Kuvituskuvassa usean eri urheilulajien urheilijoita.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemia

Vuokatti-Ruka urheiluakatemia edustaa suomalaisen urheiluvalmennuksen ja opetuksen huippua, yhdistäen laajan lajikirjon, asiantuntevan valmennuksen ja modernin opiskeluympäristön, tarjoten urheilijoille ainutlaatuisen toimintaympäristön tavoitteelliseen harjoitteluun ja akateemiseen kehittymiseen.

Urheiluakatemian rikas historia ja kehitys

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian juuret ulottuvat vuoteen 1976, jolloin Sotkamon liikuntalukio perustettiin. Sotkamon lukiolle virallisen urheilulukio-statuksen saavuttaminen vuonna 1994 oli merkittävä virstanpylväs, jota seurasi Vuokatti urheiluakatemian perustaminen vuonna 2010. Yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa urheiluakatemia on laajentanut toimintaansa Kajaaniin ja Kuusamoon. Alueiden vahva urheiluosaaminen ja resurssit yhdistettiin 1.12.2013 uudessa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa.

Urheiluakatemian toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön lajiliittojen, oppilaitosten ja urheiluseurojen kanssa, mikä mahdollistaa kokonaisvaltaisen tuen urheilijoiden kehitykselle. Yläkoululeiritys, Tenetin urheiluyläkoulu, alppihiihdon, freeskiin ja lumilautailun erikoistuminen Kuusamossa sekä Kajaanin urheilukampuksen kehityshanke ovat osoituksia akatemian sitoutumisesta urheilijoiden monipuoliseen kehitykseen.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian vaikuttavat tunnusluvut

Vuokatti-Ruka urheiluakatemia on urheilijoiden menestyksen keskipiste, jossa tällä hetkellä yli 1000 urheilijaa kaikissa toiminnoissa, yli 50 valmentajaa ja yli 20 asiantuntijaa työskentelevät yhdessä. Urheiluakatemiaan kuuluu 10 oppilaitosta, jotka tarjoavat laadukasta opetusta 14 eri urheilulajissa. Tämä yhteistyömuoto luo vahvan perustan urheilijoiden kehittymiselle ja menestykselle kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Iivo Niskanen Peking 2022

Parhaat parhaiden kanssa – parhaissa olosuhteissa

Urheiluakatemiassa sinulla on mahdollisuus kehittyä urheilijana ja samalla saada laadukasta koulutusta, joka valmistaa sinut elinikäiseen oppimiseen!

Sotkamon urheilulukiolla on vahvat urheiluperinteet jo vuodesta 1976 alkaen

Sotkamon urheilulukio aloitti toiminnan liikuntalukiona vuonna 1976 ja eri vaiheiden jälkeen lukio sai virallisen urheilulukiostatuksen 1994. Vuosien varrella urheilulukion opiskelijat ovat saavuttaneet huomattavaa menestystä sekä nuorten että aikuisten arvokisoissa.

40-vuotisjuhlavuonna 2016 perustetussa Hall of Famessa Sotkamon urheilulukio juhlii menestyneitä oppilaitaan. Tähän mennessä neljä urheilijaa on saanut kunnian olla osa tätä kunniagalleriaa mukaan lukien Kari Härkönen, Tapio Korjus, Jaakko Tallus ja Tanja Kari (os. Tervonen). Heidän saavutuksensa ja kuvansa koristavat lukion ruokalan seinää, ja luokat on nimetty heidän mukaansa.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen, maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen, sekä olympiahopeamitalistit Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen sekä nuorten maailmanmestarit Eevi-Inkeri Tossavainen ja Niko Anttola ovat kaikki Sotkamon urheilulukion kasvatteja. Jenna Laukkanen, useiden Suomen mestaruuksien uimari, on myös yksi lukion menestyneistä oppilaista.

Lisäksi Sotkamon urheilulukio on kehittänyt huippuosaamista myös palloilulajeissa tuottaen sellaisia pesäpalloilijoita kuin Kalle Kuosmanen, Saaga-Angelia Raudasoja, Iivari Vihanto, Aapo Komulainen ja Topi Still. Urheilulukion valmennustoiminta tukee monipuolisesti sekä yksilö- että joukkuelajeja edistäen urheilijoiden kehitystä ja menestystä.

Kalle Kuosmanen kärkkymässä ykköspesällä pesäpallo-ottelussa.

Sotkamon urheilulukio on täydellinen valinta

Oletko etsimässä paikkaa, jossa voit kehittää taitojasi urheilun sekä koulutuksen parissa ja jossa voit kasvaa urheilijana ja ihmisenä samanaikaisesti?

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian urheilijalupaus ja sen toteutus

Urheiluakatemia lupaa tarjota urheilijoilleen huipputason valmennusta, asiantuntijapalveluita ja olosuhteita, jotka tukevat heidän kehitystään urheilussa ja opiskelussa. Akatemia on sitoutunut tarjoamaan turvallisen ja vastuullisen ympäristön, jossa nuorten urheilijoiden hyvinvointi ja tavoitteellinen urheilu ovat keskiössä.

Opiskelu

Joustavat opiskelumallit, laadukas opetus ja tiivis yhteistyö oppilaitosten kanssa takaavat, että urheilijat voivat onnistuneesti yhdistää tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yläkoulusta lähtien. Vuokatti-Ruka urheiluakatemia tukee urheilijoiden kaksoisuraa tarjoamalla heille mahdollisuuden saavuttaa akateemisia tavoitteitaan samalla kun he pyrkivät urheilulliseen huippuunsa.

Havainnekuva Tenetin uudesta yläkoulusta

Tenetin urheiluyläkoulu

Tenetin koulu on aloittanu lukuvuodesta 2023–2024 lähtien urheiluyläkoulutoiminnan, tarkoitettuna 9. luokkalaisille urheilullisille opiskelijoille. Toiminta sisältää yhdistelmän koululiikuntaa, “Kasva Urheilijaksi” -yleisvalmennusta ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemian valmennusta, tuoden yhteen urheilun ja perusopetuksen.

Urheilu

Ammattivalmentajat ja asiantuntijat tarjoavat urheilijoille viimeisimpään tieteelliseen tutkimustietoon pohjautuvaa valmennusta. Motivoiva, turvallinen ja omien rajojen etsimistä tukeva valmennusympäristö on keskeinen osa urheilijoiden kehittymistä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa.

Hyvinvointi

Urheilijoiden hyvinvoinnin tukeminen ja edistäminen on Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian asiantuntijoiden ensisijainen tehtävä. Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden kokemus ovat keskeisiä tekijöitä urheilijoiden kehittymisessä, ja urheiluakatemia pyrkii aktiivisesti luomaan ilmapiiriä, jossa jokainen urheilija voi kokea kuuluvansa yhteisöön.

Vastuullisuus

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia on sitoutunut noudattamaan suomalaisen urheilun eettisiä periaatteita ja turvallisen toimintaympäristön varmistamiseen. Yhteistyö Suomalaisen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n kanssa ja antidoping-säännöstön noudattaminen ovat olennainen osa akatemian toimintaa.

Sujuva arki ja kaksoisura Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian arki on suunniteltu tukemaan opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja menestystä. Tasapainoinen yhdistelmä opiskelua, sosiaalisia suhteita ja vapaa-aikaa varmistaa, että jokainen opiskelija voi hyödyntää täysimääräisesti tarjolla olevat tukipalvelut ja henkilökohtaisen neuvonnan. Joustavat kulkuyhteydet ja monipuoliset opiskeluhuollon palvelut tukevat opiskelijoiden arkea ja edistävät heidän menestystään.

Urheiluakatemia edistää suomalaista kaksoisurakäsitettä tarjoamalla urheilijoilleen mahdollisuuden yhdistää urheilu ja opiskelu. Yhteistyö Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa luo urheilijoille ehjiä ja tavoitteellisia koulutuspolkuja.

Eevi-Inkeri Tossavainen

Sotkamoon voi tulla huoletta läheltä tai kauempaa

Urheiluakatemian tehtävänä on auttaa urheilijaa suorittamaan opintonsa niin hyvin kuin mahdollista ja pitää myös kotijoukot kartalla, missä milloinkin mennään. Akatemialta saa tarkasti punnitut neuvot ja ohjeet opiskeluun ja elämään.

Osallistuva asiantuntijuus ja olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan tutkimus- ja kehitystoiminta

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntijoiden yhteistyö urheilijoiden ja valmentajien kanssa keskittyy urheilijan suorituskyvyn, harjoittelukyvyn ja terveyden edistämiseen. Moniammatillinen asiantuntijatiimi yhdistää eri alojen osaamisen, kuten fysiikkavalmennuksen, ravintovalmennuksen, urheilufysioterapian ja psyykkisen valmennuksen.

Olympiavalmennuskeskuksen tutkimus- ja kehitystoiminta tuottaa tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa tietoa urheilijoiden valmennuksen tueksi. Yhteistyö Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön ja muiden kumppaneiden kanssa keskittyy esimerkiksi anturiteknologian ja palautejärjestelmien kehittämiseen. Tutkimus- ja kehitystoiminta tuottaa konkreettisia työkaluja ja tietoa valmentajien ja urheilijoiden päivittäiseen käyttöön.

Ota yhteyttä