Sotkamon kunta on mukana Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen järjestämässä Pohjoinen23-valmiusharjoituksessa

Sotkamon kunnan virastotalon julkisivu.

Pohjoinen23 on Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen järjestämä alueellinen valmiusharjoitus. Se huipentuu käytännön harjoitteluvaiheella 5.-7.9.2023, jossa myös Sotkamon kunta on mukana. Pohjoinen23 kokoaa yhteen Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita. Yhdessä harjoitellaan yhteistoimintaa vakavassa häiriötilanteessa ja poikkeusoloissa. Laajaa valmistelua vaativa teema on väestönsuojelu, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa.

Tavoitteena on kehittää osallistuvien organisaatioiden oman valmiuden lisäksi etenkin yhteistoimintaa ja tilannetietoisuutta. Aluehallintoviraston valmiusharjoitus onkin ainutlaatuinen tilaisuus saada alueelliset toimijat yhteisen harjoituspöydän äärelle edistämään yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

Sotkamon kunta on mukana Pohjoinen23 harjoituksessa. Kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen pitää tärkeänä harjoittelua erilaisten häiriö- ja kriisitilanteiden varalta: ”Suunnitelmien ja varautumisen avulla vahvistamme niin omaa kuin koko yhteiskuntamme kriittisten toimintojen ja palveluiden turvaamista. Olemme yhdessä sidosryhmien kanssa suunnitelleet ja testanneet toimintaamme, kuten viime talvena Sotkamon lukion evakuointikeskuksen esittelypäivänä. Harjoittelun avulla parannamme omaa toimintaamme ja tunnistamme kehittämistarpeita.

Harjoituksella on liittymäpinta Kainuun sekä Jääkäriprikaatin johtamiin paikallispuolustusharjoituksiin. Koulutustuen harjoitukseen tarjoaa Pelastusopisto.

Harjoituskokonaisuuteen osallistuvat viranomaisten lisäksi toimialueiden kaupungit ja kunnat sekä huoltovarmuusorganisaation toimijoita, YLE ja SPR – kaikkiaan noin satakunta organisaatiota.

Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintovirastojen lakisääteistä perustehtävää, ja harjoituksia on järjestetty Lapin ja Pohjois- Suomen toimialueen maakunnissa yhdestä kahteen vuoden välein.

Lisätietoja
Mika Kilpeläinen
kunnanjohtaja
mika.kilpelainen@sotkamo.fi
0447502111