Suovaara

Yksi Sotkamon vaaroista on Suovaara, jossa maalaismaisema peittyy runsaan lumen alle talvisin. Suovaaran kylätalo Viertola (Suovaarantie 58) on 100 vuotta vanha ja remontoitu nykyaikaiseksi vuonna 2013, talo on entinen tanssipaikka ja nykyään kyläläisten kokoontumispaikka.

Yksi Sotkamon korkeimmista vaaramaisemista

Kylätalolla pidetään muun muassa kansalaisopiston kursseja, Siionin virsiseuroja ja kyläyhdistyksen kokouksia. Taloa vuokrataan juhlakäyttöön ja ylläpidetään kyläyhdistyksen voimin. Pihassa on huvimaja, jossa voi tehdä tulet tulisijalla. Pian sata vuotta täyttävä Suovaaran maa- ja kotitalousseura on Viertolassa toimiessaan saavuttanut vuonna 2014 Vuoden Kainuulainen kylä -tittelin, ja on jatkanut aktiivista toimintaansa edelleen. 

Metsäisiin vaaramaisemiin talvella johdattaa kylän ylläpitämä latu. Kolmen kilometrin reitin voi aloittaa vaikkapa parkkipaikalta Viertolan pihasta. Suovaara on Sotkamon lumisinta seutua, joten lumikenkäily voi olla hyvä tapa tutustua talvisiin maisemiin. Kesäisin saman reitin voi kulkea jalan tai fatbiken pyöräillen. Suovaaralla on Liplatus -veneenlaskupaikka, joka löytyy Kaitainsalmelta Kajaaniin päin ajellessa Suovaaran risteyksestä järven puolelta. 

Kylä on tunnettu myös paikallisista yrittäjistä, esimerkiksi Viertolan vieressä sijaitseva Marjatila Kuusela on iso työllistäjä ja tuottaa maukasta lähiruokaa. Kesällä asukasmäärä kylällä nousee mökkiläisten saavuttua. Useimmat ovat myös säilyttäneet kotitalonsa, ja tulevat synnyinseuduilleen lomailemaan. Tiedonjanoisille palvelua tarjoaa alueella viikoittain vieraileva kirjasto-auto. 

Menneestä ajasta huokuu tien varrella olevat riukuaidat ja vanhat rakennukset. Kylällä toimineen meijerin ansiosta alueella on ollut runsaasti lypsytiloja ja vieläkin löydät tienvarsilta maitolaitureita.​​

Kylätalo Viertola on saanut nimensä siirtämisestä. Iso talo on vieritetty v. 1930 luvulla Pönkäniityltä Rasilan mailta nykyiselle paikalleen. Vuonna 1923 perustettu maamiesseura osti talon työväenpuolueelta.

Etäisyydet:

  • Sotkamon 15min
  • Kajaani 30min
Viertolan kylätalo
Viertolan kylätalo
Viertolan grillikatos
Viertolan grillikatos