Talvinen maisemakuva Vuokatista, violettia väriä taivalla ja lumen heijastuksissa. Kuvituskuva.

Matkailu

Tervetuloa Sotkamon kunnan matkailusivuille!

Sotkamon matkailu on Vuokatin violetin värinen. Sotkamon kuntastrategiassa on määritelty, että kunnan matkailua markkinoidaan Vuokatti brändillä. Vuokatin matkailukeskus sijaitsee Sotkamon kunnassa, keskellä Suomea. Vuokatti on Suomen monipuolisin, koko vuoden aktiivisesti toimiva keskus, joka tarjoaa upean valikoiman matkailupalveluita. Alueen erinomaiset harrastusmahdollisuudet, vaihtelevat maastot sekä helppo saavutettavuus ovat tehneet Vuokatista etenkin perheiden ja liikunnallisten matkailijoiden suosikin. Suunnitteletpa matkaasi lentäen, omalla autolla, junalla tai bussilla – meille on aina helppo tulla. Vuokatissa on enemmän aikaa lomailla.

Palkittu Vuokatti

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry on palkinnut Vuokatin Vuoden hiihtokeskuksena 2020. Perusteluina tunnustuksesta oli muun muassa esimerkillinen työ lasten ja lapsiperheiden hyväksi. Lisäksi perusteluissa mainittiin se, että Vuokatissa perustekeminen on aina ollut hyvin korkeatasoista – onhan Vuokatti nimetty vuoden hiihtokeskukseksi aiemminkin, jo vuonna 1997.

Vuokatti valittiin Vuoden matkailualueeksi 2019.

Vuoden matkailualueen valitsevat Suomen matkailualan liitto SMAL, Visit Finland ja Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy, jotka laittoivat Suomen eri kuntia, seutukuntia ja maakuntia paremmuusjärjestykseen seuraavilla kriteereillä: rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys, matkailijoiden viipymän kehitys, lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen vuoden ajalle (sesonkivaihteluiden vähäisyys) ja majoitusmyynti asukasta kohden. Vuonna 2022 Vuokatti sijoittui Vuoden matkailualue valinnassa pronssille.