Peltomaisemaa

Pohjavaaran seutu

Pohjavaaran seutu on alue Nuasjärven pohjoispuolella läntisessä Sotkamossa. Alueella on useita elinvoimaisia kyliä; Korvanniemi, Pohjavaara, Rantakylä ja Rimpilänniemi. Pohjavaara sijaitsee Sotkamo-Kajaani valtatien 899 varrella ja sinne on hyvät julkiset kulkuyhteydet linja-autolla. Sotkamon keskustaan on matkaa noin 20 km. Lähempänä Nuasjärveä sijaitsevat kylät tunnetaan edelleen vanhalla yhteisnimellä Nuaskylä.

Juurellisia mukuloita

Pohjavaaralla toimii alakoulu ja esiopetusryhmä. Pienimmille kyläläisille löytyy yksityinen perhepäivähoitaja. Iltapäiväkerho ja erilaiset liikuntakerhot toimivat koulun tiloissa. Koulun yhteyteen on rakennettu lähiliikunta-alue ja monikäyttöinen hiekkapohjainen kenttä. Talvella koulun pihapiirissä voi luistella ja hiihtää valaistulla ladulla. Latuja löytyy myös mm. Rimpilänniemeltä, niitä ylläpitävät kyläläiset.

Nuaskylän Nuorisoseura on vanhin Nuaskylän yhteisöllisyyttä pystyssä pitävistä seuroista. Jo vuodesta 1903 toimineella seuralla on pitkät perinteet juhannusiltamien ja tanssien järjestämisestä omistamallaan seurantalolla Päivärinteellä. Nuorisoseuran toimintaan kuuluu kulttuuriperinteen ylläpito ja kulttuuristen harrastusten tarjoaminen kaikenikäisille. Päivärinteelläkin pidetään lasten ja nuorten kerhoja ja leirejä.

Nuaskylän Maaseutuseura on Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistys, joka toimii Rimpilänniemen ja Korvanniemen kylien alueella. Yhdistys järjestää mm. tarina- ja käsityöiltoja jäsentensä kodeissa.

Urheiluseura Pohjavaaran Sisu järjestää monenlaista liikuntatoimintaa ja tapahtumia. Lisää kylän toiminnasta Pohjavaaran Seutu ry:n Facebook -sivuilta.

Iivonperällä on kyläläisten yhteiskäyttöön rakennettu laavu, lintutorni ja ranta-alue. Niitä ylläpitää kyläyhteisö.

Kyliltä löytyy laajakaista, mikä mahdollistaa etätyöt ja opiskelun.

Etäisyydet Pohjavaaralta

  • Sotkamon keskusta 20 min
  • Vuokatti 15 min
  • Kajaani 20 min

Tutustu kylään