Kuvituskuva Sotkamon covid-19-tiedote.

Todetut korona-altistumiset Sotkamossa eivät aiheuta laajennettuja erityisjärjestelyitä

Kainuun sote on uutisoinut viime päivinä todetuista koronavirustartunnoista Kainuun kunnissa. Joukkoaltistumisia koronavirustartuntoihin liittyen on tapahtunut ainakin No-Pan Auton Kajaanin liikkeessä 25.9.-1.10. välisenä aikana sekä eri paikoissa Kainuuta. Muita mahdollisia altistumisia on voinut tapahtua keskiviikkona 30.9. Kajaanin Citymarketissa ja aiemmin syyskuun lopussa Sotkamon Lidlissä, sekä mahdollisesti myös muualla Kajaanin, Sotkamon ja Ristijärven alueella.

Tartuntojen ja altistuneiden jäljitys on käynnissä. Tällä hetkellä näyttää, että Sotkamossa altistumiset liittyvät yllä mainittuun joukkoaltistumiseen. Altistumisten vuoksi myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköissä olevia lapsia ja nuoria on määrätty karanteeniin.

Sotkamon varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijöissä eikä näiden yksiköiden lapsissa tai nuorissa ole tällä hetkellä todettuja koronavirustartuntoja. Lisäaltistumisia ei ole tapahtunut koulu- eikä päiväkotityön yhteydessä. Koulujen ja päiväkotien toiminta jatkuu normaalisti. Kasvomaskien käyttösuositus jatkuu nykyisellä tasolla eikä muille laajemmille erityisjärjestelyille ole tällä hetkellä perusteita.

Kainuun sote pyytää No-Pan Autossa 25.9.-1.10.2020 asioineita henkilöitä tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin mikäli heillä ilmenee koronavirukseen liittyviä oireita. Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, tee testi www.omaolo.fi palvelussa ja ole yhteydessä Sotkamon terveysasemalle p. 08 6156 5009 (ma-pe) tai päivystysapunumeroon 116 117. Testiajan voi varata myös www.omasote.kainuu.fi. Viikonloppuna näytteenotto tapahtuu Kainuun keskussairaalassa. Testausajan saa soittamalla 116 117 tai varaamalla aika www.omasote.kainuu.fi.

Kuntalaisten omalla toiminnalla on nyt suuri merkitys tartuntataudin leviämisen ennaltaehkäisemiseksi.

 • Käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen voidaan alentaa merkittävästi omaa ja läheisten tartuntariskiä.
 • Jokaisen tulee huolehtia turvaväleistä. Vältä lähikontakteja ja mikäli se ei ole mahdollista, tulee käyttää kasvomaskia julkisilla paikoilla.
  Kainuu on edelleen kasvomaskisuosituksen osalta perustalolla. Tämä tarkoittaa kasvomaskien käyttöä suositeltavan seuraavissa tilanteissa:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Matkalla näytteenottoon, odottaessa testituloksia mikäli on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvien matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Koronavilkku –sovellus lataamalla altistuneiden jäljittäminen helpottuu.

Sotkamon kunta tiedottaa asiasta seuraavan kerran maanantaina 5.10.2020 tai kun tiedotettavaa on.

Lisätietoja:
Mika Kilpeläinen
kunnanjohtaja
mika.kilpelainen@sotkamo.fi
044 750 2111