Tuhkakylä

Tuhkakylä Jormasjärven rantamailla on yksi Sotkamon varhaisista asutetuista seuduista.

Sotkamon kaivosteollisuuskylä

Tuhkakylän kyläyhdistys on rakentanut kyläkeskustaan Koppelonpesä-kodan, jossa kyläläiset kokoontuvat ahkerasti. Koppelonpesän ympäristössä on urheilukenttä ja frisbeegolfkoreja. Koppelonpesältä pääsee Jormastietä pitkin uimarannalle. Rannalta katsottuna Vuokatin vaarat näyttäytyvät upeasta perspektiivistä, kuin tauluna. Rannalta löytyvät laavu, puucee ja pukukopit. Veneilijöiden käytössä on nykyaikainen veneluiskalla ja veneille on hyvin säilytystilaa. Jormasjärvi on myös suosittu melontaharrastajien kohde, josta pääse Jormasjokea pitkin etenemään Nuasjärvelle ja sitä kautta aina Kajaaniin saakka. Mökkiläisten määrä suhteessa kylän asukaslukuun on huomattava, kylän väkimäärä melkein kolminkertaistuu koivun lehden tullessa hiirenkorvalle. Seitsemän sinisen vaaran kiehtovat näkymät avautuvat jokaiselle asukkaalle erilaisena.

Kylän pankkitalo on muutettu asuinrakennukseksi rakennuksen historiaa kunnioittaen. Vanha kylänraitti on siis säilynyt katukuvassa. Jormasjärveen laskevalla Tuhkajoella voit kalastaa lohia. Joen varresta löytyy monta kalastuspaikkaa. Lisätietoa kalastuksesta Tuhkajoki – Kalalla Kainuussa. Joelta löytyy myös vanha mylly, jota kunnostetaan historian säilyttämiseksi kylällä. Mustiniementiellä löytyy kaunis mylly, jota vastapäätä on sijainnut ennen tiilitehdas, josta on tuotettu tiiliä ympäri Suomen.  

Tuhkakylän nimen alkuperäisyydestä on kaksi tarinaa, joista toinen kuvaa Tuhkakylän saaneen nimensä kylän alkuperäisasukkaista Tuhkasista. Toisen tarinan mukaan kylä olisi nimetty isonvihan aikaan, jolloin kylä on poltettu maan tasalle.

Etäisyydet:

  • Sotkamon keskustaan 25min
  • Kajaani 30 min
Uimarannalta näkymät 7- siniselle vaaralle
Uimarannalta näkymät 7- siniselle vaaralle
Uimarannan laavu
Uimarannan laavu
Uimarannan laavu
Uimarannan laavu
Koppelonpesä kota
Koppelonpesä kota