sotkamolaista maisemaa ilmasta kuvattuna

Tuhkakylä

Tuhkakylä Jormasjärven rantamailla on yksi Sotkamon vanhimpia asuttuja seutuja. Tuhkakylä sijaitsee Sotkamon lounaisosassa Tuhkalantien (870) varrella. Liikenne tiellä on vilkastunut huomattavasti Terrafamen kaivoksen ja Uutelan kalkkikivikaivoksen myötä.

Virkeä maalaiskylä kaivoksen kainalossa

Tuhkakylän kyläyhdistys on rakentanut kylän keskustaan Koppelonpesä-kodan, jossa kyläläiset kokoontuvat ahkerasti. Koppelonpesän alueella on urheilukenttä. Koppelonpesältä pääsee Jormasjärventietä kylän venerantaan. Rannalta löytyvät laavu, puucee ja pukukoppi. Veneilijöiden käytössä on nykyaikainen veneluiska. 

Tuhkakylän nimen alkuperäisyydestä on kaksi tarinaa, joista toinen kuvaa Tuhkakylän saaneen nimensä kylän alkuperäisasukkaista Tuhkasista. Toisen tarinan mukaan kylä olisi nimetty isonvihan aikaan, jolloin kylä on poltettu maan tasalle.

Jormasjärvi on suosittu melontaharrastajien kohde. Jormasjokea pitkin pääsee Nuasjärvelle ja sitä kautta aina Kajaaniin saakka. Mökkiläisten määrä suhteessa kylän asukaslukuun on huomattava, kylän väkimäärä lähes kolminkertaistuu kesäisin.

Jormasjärveen laskevan Tuhkajoen varresta löytyy monta kalastuspaikkaa. Lisätietoa kalastuksesta  Tuhkajoki – Kalalla Kainuussa. Joella on myös vanha mylly, jota on kunnostettu ELY-keskuksen tuella.

Etäisyydet Tuhkakylältä

  • Sotkamon keskusta 25 min
  • Kajaani 30 min