Heinämäki

Heinämäellä jatkuvaa kehitystä kyläyhteisön voimin.

Heinämäen kylä on Sotkamon vanhimpia asutusalueita ja alueelta löytyy lukemattomat määrät lampia, suoalueita ja järven rantaa. Kylän historiasta on löytynyt ensimmäiset asutukset jo vuodelta 1608 joten kyseessä on historiaa täynnä oleva kylä. Nykypäivänä kylä on virkeä ja toiminnallinen. Heinämäen kyläläisten keskuspaikkana voidaan pitää hiilineutraalia Heinis-kylätaloa (Petäjävaarantie 11) jonka omistaa Heinämäen Kyläseura. Seura on hankkeiden ja satojen talkootuntien jälkeen muokannut koulukartanon monitoimikeskukseksi. Taloa vuokrataan juhlatila- ja majoituskäyttöön, tiloista löytyy myös kuntosali ja biljardipöytä sisäharrasteena. Maalaismaisemallisessa miljöössä on laavu ja suuri hiekkapohjainen kenttä, jossa järjestetään toimintaa ratsastuskisoista pesäpalloturnauksiin. Seura kehittää taloa kyläläisten toivomaan suuntaan jatkuvasti. Kyläläiset kokoontuvat usein talkoisiin ja yhteisiin tuumaushetkiin, joista on tullut tärkeitä kohtaamishetkiä yhteisölle. Kylätalolla on tarjolla myös erilaisia kansalaisopiston järjestämiä kursseja ja pihasta löytyy myös frisbeegolfrata sekä suunnistusrastit. Karavaanareille tuttu matkaparkki ja Heinis-päivä heinäkuussa kutsuvat sinut tutustumaan kyläyhteisöön.

Heiniksen vierestä löydät televisiostakin tutun Tervasuon, jossa on oma nuotiopaikka ja lintutähystystorni. Talvella 20 kilometrin pituinen metsälatu kutsuu sinut hiihtämään aina Sipisille asti. Hiihtoladuille pääset kylätalon vierestä, tien toiselta puolelta josta löytyy latu opasteet. Kesällä pääset nauttimaan Heinämäen vaihtelevista mäntyharju-, suo- ja järvimaisemista useita eri reittejä pitkin. Maasto soveltuu hyvin myös esimerkiksi fatbike-pyörälle, reitistöjä löydät retkikartta.fi palvelusta. 

Alue on nykyään myös suosittua mökkeilyaluetta ja kylän asukasmäärä nousee kesällä mökkiläisten saavuttua nauttimaan pitkistä kesäilloista. Lisätietoja Heinämäestä on Heiniksen nettisivuilla.

Sotkamon keskustaan 15min

Kajaani 45min

Ristijärvi 35min

​  Heinis

 

  Heiniksen pihapiiriä

 

Hiihtoladulta Tervasuolla

 

Tervasuo

 

Tervasuon lintutorni