Sapsokoski

Sapsoperä

Sapsoperä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Sotkamon kirkonkylältä kaakkoon. Kylä on muodostunut Alajärvestä Tuuteronsalmen kautta Pikku Sapsojärveen laskevan Sapsokosken lähettyville.

Kylä Sapsojärven perällä

Sapsoperän keskuksena toimii Sapsoperän kyläyhdistyksen omistama kylätalo (Sapsoperäntie 107), jossa on vuokrattavana juhlatila ja uusittu monitoimihalli. Isosta kylätalosta löytyy myös vuokra-asuntoja. Lentopalloilijat kokoontuvat monitoimihallissa useamman kerran viikossa. Kylätalon pihaan on rakennettu beach volley -kenttä sekä kota. Sotkamon Jymyn vieraspelien aikaan kylätalolle kokoonnutaan katsomaan yhdessä peliä isolta näytöltä.

Kylän läpi virtaa Sapsokoski. UPM Kymmene purki koskessa olleen voimalan rippeet vuonna 2023 ja koskea on entisöity. Jatkossa siihen pyritään palauttamaan taimenkanta. Kosken äyräälle rakennettiin esteetön laavu.

Kylätalolta noin kilometrin päässä on hiekkapohjainen uimaranta (Hietakannantie 13), josta avautuvat avarat näkymät Sapsojärvelle ja Vuokatin vaaroille. Uimarannalta löytyy nuotiopaikka, puucee ja laituri.

Sapsojärven rannoilla on paljon vapaa-ajan asutusta. Järvi on myös kalastajien suosiossa.​

Etäisyydet Sapsoperältä

  • Sotkamon keskusta 10 min