Sähköisen asioinnin linkit

Veden mittaus ja laskutus

Veden mittaus

Vesi- ja jätevesilaskutus perustuu kiinteistökohtaisella vesimittarilla mitattuun veden kulutukseen. Kiinteistön omistajat ilmoittavat vesimittarinlukeman vuosittain joko laitoksen lähettämän mittarinlukukortin tai Sotkamon kunnan kotisivuilla olevan KulutusWeb -linkin kautta. Palvelun kautta saat myös tietoa kiinteistösi vedenkulutushistoriasta ja näet vuositasolla olevan ennusteen tulevasta vesilaskusi määrästä euroina.

Pikaohje KulutusWebin käyttöön ja vesimittarin lukemiseen

Tallentaessa mittarilukemaa voitte saada virheilmoituksen vuosikulutusarviosta poikkeavasta kulutuksesta. Poikkeavasta kulutuksesta tulee ilmoitus myös laskuttajalle, mutta jos poikkeama on huomattavan suuri, suosittelemme ottamaan yhteyttä toimistoomme. Voit kirjautua palveluun kuluttajanumerolla ja mittarin numerolla, jotka löytyvät laskusta sekä mittarinlukukortista. Kulutus-Webiin kannattaa ilmoittaa myös gsm-numero ja sähköpostiosoite niille varattuihin kenttiin tekstiviesti- ja muuta tiedotusta varten. Jatkossa pyydämme lähettämään mittarin lukemat ensisijaisesti tämän palvelun kautta. Vesimittarilukema tulee ilmoittaa kerran vuodessa.

Vesimittarit ovat laitoksen omaisuutta. Varmistaakseen, että vesimittarit toimivat oikein, laitos vaihtaa kustannuksellaan vesimittarit n. 10 vuoden välein. Mikäli huomaat toimintahäiriöitä vesimittarissa, pyydämme ottamaan välittömästi yhteyttä vesilaitokseen. Mikäli mittarilukema on ilmoitettu Kulutus-Webin kautta, mittarinlukukorttia ei tarvitse palauttaa. Lukema tulisi tallentaa täysin kuutioin eli samassa muodossa kuin edellinen lukema näkyy mittarinlukukortissanne.

Laskutus

Laskutus suoritetaan neljä kertaa vuodessa, kolme laskutuskertaa perustuu edellisen vuoden ilmoitetun kulutuksen perusteella laskettuun arvioon ja yksi laskutuskerta (tasauslaskutus) perustuu joko asiakkaan tai laitoksen suorittamaan vesimittarin luentaan vuoden ensimmäisessä laskussa. Jotta arviolaskutus vastaisi mahdollisimman hyvin todellista kulutusta, pyydämme asiakkaitamme ilmoittamaan laitokselle vedenkulutuksessa tapahtuvat suuremmat muutokset, esim. huomattava muutos henkilömäärässä ym. Arviolaskutuksen oikeellisuutta voi myös seurata vertaamalla arviolaskun vesimittarilukemaa todelliseen vesimittarin lukemaan.