Tuhkakylä

Sotkamon teollisuuskylä

 

Tuhkakylä on merkittävä teollisuuskylä Sotkamon eteläpuolella. Kylällä sijaitsee Terrafame– kaivos ja tuleva tuulivoimapuisto. 

Tuhkakylän kyläyhdistys on rakentanut kyläkeskustaan Koppelonpesä-kodan, jossa kyläläiset kokoontuvat ahkerasti. Koppelonpesän ympäristössä on urheilukenttä ja frisbeegolfkoreja. Koppelonpesältä pääset Jormastietä pitkin pääset uimarannalle. Rannalta katsottuna Vuokatin vaarat näyttäytyvät upeasta perspektiivistä, kuin tauluna. Rannalta löytyvät laavu, puucee ja pukukopit. Veneilijöitä palvellaan nykyaikasella veneluiskalla ja veneille on hyvin säilytystilaa. Jormasjärvi on suosittu melontaharrastajien kohde. Mökkiläisten määrä on suhteessa kylän asukaslukuun on huomattava, kylän väkimäärä melkein triplaantuu koivun lehden tullessa hiirenkorvalle. Seitsemän sinisen vaaran kiehtovat näkymät avautuvat jokaiselle asukkaalle erilaisena

Kylän pankki- ja kauppatalot  on muutettu asuinrakennuksiksi rakennusten historiaa kunnioittaen. Vanha kylän raitti on siis säilynyt katukuvassa. Jormasjärveen laskevalla Tuhkajoella voit kalastaa lohia. Joen varresta löydät monta kalastuspaikkaa. Lisä tietoa kalastuksesta Tuhkajoki – Kalalla Kainuussa. Joelta löydät myös vanhan myllyn jota kunnostetaan historian säilyttämiseksi kylällä. Kauniin myllyn löydät Mustiniementieltä. Vanhaa myllyä vastapäätä on sijainnut ennen tiilitehdas josta on tuotettu tiiliä ympäri suomen.  

 

Tuhkakylä on saanut nimensä joko kylän alkuperäisasukkaista Tuhkasista tai toisen tarinan mukaan kylä olisi saanut nimensä siitä että kylä on poltettu maan tasalle isonvihan aikaan.

Sotkamon keskustaan 25min

Kajaani 30 min

 

 

Uimarannalta näkymät 7- siniselle vaaralle

 

Uimarannan laavu

 

Uimarannan laavu

 

Koppelonpesä kota