Aatos

Aatos

Aatos on historiallinen monitoimitalo Sotkamon sydämessä, joka on ajan saatossa kokenut monia muodonmuutoksia ja toiminut erilaisissa rooleissa. Vuosien varrella se on toiminut nimismiehen talona, pappilana, nuorisotalona ja nyt kunnan kulttuuri- ja sivistystoimen käytössä toimivana tilana.

Aatoksen monipuolinen historia

Aatoksen maa-alue kuului alun perin Salmelan tilaan, jonka Sotkamon kunta osti v. 1885 uuden kansakoulun sijoituspaikaksi. Tilan päärakennukset sijaitsivat myöhemmin koulukeskukseksi muodostuneella Salmelan niemellä. Keskustassa Akkoniemellä sijaitsevat maat palstoitettiin ja myytiin asuntotonteiksi. Kunta myi
tilan Aadolf ja Riitu Toloselle 12.3.1917, jotka myivät sen edelleen pitäjän nimismiehelle, Kaarlo Kustaa Ojantakaselle 11.11.1919. Kirkonkylän väljiltä asuntotonteilta käsin harjoitettiin tuohon aikaan metsästystä, kalastusta ja maanviljelyä. Aatoksen tila oli tuossa vaiheessa pinta-alaltaan kaksinkertainen nykykokoonsa nähden.

Aatos valmistui vuonna 1924 nimismies Ojantakasen rakennuttamana talona. Nimismies Ojantakanen myi talon seurakunnalle vuonna 1941 ja myöhemmin se toimi seurakunnan vanhana pappilana ennen, kun Sotkamon kunta hankki sen omistukseensa vuonna 1988. Rakennus peruskorjattiin ja on toiminut sen jälkeen paikallisena kulttuurin ja oppimisen keskuksena.

Aatos-talo – arkkitehtuurin taidonnäyte

Nimismies Ojantakanen rakennutti Aatos-talo yksityiseen asuinkäyttöön vuonna 1924. Talon suunnitteli oululainen arkkitehtitoimisto, ja se oli aikanaan tyypillinen vuosisadan alun herrasväen huvila. Rakennus on arkkitehtoninen taidonnäyte, joka yhdistelee eri tyylisuuntia, kuten klassista ja jugend-vaikutteita. Se sijaitsee upeassa ympäristössä Pirttijärven rannalla. Aatos-talo on yksi harvoista vastaavista huviloista Kainuussa.

Aatoksen nykypäivä ja käyttötarkoitus

Rakennuksen monipuolinen historia heijastuu sen nykyiseen käyttöön kulttuurin sekä sivistyksen keskuksena. Aatos avattiin peruskorjauksen jälkeen 5.2.1992 ja osoitettiin kunnan kulttuuri- ja sivistystoimen käyttöön. Siitä lähtien Aatoksen tiloja ovat hyödyntäneet muun mussa Sotkamon kansalaisopisto ja kulttuuritoimi. Aatoksessa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, näyttelyitä ja tilaisuuksia. Sotkamon kesänäyttelyt on vuodesta 1992 alkaen järjestetty Aatoksessa.

Tervetuloa tutustumaan Aatokseen

Aatos-talo on paitsi historiallinen rakennus myös elävä osa Sotkamon nykypäivää ja se kätkee sisäänsä vuosikymmenten tarinat. Tervetuloa tutustumaan Aatoksen historiaan ja nykyiseen merkitykseensä sekä osallistumaan sen moniin tapahtumiin ja näyttelyihin.