Joogaava nainen jumppamatolla.

Tuki nuorten harrastamiseen

Sotkamossa edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia sekä mahdollisuuksia harrastaa. Tältä sivulta löydät tietoa harrastepassista, ePassista, erilaisita taloudellisista tukimuodoista, harrastuskaveritoiminnasta ja maksuttomista harrastusmahdollisuuksista.

Kunnan tarjoamat tukimuodot

Kuntastrategian mukaisesti Sotkamossa halutaan vahvistaa kuntalaisten hyvinvointia. Sotkamossa tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia esimerkiksi harrastamista mahdollistamalla.

Lue lisää kunnan tarjoamista tukimalleista eri ikäryhmissä

Tukea harrastamisen kuluihin

Iloksi ry on hyväntekeväisyysyhdistys, jonka kautta on mahdollista anoa tukea harrastamisen kuluihin. Yhteydenotot sähköpostilla iloksiry@gmail.cm

Kaikukortti on suunnattu erityisesti niille Sotkamon asukkaille, jotka elävät taloudellisesti tiukassa tilanteessa. Sillä voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi festivaaleille, museoihin, teatteriin tai konsertteihin. Kaikukortilla voi hankkia maksutta myös kansalaisopiston kurssipaikkoja.

Kuhmon musiikkiopisto järjestää toimintaa myös Sotkamossa. Vapaaoppilaspaikkoja voi tiedustella palvelusihteeri Tarja Huotarilta 044 7255 441 / tarja.huotari@kuhmo.fi

Minela Säätiön tehtävä on nuorten osallisuuden ja kehittymisen tukeminen. Avustukset jaetaan nuorten liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin sekä luovuutta, osaamista ja osallisuutta tukevaan toimintaan.

Pelastakaa Lapset ry tukee alle 18-vuotiaiden lasten harrastamista myöntämällä tukea kohtuullisiin ja välttämättömiin harrastuskuluihin silloin, kun harrastuksen aloittaminen tai sen jatkaminen on uhattuna perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.  Tuki on tarveharkintaista yksilötukea lapselle ja se annetaan todellisten kulujen perusteella. Tukea ei myönnetä ryhmille tai harrastusseuroille ja sitä voidaan myöntää kulloinkin käytettävissämme olevien resurssien puitteissa.  Tuen tarkoituksena on edistää lapsen yhdenvertaisuutta antamalla mahdollisuus osallistua edes yhteen harrastukseen. 

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki on lasten ja nuorten ohjatun ja säännöllisen harrastamisen tukimuoto. Pienituloinen perhe voi hakea harrastustukea, mikäli lapsen harrastuksen aloittaminen tai jatkaminen ei olisi muuten mahdollista. Harrastustuki on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, joilla ei vielä ole omaa mielekästä harrastusta. Tuki on tarkoitettu 7–17-vuotiaille.

Tukikummit-säätiön lahjoittamilla varoilla tuetaan Suomessa asuvia lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa pudota pois harrastuksista ja kaveriporukoista. Avustuksia myönnetään esimerkiksi opiskeluun, harrastuksiin ja vaatteisiin, ja keräystilille tulevat varat menevät 100 % lyhentämättöminä avun saajalle. Tukikummit-säätiö kanavoi lahjoitukset Kirkon diakoniarahastolle, joka hoitaa käytännön avustustoiminnan.

Tukilinjan harrastusapuraha myönnetään henkilöille, joilla on pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen toimintarajoite, joka vaikeuttaa arjessa toimimista.

Täydentävä toimeentulotuki Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä.

Harrastustoiminnan järjestäjien omat avustukset. Tukirahastoja tai alennuksia kannattaa kysyä suoraan harrastusten tarjoajilta. 

Harrastuskaverit ja -kummit

MLL:n Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua, tavoitteellista ja ehkäisevää vapaaehtoistyötä, jota tehdään varhaisen tuen näkökulmasta.

Paralympiakomitean Valtti-ohjelma on tarkoitettu 6–23-vuotiaille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, joilla ei ole liikuntaharrastusta.

Versojen kantajat -tukihenkilötoiminta. VEKA-tukihenkilötoiminta on Sotkamon seurakunnan nuorisotyön tukitoimintamuoto 10-17-vuotiaille. Hakemukset/tiedustelut: 050-5920056 tai kari-pekka.vehkaoja@evl.fi.

Yllä olevat kohderyhmät antavat lisätietoa tukimahdollisuuksista. Jos haluat itse toimita tukihenkilönä, löydät edellytykset sivuilta.

Maksutonta harrastamista Sotkamossa