Torstaina alkavalle Huumorifestivaalille uusia esiintyjäkiinnityksiä

Sotkamon ensimmäiset Huumorifestivaalit järjestetään torstaista sunnuntaihin 29.6.-2.7.2023. Uusia kiinnityksiä esiintyjiksi ovat Stand up -koomikko Tyyne Kettunen, näyttelijä Ville Myllyrinne, avaruustieteen professori Esko Valtaoja sekä Sotkamon ja Kuhmon yhteiset kesämuusikot.

Torstaina 29.6.2023 kello 17 avataan Huovishuoneella Niemelässä Huumorifestivaalit Valokuvia HAMSTERIT-elokuvasta -valokuvanäyttelyllä. Esillä on kolmattakymmentä Annamaria Palsi-Ikosen ottamaa valokuvaa elokuvan tekemisestä – elokuvakameran edestä ja sen takaa. Näyttely järjestetään yhdessä Veikko Huovinen -seuran kanssa. Avajaisissa esiintyvät Kesämuusikot. Torstai-ilta jatkuu kello 19 Ravintola Messissä, kun näyttelijä Sami Sainio tulkitsee Eino Leinon tragikoomisia rakkauskirjeitä. Tässä tilaisuudessa, joka järjestetään yhdessä Kainuun Eino Leino seuran kanssa, esiintyvät Kesämuusikot. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Molempiin torstain tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Perjantaina 30.6.2023 kello 14 julkistetaan Hiukan rannan lavalla Sotkamon kuntamarkkinoinnin uusi ilme. Tähän liittyvässä Huumori kuntamarkkinoinnissa -paneelissa kello 14:30 ovat mukana Sotkamon kunnanjohtajan Mika Kilpeläinen, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Limingan hankeasiantuntija Kaisa Salmu sekä Kuntaliiton viestinnän kehittämispäällikkö Tony Hagerlund. Keskustelun kiihdyttäjänä toimii Jan ´Jälkiviisas´ Erola. Perjantain ohjelmassa kello 16:30 saamme kokea Hannu Väyrysen eläytymistä Konsta Pylkkäseksi Sotkamon työväentalolla. Näihin edellä mainittuihin perjantain esityksiin on vapaa pääsy.

Perjantai-ilta huipentuu kello 19 Marjex Stadionilla alkavaan tilaisuuteen, jossa esiintyy oululainen Mieskuoro Huutajat, jossa ei lauleta, vaan huudetaan. 25 mustapukuista miestä astelee kurinalaisesti lavalle, järjestyy tyynesti kolmiriviseen muotoon ja antaa kuulua selkokieliset versiot tai äänimassaksi murskatut kollaasit kansallislauluista, kehtolauluista, kansanrunoista tai kansainvälisistä lakipykälistä. Ainutlaatuinen stadionkeikka siis luvassa. Ennen huutajia lavan valtaa Ketonen ja Myllyrinne -sarjasta tuttu näyttelijä ja lavakoomikko Ville Myllyrinne, joka saa lavalle seurakseen Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläisen. Tämä on siis nähtävä. Ilta Areenalla kustantaa 10 € ja lippuja saa Marjex Stadionin portilta ennen esityksiä.

Lauantaina 1.7.2023 aloitetaan Huumorifestivaali Jan Erolan kiihdyttämällä paneelilla, jonka teemana on ´Miten tehdään ajan hammasta kestävää huumoria?´. Vieraina ovat avaruustieteen professori emeritus Esko Valtaoja, muun muassa Tyyne Kettusen hahmosta tunnettu näyttelijä Johanna Keinänen sekä toimittaja-kirjailija Salla Nazarenko. Tilaisuus järjestetään Hiukan rannan lavalla ja sinne on vapaa pääsy. Kello 14:30 siirrymme jälleen Sotkamon työväentalolle, jossa Rosa Liksom -tulkkina loistava Topi Mikkola esittää monologin Mie alan tekemhän syntiä – ja mie meinaan tehä paljon. Esityksessä on väliaika – kahvia ja pullaa sekä vapaa pääsy.

Lauantai jatkuu kello 16:30 Hiukan rannan lavalla, kun sen valtaa toivottu ja odotettu vieras Tyyne Kettunen – eläkeläinen Siilinjärveltä – Stand up -showllaan. Tyyne on asiantuntija aloilla, joilla on merkitystä ja kaiken lisäksi hän on ihmisen puolella. Heti Tyynen perään alkaa paneeli teemalla ´Huumori politiikassa´, jossa Jan Erolan vetämään keskusteluun pääsevät kaikki Kainuun kansanedustajat: Tuomas Kettunen, joka ei liene sukua Tyynelle, Merja Kyllönen sekä Mikko Polvinen. Vapaa pääsy.

Lauantai-illan päättää armoitettu Stand up -taituri, maailmanmainetta niittänyt Ismo Leikola, joka esittää Kesäillan spesiaalin (K-18). Kesäillan spesiaalissa pääset kuulemaan Ismon viimeisimmät aivoitukset Suomen kauniin kesäsään saattelemana. Routa nimittäin ajaa maailmaa kiertävän porsaan kesäksi kotikonnuilleen. Ismon juttusuoni on sykkinyt ennennäkemättömällä tahdilla, joten täysin uutta matskua on luvassa – ja vielä ihan tutulla suomen kielellä. Kitara kulkee myös mukana, joten ilmoille kajahtanee muutama biisikin – niin entuudestaan tuttuja kuin uusiakin. Lippuja voi ostaa etukäteen osoitteesta lippu.fi ja lisäksi niitä saa vielä Marjex Stadionin portiltakin.

Sotkamon ensimmäisen Huumorifestivaalin päättää sunnuntaina 2.7.2023 kello 12 Maarianvaaran teatteri, joka esittää menestyskomediansa Lenkki – Kansanterveyskarnevaali. Timoi Munne ja Henry Räsänen kunnioittavat teoksellaan 50 vuotta täyttävää Pohjois-Karjala -projektia. Elämäntapojen ja valistuksen laajasta kirjosta on lyhyt matka hupaisaan karnevaaliin. Luvassa on mm. musiikkia, lavakomiikkaa ja koskettavan henkilökohtaisia tarinoita monenlaisia tunteita herättävän aiheen ympärillä. Lippu 10 € ja tapahtumapaikkana Sotkamon työväentalo.

Tervetuloa huumorin syvimpien – ja myös kevyempien olemusten pariin.

Lisätietoja: Sotkamon kulttuurituottaja Marko Karvonen |marko.karvonen@sotkamo.fi | P. +358 44 089 5033