Heinämäki

Heinämäen kylä on Sotkamon vanhimpia asutusalueita ja alueelta löytyy lukemattomat määrät lampia, suoalueita ja järvenrantaa. Kylän historiasta on löytynyt ensimmäiset asutukset jo vuodelta 1608, joten kyseessä on historiaa täynnä oleva kylä.

Jatkuvaa kehitystä kyläyhteisön voimin

Nykyään kylä on virkeä ja toiminnallinen. Heinämäen kyläläisten keskuspaikkana voidaan pitää hiilineutraalia Heinis-kylätaloa (Petäjävaarantie 11), jonka omistaa Heinämäen Kyläseura. Seura on hankkeiden ja satojen talkootuntien jälkeen muokannut koulukartanon monitoimikeskukseksi. Taloa vuokrataan juhlatila- ja majoituskäyttöön. Tiloista löytyy myös kuntosali sekä biljardipöytä sisäharrasteena. Maalaismaisemallisessa miljöössä on laavu ja suuri hiekkapohjainen kenttä, jossa järjestetään toimintaa ratsastuskisoista pesäpalloturnauksiin. Seura kehittää taloa kyläläisten toivomaan suuntaan jatkuvasti. Kyläläiset kokoontuvat usein talkoisiin ja yhteisiin tuumaushetkiin, jotka ovat yhteisölle merkittäviä arjen kohtaamisia. Kylätalolla on tarjolla myös erilaisia kansalaisopiston järjestämiä kursseja ja pihasta löytyy myös frisbeegolfrata sekä suunnistusrastit. Karavaanareille tuttu matkaparkki ja Heinis-päivä heinäkuussa kutsuvat matkailijatkin tutustumaan kyläyhteisöön.

Heiniksen vierestä löydät televisiostakin tutun Tervasuon, jossa on oma nuotiopaikka ja lintutähystystorni. Talvella 20 kilometrin pituinen metsälatu kutsuu hiihtämään aina Sipisille asti. Hiihtoladuille pääsee kylätalon vierestä, tien toiselta puolelta, josta löytyy latuopasteet. Kesällä Heinämäellä risteävät useat eri reitit vaihtelevissa mäntyharju-, suo- ja järvimaisemissa. Maasto soveltuu hyvin myös esimerkiksi fatbike-pyöräilyyn. Lisää tietoa reitistöistä löytyy retkikartta.fi palvelusta. 

Heinämäen alue on suosittua mökkeilyaluetta ja kylän asukasmäärä nousee kesällä mökkiläisten myötä. Lisätietoja Heinämäestä löytyy Heiniksen verkkosivuilla.

​Etäisyydet Heinämäeltä:

  • Sotkamon keskustaan 15min​
  • Kajaaniin 45min​
  • Ristijärvelle 35min​
Kylätalo Heinis.
Kylätalo Heinis.
Heiniksen pihapiiriä.
Heiniksen pihapiiriä.
Hiihtoladulta Tervasuolla.
Hiihtoladulta Tervasuolla.
Tervasuo.
Tervasuo.
Tervasuon lintutorni.
Tervasuon lintutorni.