Huovisnäreikkö

Huovisnäreikkö

Huovisnäreikkö on Sotkamon tunnetuin nimikkometsä, joka on omistettu suositulle sotkamolaiselle kirjailijalle Veikko Huoviselle. Metsäalue tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Huovisen ajatusmaailmaan ja teoksiin luonnon helmassa.

Metsäkirjailijan sielunmaisema

Kun Veikko Huovinen täytti 75 vuotta, Metsähallitus perusti vuonna 2002 hänelle nimikkometsän Sotkamon pohjoisosaan Hallavaaran rinteelle, joka omistetaan kirjailija Veikko Huovisen muistolle. Huovisnäreikkö on kuuden hehtaarin kuusimetsikkö, jolla on oma historiansa, ja joka nyt luonnontilaisena elää toteen Puukansan tarinaa. Nimikkometsään kuuluu myös 1930-luvulla kylvetty männikkö, keski-ikäinen sekametsä ja nuorehko taimikko, joita hoidetaan aina vallitsevien metsänhoitonäkemysten mukaan, niin kuin Huovinen toivoi. Pinta-alaa koko alueella on noin 20 hehtaaria.

Hallavaaran salot tulivat Huoviselle tutuiksi nuoruuden metsästysretkillä sekä hänen ollessaan Metsähallituksen Lentiiran ja Sotkamon hoitoalueiden palveluksessa 1950-luvun alussa. Hallavaaran rinteiden kautta saatteli Konsta Pylkkänen lisenssejä Kontiomäen asemalle, näihin maisemiin lähti Eetvi Manninen Koirankynnessä näädän jäljille. Havukka-aho sijaitsi vain runsaan peninkulman päässä Hallavaarasta itään. Konstan perusajatushan oli, että ihmisellä on maailmassa kusiaisen oikeudet.

Luonnontilaan jätetty kauneus

Kartassa Huovisnäreikkö on merkitty viralliseksi paikannimeksi ja Metsähallitus on päättänyt säilyttää Huovisnäreikön luonnontilassa sekä hoitaa sitä kirjailijan toiveiden mukaisesti. Metsässä kulkee noin 700 metrin mittainen polku, jonka matkalla on tauluja. Näihin tauluihin on Veikko Huovinen ikuistanut otteita omista teoksistaan. Polku tarjoaa mahdollisuuden uppoutua luonnon rauhaan ja kirjailijan ajatuksiin.

Havukka-ahon tarina

Huovisnäreikön läheisyys Havukka-ahoon, joka sijaitsi vain muutaman peninkulman päässä Hallavaarasta, oli merkittävää kirjailijalle. Veikko Huovinen tunsi nämä metsät nuoruudessaan metsästysretkillään ja myöhemmin ollessaan Metsähallituksen palveluksessa 1950-luvun alussa.

Kirjailijan omiin sanoihin peilaten, Huovisnäreikkö on kuin kapina kasvamisen pakkoa vastaan.

Metsän puusto kertoo tarinaa puun elämästä ja pysähtymisestä. Huovinen itse valitsi tähän metsään mietelauseita teoksistaan, jotka ilmentävät kirjailijan filosofiaa.

Puukansan tarinassa vuodelta 1984 todetaan

”Puut eivät pitäneet työmaakokousta, jossa olisi pohdittu kasvamisen pakkoa ja ikuista turhuutta ja viimein päätetty: Emme enää halua kasvaa, pysähdymme tämän hetkiseen vaiheeseen, tyydymme nykyiseen runkoomme ja lehvistöömme. Koetamme tästä lähtien tulla toimeen vähimmällä mahdollisella energialla. Pitkitämme näin tilannetta kituuttaen päivästä toiseen, sillä mitäpä tyhjä toimittaa. Tällaista kapinaa ei ilmennyt.” – Kansan Uutiset 27.7.2010

Matka Huovisnäreikköön

Huovisnäreikkö sijaitsee noin 25 kilometriä pohjoiseen Sotkamon keskustasta, Sotkamo-Ristijärvi-tien (888) varrella. Metsään on opasteet tien varrella, ja polku tarjoaa mahdollisuuden viettää rauhallinen päivä luonnon keskellä ja tutustua samalla Veikko Huovisen perintöön. Tervetuloa metsäkirjailijan sielunmaisemaan!