Tanssijoita lavalla ja yleisöä katsomassa esitystä Kunnon vappu -tapahtumassa Vuokatti Areenalla.

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hanke

Ideoidaan ja tehdään yhdessä

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli- hanke on Sotkamon kunnan koordinoima Elävä Kainuu Leader -hanke. Hanketta on tuettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeen toteutusaika on 11.10.2021 – 30.9.2022.

Hankkeen loppukysely järjestötoimijoille

Kyselyyn vastasi yhteensä 9 järjestötoimijaa. Loppukysely auttaa arvioimaan hankkeen toteutusta sekä kehittämään järjestötoimintaa Sotkamossa. Kysely oli suunnattu kaikille Sotkamossa toimivien järjestöjen toimijoille ja vapaaehtoisille ja siitä tiedotettiin järjestöille sähköpostitse, Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen kotisivuilla sekä hanketapahtumissa.

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen loppukysely järjestötoimijoille -vastaukset

Viestinnän työpajat

Hanke on toteuttanut yhdistystoimijoiden toiveesta käytännön työpajoja, joissa on käyty läpi viestinnän kanavia ja työkaluja ja pyritty lisäämään osaamista viestinnän suunnitteluun, toteuttamiseen ja julkaisuun liittyen.

Canva-työpaja Martoille 17.8.2022

Työpajassa tutustuttiin monipuoliseen verkko- ja printtimateriaalin Canva-suunnittelutyökaluun. Työpaja alkoi lyhyellä ohjeistuksella, jonka jälkeen osallistujat pääsivät omilla koneillaan tutustumaan Canvan käyttöön ja suunnittelemaan kutsua Maailman suurimpaan Marttailtaan. Työpajan kesto oli 3 tuntia ja siihen osallistui yhteensä 3 henkilöä. Canva-työpajan ja Instagram-työpajan aineistoa hyödynnettiin myös Sotkamon käsityöyhdistykselle pidetyssä työpajassa syyskuussa.

Instagram-työpaja Toimintakeskuksella 24.5. 

Työpajaan osallistui Sotkamon toimintakeskuksen henkilökuntaa ja asiakkaita sekä yhdistystoimijoita muun muassa Sotkamo-Seurasta, Sotkamon käsityöyhdistyksestä sekä Eläkeliiton Sotkamon yhdistyksestä. Yhteensä osallistujia oli kymmenen. Koulutuksessa käytiin läpi Instagramin erilaiset julkaisut, yksityisviestit, reaktiot sekä tehtiin uusille käyttäjille profiili ja ensimmäiset julkaisut. Koulutus suunniteltiin ja pidettiin yhdessä kunnan viestintäsuunnittelija Johanna Cohlbaertin kanssa. Koulutuksen kesto oli tunti.

Tapahtumien Kainuu-työpaja 29.4.

Työpajaan osallistui järjestötoimijoita Eläkeliiton Sotkamon yhdistyksestä, Sotkamo-Seurasta ja Veikko Huovinen -seurasta. Yhteensä osallistujia oli 4. Koulutuksessa luotiin käyttäjät Tapahtumien Kainuu -sivulle sekä julkaistiin sivuille tapahtuma. Koulutuksen kesto oli 3 tuntia. Tapahtumien Kainuu -sivuilla järjestöt voivat maksutta ilmoittaa tapahtumista ja saavat ne paikallislehtien koostamiin järjestötapahtumiin.

Yhdistysten toritapahtumat heinäkuussa

Heinäkuun toritapahtumat olivat osana Sotkamon 375-juhlavuoden toteutusta.

Yhdistysten toritapahtuma 2.7.

Sotkamon Karaoke Klubi esitti 70-luvun suosituimpia kappaleita. Nostalgisessa suurkonsertissa esiintyi yli 20 klubin laulajaa.
Konsertin jälkeen Sotkamon Matkailuoppaat ry järjesti opastetun kävelykierroksen: Kurkistus Sotkamon historiaan. Tunnin mittaisella kävelykierroksella toimivat oppaina Sotkamon Matkailuoppaiden auktorisoidut oppaat Pirjo Neuvonen ja Helena Lehtovaara.

Sotkamon Martat järjestivät tapahtumassa mehutarjoilun. Tapahtuman monipuolisista myyntipöydistä vastasivat Tipasojan kyläyhdistys, Sotkamon kirkonkylän kyläyhdistys, Sotkamon Pelastakaa Lapset, Sotkamon Käsityöyhdistys ja Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry. Tilaisuudessa oli myynnissä lettuja, kahvia, makkaraa, arpoja ja kirpputorilöytöjä.

Sotkamon torilla järjestettyä tilaisuutta organisoi Marja-Leena Korhonen Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry:stä. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Sotkamon kunnan ja  Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen kanssa.

Yhdistysten toritapahtuma 30.7. ohjelma

Kajaanilainen the Duckbills -trio esiintyi tapahtumassa soittaen rock´n roll -musiikkia. Lisäksi Sotkamon Sakura järjesti aikidonäytöksen, jonka jälkeen kertoi lajista ja vastasi yleisön kysymyksiin. Musiikkia tapahtumassa tarjoili myös Kylän Koirat ry, jonka DJ NoCTRL esiintyi tapahtumassa.

Tapahtumassa kahvion ja vohvelien myynnistä vastasi Tipasojan kyläyhdistys. Lisäksi Pelastakaa Lapset myi tapahtumassa arpoja ja Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry piti tapahtumassa kirpputorinurkkausta.

Toritapahtuma siirrettiin sateisen sään vuoksi Sotkamon työväentalolle. Tapahtumaa organisoi Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen projektipäällikkö Terhi Lindsten yhteistyössä Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry:n Marja-Leena Korhosen kanssa.

Kiitos kaikille heinäkuun toritapahtumien järjestäjille, yhteistyötahoille ja yleisölle!

Kylän koirat soittamassa vinyylilevyjä yhdistysten toritapahtumassa
Tipasojan kyläyhdistys myymässä vohveleita ja kahvia työväentalon keittiössä
Iloksi ry:n jäsenet tanssimassa livemusiikin tahtiin työväentalon kahviossa

Opintoretki Nurmekseen 28.6.2022

Päiväretkellä tutustuttiin esimerkiksi historialliseen Puu-Nurmekseen, Närekartanoon ja Valtimon puukouluun ja omatoimimuseoon. Nurmeksen yhdistystoiminnasta esiteltiin päivän aikana kulttuuri- ja kotiseutuyhdistys Valtimo-Seura r.y., työttömien yhdistys Näre ry sekä Vanhan Kauppalan asukasyhdistys. Mukana oli yhteensä 10 sotkamolaista yhdistystoimijaa.

28.6. opintoretken muistio 

7.9. tapahtuma

Hankkeen päätöstapahtumassa arvioitiin hankkeen toteutusta ja pohdittiin yhdessä yhteistoimintamallin jatkoa. Järjestöt jakoivat kokemuksiaan muun muassa harrastusviikkoon, toritapahtumiin ja hankkeen opintoretkeen liittyen. Lisäksi tapahtumassa esiteltiin mahdollinen jatkohanke ja kartoitettiin järjestöjen kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Tilaisuus järjestettiin valtuustosalissa ja siihen pystyi osallistumaan myös Teams-kokouksessa.

7.6. tapahtuma

Marketta Tervo esitteli Sotkamon käsityöyhdistyksen toimintaa. Yhdistyksen toiminnan keskiössä on Sotkamon käsityömyymälä, jossa jäsenet voivat myydä valmistamiaan töitä. Tilaisuudessa pohdittiin yhteisesti keinojen jäsenhankinnan edistämiseen ja miten käsityönharrastajia voitaisiin tavoittaa laajemmin mukaan yhdistyksen toimintaan. Lisäksi tapahtumassa ideoitiin heinäkuussa järjestettäviä yhdistyksien toritapahtumia ja niiden ohjelmaa sekä kartoitettiin mukaan toimijoita.

7.6. tapahtuman muistio

18.5. tapahtuma

Tilaisuudessa yhdistystoimintaa esittelivät Laakajärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Kärnä sekä Sotkamon Marttojen puheenjohtaja Marjatta Huotari ja varapuheenjohtaja Ritva Korhonen. Sotkamon kunnan harjoittelija Kristiina Tikkanen kertoi toimenkuvastaan kylien viestinnän kehittämisessä. Lisäksi Sotkamon Kirkonkylän kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Marja-Leena Korhonen haastoi yhdistystoimijat mukaan 25.5. järjestettävään Kaunis Sotkamo -siistimistempaukseen. Tilaisuuden lopussa työllisyysohjaaja Henna Hietakangas kertoi järjestöjen mahdollisuuksista hyödyntää työkokeilua ja palkkatukea.

Laakajärven kyläyhdistys: Yhteisöpuutarhasta kylän yhteinen olohuone
Sotkamon Martat: Opastaminen, auttaminen ja inspirointi
Henna Hietakangas: Palkkatuki ja työkokeilu

Laakajärven kyläyhdistyksen ihmisiä yhteisöpuutarhalla kesällä.

Kuva: Laakajärven kyläyhdistyksen yhteisöpuutarhalaisten albumi

13.4. tapahtuma

Etätapahtuman aiheena olivat yhdistyksien vapaaehtoiset. Sotkamon Nuorisoseura ry:n ja Naapurivaaran Huvikeskuksen Pertti Granqvist kertoi omasta kokemuksestaan vapaaehtoistyön organisoinnista, vapaaehtoisien hankinnasta sekä sitoutumisesta toimintaan. Toisen esittelyn pitivät Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry:n Marja-Leena Korhonen, Reetta Jansa ja Liisa Sarajärvi. Esitys käsitteli yhdistyksen vapaaehtoisvoimin pyöritettävää toimintaa Tavaratorilla sekä millaista auttamistyötä Iloksi ry tekee sotkamolaisten ja Sotkamoon tulevien ukrainalaisten hyväksi. Lisäksi Tuukka Pasanen esitteli ensimmäistä kertaa Paltamossa järjestettävää Kiehimänjoen juoksua ja kertoi kokemuksestaan järjestää tapahtumaa vapaaehtoisvoimin.

Tapahtuman diaesitys

13.4. tapahtuman muistio

Järjestöihmisiä eri paikoissa.

16.3. tapahtuma

Mieli ry järjesti hankkeen toimijoille ilmaisen Mielenterveys voimaksi -koulutuksen maaliskuussa. Koulutuksessa avattiin mielenterveyden edistämisen käsitettä voimavarana ja elämäntaitona sekä avataan niitä mahdollisuuksia ja tapoja, joilla harrastustoiminnassa ja nuorisotyössä voidaan edistää mielenterveyttä. Tilaisuudessa tutustuttiin myös MIELI Kainuun mielenterveys ry:n alaisuudessa toimivan Kainuun Kriisikeskuksen toimintaan.

Mielenterveys voimaksi -koulutuksen diaesitys – Elina Marjamäki

Kainuun kriisikeskuksen toiminnan esittely – Sanna Seppänen

16.3. tapahtuman muistio

Mieli Ry:n Elina ja Kainuun Kriisikeskuksen Sanna.

Elina Marjamäki MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sanna Seppänen Kainuun Kriisikeskus

3.3. Kunnon Vappu esittely ja yhteissuunnittelu

Sotkamon kunnan liikuntakoordinaattori Ossi Pulkkisen ja liikunnan suunnittelija-ohjaaja Maria Kärkkäinen esittelivät  kolmatta kertaa järjestettävää tapahtumaa, jonka on hankeyhteistyön kautta tarkoitus esitellä yhä laajemmin Sotkamon harrastusmahdollisuuksia ja yhdistystoimijoita. Tapahtumassa ideoitiin yhdessä tapahtuman ohjelmaa ja yhdistysten omien esittelypisteiden sisältöä.

3.3. muistio Kunnon Vappu palaveri

16.2. tapahtuma

Heidi Kotilainen ja Kari-Pekka Vehkaoja kertoivat kolmen yhdistyksen vahvuuksista yhteistyöstä, ihmisten kohtaamisesta sekä nuorisotyöstä ja sen kehittämisestä.

Ristinkantajat ry:n, Sotkamon Saappaan tuki ry:n ja Versova Puu ry:n toimijat ovat kehittäneet erilaisia toimintamalleja nuorisotyöhön ja eri-ikäisten kohtaamiseen yhteistyössä Sotkamon seurakunnan kanssa. Sosionomi (YAMK) ja nuoriso-ohjaaja Heidi Kotilainen kertoi yli kymmenen vuoden kokemuksella Ristinkantajat ry:n Luontohyvinvointikeskus Tyynelän toiminnasta. Esittelyssä kuultiin millaista apua luonto- ja eläinavusteinen toiminta antaa eri-ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille. Sotkamon Saappaan perustaja Kari-Pekka Vehkaoja kertoi muun muassa, kuinka etsivä nuorisotyö on kehittynyt esimerkiksi jalkautumalla nettiin sekä miten elokuvan tekeminen toimii nuorisotyön välineenä Versovan Puun toiminnassa. Sotkamon seurakunnan nuorisotyönohjaajalle myönnettiin tammikuussa Saappaan elämäntyöpalkinto Palveluoperaatio Saappaan 50-vuotisjuhlassa.

Tapahtuman lopuksi Sotkamon kunnan liikuntapalveluiden Ossi Pulkkinen ja Maria Kärkkäinen esittelivät Kunnon Vappu -tapahtuman ja kartoittivat järjestöjä mukaan esittelemään toimintaansa sekä järjestämään yhdessä kaikille avointa ja ilmaista toiminnallista vapputapahtumaa.

Sotkamon liikuntapalvelut esittely

16.2. tapahtuman muistio

Kuva kahdesta järjestöihmisestä esitteitä kädessään kevättalvisessa metsässä.

12.1. tapahtuma

Vuoden avaustapahtumassa Sotkamon kirkonkylän kyläyhdistyksen Jouko Korhonen ja Marja-Leena Korhonen esittivät Kaunis Sotkamo -tempauksen. Toukokuussa toteutettavan kampanjan on tarkoitus tarjota hauskaa tekemistä yhdessä Sotkamon kaunistukseksi. Kampanjaan ovat tervetulleita yritykset, yhdistykset, koulut ja yksityishenkilöt. Ilmoittaudu mukaan smokylayhdistys@gmail.com / www.smokylayhdistys.fi

Sakari Seppänen esitteli hanketilaisuudessa Heinämäen kyläyhdistyksen ja kylätalo Heiniksen toimintaa, toiminnan kehittämistä sekä organisaation rakentamista. Kylätalolla ja -yhdistyksellä on oma roolinsa alueen henkisen hyvinvoinnin lisäämisessä sillä monipuolinen toiminta tarjoaa jäsenilleen sosiaalisen ympäristön, jossa ihmiset tapaavat toisiaan, vaihtavat kuulumisia ja tekevät yhdessä. Kylätalon ympärille on rakennettu monia projekteja ja kokeiltu erilaista toimintaa. Toiminnan ajatuksena on että kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea vaan tehtävät ja vastuualueet jaetaan jäsenien kesken heidän omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. www.heinissotkamo.fi

Tilaisuudessa esiteltiin Kunnon Vappu -yhteistapahtuma jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta yhdistysten toiminnasta ja harrastusmahdollisuudesta. Kyseessä on maksuton ja kaikille avoin koko perheen tapahtuma joka on järjestetty kaksi kertaa aikaisemmin Vuokattihallissa. Tapahtumassa yhdistykset voivat esitellä toimintaansa toiminta-, myynti ja esittelypisteillä sekä lajiesittelyillä ja muilla ohjelmanumeroilla yksin tai yhdessä useamman järjestön kanssa. Tapahtuman järjestelyissä huomioidaan vallitseva tilanne ja terveysturvallinen toteutus.

12.1.2022 tapahtuman muistio

1.12. tapahtuma

Joulukuun tapahtumassa Pro Kainuu  -mitalilla palkittu Aila Flöjt esitteli hankekokemustaan. Tilaisuudessa Sotkamo-Seuran sihteeri ja Veikko Huovinen -seuran hallituksen jäsen kehoitti järjestöjä hakemaan rohkeasti rahoitusta hankkeilleen ja kertoi omia vinkkejään hakuun liittyen.

1.12.2021 tapatuman muistio

10.11. tapahtuma

Sotkamossa toimivien järjestöjen vahvuuksia ja kehitystoiveita kartoitettiin Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen avajaistilaisuudessa. Paikalla oli edustettuna kaksikymmentä paikallista järjestöä. Järjestöjen vahvuuksina tulivat esille muun muassa paikallistuntemus, toiminnan ja tapahtumien järjestämistaidot, ketteryys tuottaa palveluita, erityisryhmien huomiointiin liittyvät taidot sekä yhdistysten hyvä yhteishenki, joka koostuu innostavasta ilmapiiristä sekä yhdessä tekemisen meiningistä.

Esille otettiin tarve kehittää erityisesti jäsen- ja varainhankintaa sekä saada järjestötilat, jotka mahdollistaisivat monipuolisen toiminnan. Järjestöt toivoivat myös järjestöyhteistyön lisääntymistä, jonka myötä voitaisiin järjestää esimerkiksi yhteistapahtumia, -kursseja sekä -retkiä, joissa saavutettaisiin paremmin riittävä osanottajamäärä sekä voitaisiin jakaa järjestäjän vastuuta.

10.11.2021 tapahtuman muistio

järjestötoimijoita

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli (157417) 1.6.2021–30.9.2022

Tätä kohdetta on tuettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Paikallisen järjestökentän hajanaisuuteen ja vapaaehtoistyön toimijapulaan haetaan ratkaisua hyviä vertaiskäytäntöjä siirtämällä ja uutta yhteistoimintamallia rakentamalla. Vapaaehtoistoimijat oppivat yhdessä toimimalla, miten eri alojen järjestöt tekevät käytännön yhteistyötä keskenään ja miten muualta hankittavia hyviä käytäntöjä ja oppeja voi soveltaa oman vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamallin kehittämiseen.

Kokonaiskustannukset: 61 127,60 euroa
Julkinen tuki (Leader 70 %): 42 789,32 euroa
Strategian painopiste: käsikynkässä
Alue: Sotkamo
Toteutusaika: 1.6.2021–30.9.2022

Lisätietoja: Terhi Lindsten, Puh. 040 3528 091
Sähköpostiosoite: terhi.lindsten@sotkamo.fi

Juliste - Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli