesin käyttöä sekä turvavälien säilyttämistä ja matkustussuosituksia.

Peruskoululaisten maskisuositukset poistuvat. Sotkamon kunnan perusopetuksen maskisuositus puretaan 11.2.2021 alkaen. Muilta osin ohjeet ovat ennallaan:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille on voimassa kaikissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida taata.
  • Yleinen etätyösuositus on voimassa. Asiointi virastotalolla pyritään järjestämään etäkäytänteitä soveltaen. Mikäli etätapaamiset eivät ole mahdollisia, lähitapaamiset on sovittava etukäteen ja niissä käytetään kasvomaskeja. Tapaamisten etukäteen sopiminen on tärkeää, jotta voimme taata turvavälit tilajärjestelyin.
  • Etäopetussuositusta ei ole. Maskisuositus voimassa 2. asteella ja korkeakouluissa.
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Hiihtolomiin liittyvä kotimaan matkailussa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja välttää ihmisjoukkoja. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäliikunnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12 – 17 vuotiailla suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä, 18 vuotta täyttäneiden osalta suositellaan yksilölajeja ryhmäliikunnan sijaan. Kansalaisopisto on pääosin toiminnassa ja poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä on ilmoitettu opiskelijoille.
  • Enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitus voimassa helmikuun loppuun saakka.
  • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Välttämättömät yksityiset juhlat suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisina, ja hyödyntämään myös etäosallistumista sekä osallistujien jakamista pienempiin ryhmiin ja näiden sekoittumisen välttämistä.

Koronarokotukset Kainuussa asuville ikäihmisille käynnistyvät tämän viikon kuluessa ympärivuorokautisen hoivan asukkaille. Tämän jälkeen rokotetaan koti- ja omaishoidon turvin kotona asuvat vanhukset ja saman talouden omaishoitajat sekä muut yli 80-vuotiaat henkilöt. Rokotusten ajanvarauksille avataan oma puhelinlinja, jonka käynnistymisestä tiedotetaan, kun rokotteiden saatavuus voidaan vahvistaa. Rokotusjärjestelyitä koskevat tiedot on koottu osoitteeseen https://sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Kunnanjohtaja Kilpeläinen kiittää kuntalaisia heidän sitoutumisestaan koronan vastaisessa toiminnassa: ”Ilman kuntalaisten suositusten ja ohjeiden mallikelpoista noudattamista emme olisi päässeet takaisin perustasolle. Tämä on jälleen hyvä osoitus siitä, kuinka omalla toiminnallamme pystymme suojaamaan itseämme, läheisiämme ja kaikkia kuntalaisia. Rokotuskattavuus kasvaa päivä päivältä ja vaikka näin suoja virusta vastaan paranee, on meidän kuitenkin edelleen sinnikkäästi jaksettava käyttää maskeja, pestä käsiä ja noudattaa turvaetäisyyksiä. Huomioidaan nämä hiihtolomienkin suunnitelmissa.”

Lisätietoja:
Mika Kilpeläinen
kunnanjohtaja
mika.kilpelainen@sotkamo.fi
044 750 2111