Ontojoki

Ontojoki laskee idästä ja saa vetensä Kuhmon KatermastaOntojoen kylä on tunnettu aikoinaan puiden erottelu paikasta joen varressa. Puuta tuli veden päällä toimineelle erottelu paikalle Kuhmosta jossa ne eroteltiin miesvoimin puuyhtiöiden järjestykseen veden päällä keikkuen. Erottelu paikka keräsi kesäisin satoja nuoria töihin, olipa siellä kesätöissä itse Kekkonenkin aikoinaan. Oulusta Sotkamon kautta Kuhmoon kulkeva kauppareitti kulki Ontojoen kautta ja koska joen vaativat kosket olivat vastassa rakennettiin kosken ympärille tavaramakasiineja tavaroiden säilytystä varten. Silloisista ajoista paikalle on jäänyt Kallioisen voimalaitos toimimaan ja erottelulle rakennetut betonikehikot ovat yhä paikoillaan. Kylätalolta löydät joen puuerotteluun ja tukki uittoon liittyvän näyttelyn. 

Kylällä on Ontojoen kyläyhdistyksen ylläpitämä kylätalo (Kurikkalahdentie 2b) sekä kauniilla joen rannalla laavu ja sauna. Perinteistä kylätaloa vuokrataan majoitus- ja juhlatilaksi. Joki on erittäin kalarikas ja kylälle on kehittynyt oma kuorteen nosto perinne jolloin toukokuun puolen välin aikaan kyläläiset kokoontuvat voimalaitoksen juurella kuorretta nostamaan. Kallioisten voimalaitos avaa upeat jokinäkymät ympärilleen. 

Kylällä toimii Helgan huone- kahvila (Kuhmontie 231 88640 Ontojoki  ) joka kokoaa kyläläisiä yhteen tuumaamaan kahvikupin äärelle. Ontojoen varren kauneutta ylläpitää vanhat kauniit asuin rakennukset jotka muistuttavat menneestä ja ylläpitävät historiaa. Kesämökkiläiset ovat löytäneet runsain joukoin joen varren ja vakiasukkaat alueella viljelevät ylläpitäen perinteistä maalaismaisemaa. 

”Ensimmäinen laeva alako kulukkee Kajjaanin ja Ontojoen välillä 1883 ja oli Eljas nimeltään. Liekö nimensä suanunna siitä Vienan kävijästä, Kalevan kokkoojastaKajjaanin piiriliäkäri Eljas LönrotistaLaevan omistaja oli vienankarjalaisia, entinen laukkuryssä Ivan Sergejeff, jolla oli kaoppa Kajjaanissa vanhan torin, Ruatihuoneen torin, nykyisen Kaennuun Os. l. paekalla. Sergejeffin Kajjaaniin kauppiaaksi tulosta kerrotaan, että ensimmäisen kerran avatessaan puotinsa oven se kysäsi ohikulkijalta: A- hyvä veli, kerro sie kempä ollah Kajjaaanin suurin ja rikkahin kauppamies? Puhuteltu vastasi, “ että Pärki”. Siihen Sergejeff : “A-vot, minusta tulla sitte toinen Pärki.” ( Tarkoittaen kauppias Berg’iä.)” Emil Karjalaisen muisteloita

Sotkamon keskustaan 25min

Kuhmo 25 min

 

Ontojoen kylätalo

Kallioisten voimalaitos

Ontojoki