Pohjavaara

Nuaskylän syke

Pohjavaaran kylä sijaitsee Nuasjärven rannalla Sotkamon pohjois-puolella. Kylälle on hyvät julkiset kulkuyhteydet linja-autolla. Kylältä löytyy laajakaista mikä on mahdollistanut etätöiden ja opiskelun mahdollisuudet. Kyläkeskuksena voidaan pitää kyläkoulua. Pohjavaaran ala-asteella on opetusta eskarista kuutosluokkaan saakka. Iltapäivä kerho ja erilaiset liikunta kerhot toimivat koulun tiloissa. Pienimmille kyläläisille löytyy myös yksityinen perhe päivähoitaja. Koulun ympärille levittäytyy useampi harraste mahdollisuus. Talvella pihassa voi luistella ja hiihtää valaistulla ladulla. Latuja löytyy kylästä jopa 30 km ja niitä on järvimaisemista metsän rauhaan. Koulun ympärille on rakennettu lähiliikunta alue ja monikäyttöinen hiekkapohjainen kenttä. 

 

Kylällä toimiva Nuaskylän Nuorisoseura on vanhin Nuaskylän yhteisöllisyyttä pystyssä pitävistä seuroista. Kohta 120 vuotta toimineella seuralla on vuosikymmenten perinteet juhannusiltamien ja muiden lavatanssien järjestämisestä, sekä seurantalon ylläpito monenlaisten kokoontumisten tukikohdaksi. Kylällä toimii myös Nuaskylän Maaseutuseura ry joka on Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistys. Yhdistys järjestää mm. tarina- ja käsityöiltoja jäsentensä kodeissa. Pohjavaaran Sisu urheiluseurana ylläpitää kylän liikunta toimintaa myös omalta osaltaan. Lisää kylän toiminnasta Pohjavaaran seutu Ry:n sivuilta.

 

Kylältä löytyy kyläläisille luotu yhteiskäyttö ranta ja laavu josta huolen pitää kyläyhteisö, uimassa voi käydä jokamiehen oikeuksilla. Iivonperällä pääset ihailemaan upeita vaaramaisemia, tähystämään lintutornista veden äärellä. Iivonperä on taivaallinen poukama missä lämpimänä kesä päivänä aika pysähtyy ja voit veden liplatuksessa subbailla luonnon rauhassa. Iivonperästä on ennen lähtenyt kylän maidot veneellä Kajaaniin samoin kuin rannalta on lähdetty tukkia uittamaan Kajaani yhtiölle. Kylä on osa Nuasjärven rantaan keskittynyttä Nuaskylää ja ulkoilumaastot tarjoavat rentouttavia hiekkaharjumaisemia. Maisemia voit nousta katselemaan Korvanvaaralle, vaaran ympäriltä löydät tervahautoja ja pyyntikuoppiaRupukkavaaralta näet maisemia 360 astetta, ympäristö on kaunista perinnemaisemaa; vanhaa hakamaata ja niittyjä. 

”Vanhan tarinan mukaan pohjavaaran kylän asukas oli hiihdellyt v. 1944 järven jäällä ja nähnyt siellä hiihtosuksen jälkiä menevän Tahkosaareen. Sitä sitten kuuluttamaan lähtenyt oli saanut apujoukkoja selvittämään ketkä saareen oli hiihtänyt ja oli selvinnyt että ne oli venäläisiä desantteja. Desantit piiritettiin saareen ja loppujen lopuksi desantit räjäyttivät itsensä saareen. Paikalta löytyy muistokivi jossa tapahtuman päivämäärä.”

Sotkamon keskustaan 20 min

Vuokatti 15min

Kajaani 20 min

 

Pohjavaaran koulu

 

Pohjavaaran koulu

 

Kylän perinnemaisemaa

Iivonperä

 

Seurantalo Sampola