Tanssijoita lavalla ja yleisöä katsomassa esitystä Kunnon vappu -tapahtumassa Vuokatti Areenalla.

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hanke

Ideoidaan ja tehdään yhdessä

Seuraavat tilaisuudet

Opintoretki Nurmekseen 28.6.2022

Päiväretkellä tutustutaan esimerkiksi historialliseen Puu-Nurmekseen, Närekartanoon ja kesän avajaispäivää viettävään koulumueoon. Nurmeksen yhdistystoiminnasta esitellään päivän aikana kulttuuri- ja kotiseutuyhdistys Valtimo-Seura, työttömien yhdistys Näre ry: sekä Vanhan Kauppalan asukasyhdistys. Vierailukohteena retkellä ovat historiallinen Puu-Nurmes, Närekartano ja koulumuseo. Ilmainen bussikuljetus Sotkamon virastotalolta (Markkinatie 1).

Opintoretken aikataulu:
08:45 Lähtö virastotalolta
10:00 Puu-Nurmeksen opastettu kävelykierros joka päättyy Näre ry:n esittelyyn Närekartanossa.
11:30 oma kustanteinen lounas esim. Närekartanossa
12:45 Nurmeksen Vanhan Kauppalan asukasyhdistyksen esittely Närekartanossa
13:15-13:45 Bussimatka Närekartanosta Valtimon kuntalaisten talolle. Omatoimimuseo ja karttamuseo.
14:00 Valtimo-Seura esittäytyy iltapäiväkahveilla
14:30 Opastettu kierros Koulumuseossa, Lions-klubin näyttelyssä ja Marttamuseossa.

Lisätietoja sekä ilmoittautumiset Terhille
terhi.lindsten@sotkamo.fi
0403528091

Hankkeen kaikki tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia tapahtumia.
Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hanke on Sotkamon kunnan koordinoima Elävä Kainuu Leader -hanke.
Hanketta on tuettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

 

Yhdistysten toritapahtumat heinäkuussa 2.7. ja 30.7.

Heinäkuun toritapahtumat ovat osana Sotkamon 375-juhlavuoden toteutusta. Toritapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia tapahtumia. Yhdistysten toritapahtumat järjestetään lauantaina 2.7. ja 30.7. klo 11.00 – 14.00.

La 2.7. ohjelma:
11.00 – 14.00 Sotkamon Karaoke Klubi esittää 70-luvun suosituimpia kappaleita. Nostalgisessa suurkonsertissa esiintyy yli 20 klubin laulajaa.
14.00 – 15.00 Sotkamon Matkailuoppaat ry:n opastama kävelykierros Sotkamon kirkonkylällä. Lähtö torilta Café Moro Moron kulmalta. Oppaana toimivat Pirjo Neuvonen ja Helena Lehtovaara.

La 30.7. ohjelma julkistetaan pian.

Yhdistysten toritapahtumissa ovat mukana:
Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry, Sotkamon kirkonkylän kyläyhdistys, Tipasojan kyläyhdistys, Sotkamon hengitysyhdistys, Sotkamon käsityöyhdistys, Eläkeliiton Sotkamon yhdistys, Sotkamon Martat, Sotkamon Sakura, Kylän Koirat ry, Sotkamon Karaoke Klubi ja Sotkamon Pelastakaa Lapset ry. Tapahtumat totetus tehdään yhteistyössä Sotkamon kunnan ja Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen.

Kaikki järjestöt ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan toritapahtumia. Toripaikat ovat yhdistyksille ilmaisia.

Lisätietoja sekä ilmoittautumiset Terhille tai Marja-Leenalle
terhi.lindsten@sotkamo.fi
korhonen.marjaleena@gmail.com

 

Hankkeen kaikki tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia tapahtumia.
Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hanke on Sotkamon kunnan koordinoima Elävä Kainuu Leader -hanke.
Hanketta on tuettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Aiemmat tapahtumat

18.5. tapahtuma

Tilaisuudessa yhdistystoimintaa esittelivät Laakajärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Kärnä sekä Sotkamon Marttojen puheenjohtaja Marjatta Huotari ja varapuheenjohtaja Ritva Korhonen. Sotkamon kunnan harjoittelija Kristiina Tikkanen kertoi toimenkuvastaan kylien viestinnän kehittämisessä. Lisäksi Sotkamon Kirkonkylän kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Marja-Leena Korhonen haastoi yhdistystoimijat mukaan 25.5. järjestettävään Kaunis Sotkamo -siistimistempaukseen. Tilaisuuden lopussa työllisyysohjaaja Henna Hietakangas kertoi järjestöjen mahdollisuuksista hyödyntää työkokeilua ja palkkatukea.

Laakajärven kyläyhdistys: Yhteisöpuutarhasta kylän yhteinen olohuone
Sotkamon Martat: Opastaminen, auttaminen ja inspirointi
Henna Hietakangas: Palkkatuki ja työkokeilu

Laakajärven kyläyhdistyksen ihmisiä yhteisöpuutarhalla kesällä.

Kuva: Laakajärven kyläyhdistyksen yhteisöpuutarhalaisten albumi

13.4. tapahtuma

Etätapahtuman aiheena olivat yhdistyksien vapaaehtoiset. Sotkamon Nuorisoseura ry:n ja Naapurivaaran Huvikeskuksen Pertti Granqvist kertoi omasta kokemuksestaan vapaaehtoistyön organisoinnista, vapaaehtoisien hankinnasta sekä sitoutumisesta toimintaan. Toisen esittelyn pitivät Hyväntekeväisyysyhdistys Iloksi ry:n Marja-Leena Korhonen, Reetta Jansa ja Liisa Sarajärvi. Esitys käsitteli yhdistyksen vapaaehtoisvoimin pyöritettävää toimintaa Tavaratorilla sekä millaista auttamistyötä Iloksi ry tekee sotkamolaisten ja Sotkamoon tulevien ukrainalaisten hyväksi. Lisäksi Kylän Koirien Tuukka Pasanen esitteli ensimmäistä kertaa Paltamossa järjestettävää Kiehimänjoen juoksua.

Tapahtuman diaesitys

Järjestöihmisiä eri paikoissa.

 

16.3. tapahtuma

Mieli ry järjesti hankkeen toimijoille ilmaisen Mielenterveys voimaksi -koulutuksen maaliskuussa. Koulutuksessa avattiin mielenterveyden edistämisen käsitettä voimavarana ja elämäntaitona sekä avataan niitä mahdollisuuksia ja tapoja, joilla harrastustoiminnassa ja nuorisotyössä voidaan edistää mielenterveyttä. Tilaisuudessa tutustuttiin myös MIELI Kainuun mielenterveys ry:n alaisuudessa toimivan Kainuun Kriisikeskuksen toimintaan.

Mielenterveys voimaksi -koulutuksen diaesitys – Elina Marjamäki

Kainuun kriisikeskuksen toiminnan esittely – Sanna Seppänen

16.3. tapahtuman muistio

Mieli Ry:n Elina ja Kainuun Kriisikeskuksen Sanna.

Elina Marjamäki MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sanna Seppänen Kainuun Kriisikeskus

 

16.2. tapahtuma

Heidi Kotilainen ja Kari-Pekka Vehkaoja kertoivat kolmen yhdistyksen vahvuuksista yhteistyöstä, ihmisten kohtaamisesta sekä nuorisotyöstä ja sen kehittämisestä.

Ristinkantajat ry:n, Sotkamon Saappaan tuki ry:n ja Versova Puu ry:n toimijat ovat kehittäneet erilaisia toimintamalleja nuorisotyöhön ja eri-ikäisten kohtaamiseen yhteistyössä Sotkamon seurakunnan kanssa. Sosionomi (YAMK) ja nuoriso-ohjaaja Heidi Kotilainen kertoi yli kymmenen vuoden kokemuksella Ristinkantajat ry:n Luontohyvinvointikeskus Tyynelän toiminnasta. Esittelyssä kuultiin millaista apua luonto- ja eläinavusteinen toiminta antaa eri-ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille. Sotkamon Saappaan perustaja Kari-Pekka Vehkaoja kertoi muun muassa, kuinka etsivä nuorisotyö on kehittynyt esimerkiksi jalkautumalla nettiin sekä miten elokuvan tekeminen toimii nuorisotyön välineenä Versovan Puun toiminnassa. Sotkamon seurakunnan nuorisotyönohjaajalle myönnettiin tammikuussa Saappaan elämäntyöpalkinto Palveluoperaatio Saappaan 50-vuotisjuhlassa.

Tapahtumaa jatkettiin esittelyjen jälkeen noin klo 18:30 Kunnon Vappu -tapahtuman suunnittelupalaverilla yhdessä Sotkamon kunnan liikuntakoordinaattorin Ossi Pulkkisen ja liikunnan suunnittelija-ohjaaja Maria Kärkkäisen kanssa.

16.2. tapahtuman muistio

Kuva kahdesta järjestöihmisestä esitteitä kädessään kevättalvisessa metsässä.

 

12.1. tapahtuma

Vuoden avaustapahtumassa Sotkamon kirkonkylän kyläyhdistyksen Jouko Korhonen ja Marja-Leena Korhonen esittivät Kaunis Sotkamo -tempauksen. Toukokuussa toteutettavan kampanjan on tarkoitus tarjota hauskaa tekemistä yhdessä Sotkamon kaunistukseksi. Kampanjaan ovat tervetulleita yritykset, yhdistykset, koulut ja yksityishenkilöt. Ilmoittaudu mukaan smokylayhdistys@gmail.com / www.smokylayhdistys.fi

Sakari Seppänen esitteli hanketilaisuudessa Heinämäen kyläyhdistyksen ja kylätalo Heiniksen toimintaa, toiminnan kehittämistä sekä organisaation rakentamista. Kylätalolla ja -yhdistyksellä on oma roolinsa alueen henkisen hyvinvoinnin lisäämisessä sillä monipuolinen toiminta tarjoaa jäsenilleen sosiaalisen ympäristön, jossa ihmiset tapaavat toisiaan, vaihtavat kuulumisia ja tekevät yhdessä. Kylätalon ympärille on rakennettu monia projekteja ja kokeiltu erilaista toimintaa. Toiminnan ajatuksena on että kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea vaan tehtävät ja vastuualueet jaetaan jäsenien kesken heidän omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. www.heinissotkamo.fi

Tilaisuudessa esiteltiin Kunnon Vappu -yhteistapahtuma jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta yhdistysten toiminnasta ja harrastusmahdollisuudesta. Kyseessä on maksuton ja kaikille avoin koko perheen tapahtuma joka on järjestetty kaksi kertaa aikaisemmin Vuokattihallissa. Tapahtumassa yhdistykset voivat esitellä toimintaansa toiminta-, myynti ja esittelypisteillä sekä lajiesittelyillä ja muilla ohjelmanumeroilla yksin tai yhdessä useamman järjestön kanssa. Tapahtuman järjestelyissä huomioidaan vallitseva tilanne ja terveysturvallinen toteutus.

12.1.2022 tapahtuman muistio

 

1.12. tapahtuma

Joulukuun tapahtumassa Pro Kainuu  -mitalilla palkittu Aila Flöjt esitteli hankekokemustaan. Tilaisuudessa Sotkamo-Seuran sihteeri ja Veikko Huovinen -seuran hallituksen jäsen kehoitti järjestöjä hakemaan rohkeasti rahoitusta hankkeilleen ja kertoi omia vinkkejään hakuun liittyen.

1.12.2021 tapatuman muistio

 

10.11. tapahtuma

Sotkamossa toimivien järjestöjen vahvuuksia ja kehitystoiveita kartoitettiin Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli -hankkeen avajaistilaisuudessa. Paikalla oli edustettuna kaksikymmentä paikallista järjestöä. Järjestöjen vahvuuksina tulivat esille muun muassa paikallistuntemus, toiminnan ja tapahtumien järjestämistaidot, ketteryys tuottaa palveluita, erityisryhmien huomiointiin liittyvät taidot sekä yhdistysten hyvä yhteishenki, joka koostuu innostavasta ilmapiiristä sekä yhdessä tekemisen meiningistä.

Esille otettiin tarve kehittää erityisesti jäsen- ja varainhankintaa sekä saada järjestötilat, jotka mahdollistaisivat monipuolisen toiminnan. Järjestöt toivoivat myös järjestöyhteistyön lisääntymistä, jonka myötä voitaisiin järjestää esimerkiksi yhteistapahtumia, -kursseja sekä -retkiä, joissa saavutettaisiin paremmin riittävä osanottajamäärä sekä voitaisiin jakaa järjestäjän vastuuta.

10.11.2021 tapahtuman muistio

 

järjestötoimijoita

Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli (157417) 1.6.2021–30.9.2022

Tätä kohdetta on tuettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Paikallisen järjestökentän hajanaisuuteen ja vapaaehtoistyön toimijapulaan haetaan ratkaisua hyviä vertaiskäytäntöjä siirtämällä ja uutta yhteistoimintamallia rakentamalla. Vapaaehtoistoimijat oppivat yhdessä toimimalla, miten eri alojen järjestöt tekevät käytännön yhteistyötä keskenään ja miten muualta hankittavia hyviä käytäntöjä ja oppeja voi soveltaa oman vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamallin kehittämiseen.

Kokonaiskustannukset: 61 127,60 euroa
Julkinen tuki (Leader 70 %): 42 789,32 euroa
Strategian painopiste: käsikynkässä
Alue: Sotkamo
Toteutusaika: 1.6.2021–30.9.2022

Lisätietoja: Terhi Lindsten, Puh. 040 3528 091
Sähköpostiosoite: terhi.lindsten@sotkamo.fi

Juliste - Vapaaehtoisjärjestöjen yhteistoimintamalli