Hiekoitettu talvinen kevyenliikenteenväylä.

Katujen talvikunnossapito

Sotkamo yhtenä Suomen lumisimmista kunnista pitää aurauskaluston kiireisenä. Katujen auraus, lumen poiskuljetus ja muu talvikunnossapito perustuu tehtyihin urakoitsijasopimuksiin ja lainsäädäntöön. Kunnan vastuulla olevien teiden osalta sopimuskumppanit huolehtivat, että teiden auraus ja muu kunnossapito tehdään sovittujen kunnossapitotasojen mukaan. Pääteiden kunnossapidosta vastaa Kainuun ELY-keskus ja yksityisteistä heidän omat tiekuntansa.

Sotkamossa katujen, teiden ja yleisten alueet sekä kevyen liikenteen väylät aurataan ja hiekoitetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Lumitöissä on jatkuvan sateen aikana ja nopeasti muuttuvien olosuhteiden sattuessa liikkeellä iso määrä kalustoa. Kuitenkin lumiauraa voi joutua välillä odottamaan, etenkin tonttikaduilla, kun kalusto ei voi olla kaikkialla samaan aikaan.

Kadut ja kevyen liikenteen väylät on jaettu kahteen kunnossapitoluokkaan, jossa huomioidaan kadun liikenteellinen merkitys ja liikenteen määrä. Viikonloppuisin tiet huolletaan samoin kuin arkisin. On myös hyvä huomioida, että kunnossapitoluokituksen mukaisesti tonttikatuja ei aurata, mikäli lumikertymä on alle 6 cm.

Kainuun ELY-keskus huolehtii Sotkamon kunnan alueella risteävien pääväylien, kuten Kainuuntien, kunnossapidosta. Väyläviraston verkkosivulta voi tarkistaa ELY-keskuksien vastuulla olevat väylät. Yksityisteiden talvikunnossapidosta vastaavat tiekunnat tai sen osakkaat itse lukuun ottamatta niitä teitä, joista on erikseen sovittu kunnossapitosopimuksella.

Alue 1:

Makkosenmäki-Ylikylä (pdf)

Alue 2:

Keskusta, kevyenliikenteenväylät ja parkkialueet (pdf)
Raskaan liikenteen parkki (pdf)
Sopala, Keskusta, Hirvenniemi (pdf)

Alue 3:

Emäntäkoulu, Jäätiönrinne, Vuokatinmaa (pdf)
Leivolankylä, Rauramo (pdf)
Mustola, Urheiluopisto (pdf)
Vuokatinrinteet, Vuokatinranta (pdf)

Alue 4:

Hakala, Teollisuusalue, Ruunalampi (pdf)
Jäätiö, Katinkulta (pdf)
Kohveronkangas, Härkökivi, Topinlampi (pdf)

Lumityöt pähkinänkuoressa

  1. Kun lunta sataa, hoidetaan ensin tärkeimmät pääkadut ja niiden yhteydessä olevat kevyen liikenteen väylät.
  2. Kun pääväylät on aurattu ja lumisade hiipunut, alkaa lumen auraus myös asuntokaduilla.
  3. Jos lunta sataa kerralla paljon, voivat lumityöt hidastua ja asuntokaduille lumiaurat ehtivät tavallista myöhemmin. Väylät pyritään kuitenkin pitämään liikennöitävässä kunnossa.
  4. Lumi aurataan väliaikaisiin lumenkasauspaikkoihin tai kuljetaan pois lumenkaatopaikalle.
  5. Kasattu lumi jää lumenvastaanottopaikoille odottamaan kevättä ja aurinkoa, joka sulattaa lopulta lumen.