Suovaara maisema

Suovaara

Suovaara sijaitsee noin 20 km kirkonkylältä pohjoiseen. Se edustaa tyypillistä kainuulaista vaaramaisemaa. Suovaaran kylä sai vuonna 2014 Vuoden Kainuulainen kylä -tittelin ja aktiivinen toiminta kylällä on jatkunut edelleen.

Lumista vaaramaisemaa

Suovaaran kylätalo Viertola (Suovaarantie 58) on yli sata vuotta vanha ja se on remontoitu nykyaikaiseksi vuonna 2013. Viertolan omistaa ja sitä ylläpitää Suovaaran maa- ja kotitalousseura. Entinen tanssipaikka on nykyään kyläläisten kokoontumispaikka. Kylätalolla pidetään muun muassa kansalaisopiston kursseja, Siionin virsiseuroja ja kyläyhdistyksen kokouksia. Taloa vuokrataan myös juhlakäyttöön. Pihassa on kota.  

Kylätalo Viertola on saanut nimensä siirtämisestä. Iso talo on vieritetty 1930-luvulla Pönkäniityltä Rasilan mailta nykyiselle paikalleen. Vuonna 1923 perustettu maamiesseura osti talon työväenpuolueelta.​

Talvella metsäisiin vaaramaisemiin johdattaa kyläläisten ylläpitämä hiihtolatu. Kolmen kilometrin reitin voi aloittaa vaikkapa Viertolan pihasta. Suovaara on Sotkamon lumisinta seutua, joten lumikenkäily on myös hyvä tapa tutustua talvisiin maisemiin. Kesäisin saman reitin voi kulkea jalan tai maastopyöräillen.  

Marjatila Kuusela on Suovaaralla iso työllistäjä ja tuottaa maukasta lähiruokaa. ​​

Etäisyydet Suovaaralta

  • Sotkamon keskusta 15 min
  • Kajaani 30 min