Pohjavaara

Nuaskylän syke

Pohjavaaran kylä sijaitsee Nuasjärven rannalla Sotkamon pohjoispuolella. Kylälle on hyvät julkiset kulkuyhteydet linja-autolla. Kylältä löytyy laajakaista, mikä on mahdollistanut etätöiden ja opiskelun mahdollisuudet. Kyläkeskuksena voidaan pitää kyläkoulua. Pohjavaaran alakoululla on opetusta eskarista kuutosluokkaan saakka. Iltapäiväkerho ja erilaiset liikunta kerhot toimivat koulun tiloissa. Pienimmille kyläläisille löytyy myös yksityinen perhepäivähoitaja. Koulun ympärille levittäytyy useampi harrastemahdollisuus. Talvella pihassa voi luistella ja hiihtää valaistulla ladulla. Latuja löytyy kylästä jopa 30 km ja niitä on järvimaisemista metsän rauhaan. Koulun ympärille on rakennettu lähiliikunta-alue ja monikäyttöinen hiekkapohjainen kenttä. 

Kylällä toimiva Nuaskylän Nuorisoseura on vanhin Nuaskylän yhteisöllisyyttä pystyssä pitävistä seuroista. Kohta 120 vuotta toimineella seuralla on vuosikymmenten perinteet juhannusiltamien ja muiden lavatanssien järjestämisestä sekä seurantalon ylläpito monenlaisten kokoontumisten tukikohdaksi. Kylällä toimii myös Nuaskylän Maaseutuseura ry, joka on Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistys. Yhdistys järjestää mm. tarina- ja käsityöiltoja jäsentensä kodeissa. Pohjavaaran Sisu urheiluseurana ylläpitää kylän liikuntatoimintaa myös omalta osaltaan. Lisää kylän toiminnasta Pohjavaaran seutu Ry:n sivuilta.

Kylältä löytyy kyläläisille yhteiskäyttöön rakennettu laavu ja ranta-alue, joista huolen pitää kyläyhteisö. Uimassa voi käydä jokamiehen oikeuksilla. Iivonperällä pääset ihailemaan upeita vaaramaisemia ja tähystämään lintutornista veden äärellä. Iivonperä on taivaallinen poukama, missä lämpimänä kesä päivänä aika pysähtyy ja voit veden liplatuksessa subbailla luonnon rauhassa. Ennen vanhaan Iivonperästä on lähtenyt kylän maidot veneellä Kajaaniin samoin kuin rannalta on lähdetty tukkia uittamaan Kajaani Oy:lle (puhekielessä Kajaani yhtiö). Kylä on osa Nuasjärven rantaan keskittynyttä Nuaskylää, jossa ulkoilumaastot tarjoavat rentouttavia hiekkaharjumaisemia. Maisemia voit nousta katselemaan Korvanvaaralle, missä vaaran ympäriltä löytyy tervahautoja ja pyyntikuoppiaRupukkavaaralta näet maisemia 360 astetta. Ympäristö on kaunista perinnemaisemaa; vanhaa hakamaata ja niittyjä. 

”Vanhan tarinan mukaan pohjavaaran kylän asukas oli hiihdellyt v. 1944 järven jäällä ja nähnyt siellä hiihtosuksen jälkiä menevän Tahkosaareen. Sitä sitten kuuluttamaan lähtenyt oli saanut apujoukkoja selvittämään ketkä saareen oli hiihtänyt ja oli selvinnyt että ne oli venäläisiä desantteja. Desantit piiritettiin saareen ja loppujen lopuksi desantit räjäyttivät itsensä saareen. Paikalta löytyy muistokivi jossa tapahtuman päivämäärä.”

  • Sotkamon keskustaan 20 min
  • Vuokatti 15min
  • Kajaani 20 min

Pohjavaaran koulu

Pohjavaaran koulu

Kylän perinnemaisemaa

Iivonperä

Päivärinteen nuorisoseurantalo