Suovaara

Yksi Sotkamon vaaroista on Suovaara jossa maalaismaisema peittyy runsaan lumen alle talvisin. Suovaaran kylän kylätalo Viertola  (Suovaarantie 58) on 100 vuotta vanha ja remontoitu nykyaikaiseksi 2013 vuonna, talo on entinen tanssipaikka ja nykyään kyläläisten kokoontumispaikka. Kylätalolla pidetään kansalaisopiston nypläys- ja jumppakursseja, siionin virsiseurat sekä kyläyhdistyksen kokoukset. Taloa vuokrataan juhlakäyttöön ja ylläpidetään kyläyhdistyksen voimin. Pihassa on huvimaja jossa voi nautiskella makkarat ja pihan vanha kuivaamo antaa perinteistä maalaismaisemaa. Pian 100 vuotta täyttävä Suovaaran maa- ja kotitalousseura on Viertolassa toimiessaan saavuttanut vuonna 2014 Vuoden Kainuulainen kylä- tittelin ja on jatkanut aktiivista toimintaansa edelleen. 

Metsäisiin vaara maisemiin talvella sinut johdattaa kylän ylläpitämä latu.  3km pitkälle lenkille löydät parkkipaikan Viertolan pihasta.  Suovaara on Sotkamon lumisinta seutua joten lumikenkäilykään näissä maisemissa ei olisi harvinaista. Kesäisin saman reitin voi lenkkeillä tai fatbikella nautiskella. Liplatus on Suovaaralla lähin veneenlasku paikka, liplatuksen löydät kaitainsalmelta Kajaaniin päin ajellessa suovaaran risteyksestä järven puolelta. Siellä voit käydä myös pulahtamassa myös virkistävään Kiimaseen.

Kylä on tunnettu myös paikallis yrittäjistä, esimerkiksi Viertolan vieressä sijaitseja Marjatila Kuusela on iso työllistäjä ja tuottaa maukasta lähiruokaa. Kesä aikaan asukasmäärä tälläkin kylällä nousee mökkiläisten saavuttua, useimmat ovat myös säilyttäneet kotitalonsa ja tulevat synnyin seuduileen lomailemaan, toiset taas ovat löytäneet vaaran maisemat lomapaikakseen. Tiedon janoisille kirjasto-auto kulkee alueella viikoittain. 

Menneestä ajasta huokuu tienvarella olevat riukuaidat ja vanhat rakennukset. Kylällä toimineen meijerin ansiosta alueella on ollut runsaasti lypsytiloja ja vieläkin löydät tienvarsilta maitolaitureita joihin maidot on laitettu kyytiä odottamaan.

Lisää Viertolasta https://www.seurantalot.fi/talot/997-suovaaran-maa-ja-kotitalousseura-ry-3152

Kylätalo Viertola on saanut nimensä siirtämisestä. Iso talo on vieritetty v. 1930 luvulla pönkäniityltä Rasilan mailta nykyiselle paikalleen. Vuonna 1923 perustettu maamiesseura osti  talon työväenpuolueelta.

Sotkamon keskustaan 15min 

Kajaani 30min

Kylätalo Viertola

Viertolan grillikatos