Kuvassa Sotkamossa sijaitseva Havukka-ahon ajattelija patsas auringonlaskussa.

Näe ja koe

Sotkamon maisemia hallitsee 13 peräkkäisen vaaran jono ja upeat järvet. Keskellä järvimaisemien ympäröimää kirkonkylää sijaitsee Kainuun Rivieraksikin kutsuttu Hiukan hiekkaranta, jonka viereisellä stadionilla Sotkamon Jymy pelaa menestyksekkäät kotiottelunsa. Vuokatin vaarajonon kupeesta löytyy monipuolinen Vuokatin matkailukeskus, jossa tekemistä riittää ympäri vuoden.

Vuokatin matkailukeskus on luontoliikkujan ykköskohde, sillä Vuokatissa pääsee vuodenajasta riippuen laskettelemaan, hiihtämään, pyöräilemään, melomaan tai patikoimaan Kainuun upeaan luontoon. Sotkamon kirkonkylältä ja Vuokatin kylästä pääsee helposti Vuokatin neljälletoista laskettelurinteelle, joista kaiken tasoiset laskijat löytävät itselleen sopivan vaihtoehdon. Aluetta ympäröivät hiihtoladut pidetään kunnossa olympiatason vaatimusten mukaisesti, mikä takaa huipputason ladut sekä harrastajille, nautiskelijoille että kilpahiihtäjille. Matkailukeskuksen erikoisuus on maailman ensimmäinen hiihtoputki, jossa talven voi kokea keskellä kesää ja hiihtää ympäri vuoden.

Vuokatissa ei tekeminen lopu kesken, vaikka laskettelu tai hiihto ei kiinnostaisi, sillä päivän saa kulumaan helposti erilaisissa sisäaktiviteeteissa tai kylpylän kuohuissa. Lähimaastoihin voi myös tutustua vauhdikkaasti moottorikelkan tai off-road auton kyydissä tai rauhallisemmin esimerkiksi lumikengillä vaeltaen tai fatbikella pyöräillen. Kesäisin Katinkulta tarjoaa golfin harrastajille upeat puitteet vaara- ja järvimaisemia kiertävillä radoilla. Katinkullasta löytyy kokeneille pelaajille sopiva täysimittainen kenttä sekä kaikille vapaa 9-reikäinen kenttä, jolla pelatakseen ei tarvitse green cardia.

Vuokatissa pääsee luonnon helmaan joka puolelta.

Alueelta löytyy opastettuja reittejä niin retkeilyyn, vaellukseen, hiihtoon kuin maasto- ja maantiepyöräilyyn. Koko perheelle sopivia luontopolkuja löytyy eri mittaisia ja kunnan ylläpitämät laavut ja taukopaikat kutsuvat evästauolle retken aikana. Sotkamo-Vuokatti alueella on myös kehitetty kaikille sopivia uusia esteettömiä reittejä Kajaanin Ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Luonto kaikille Kainuu -hankkeessa ja uudenlaisten reittien kehitystyö jatkuu edelleen kasvavan kysynnän mukaan.

Vuokatin matkailualueella on myös kaksi kansallispuistoa, sillä Hiidenportin ja Tiilikkajärven kansallispuistot sijaitsevat osittain Sotkamon kunnan alueella. Hiidenportin kansallispuistossa retkeily itsessään on jo vaikuttava kokemus. Puiston tunnetuin nähtävyys on Hiidenportin rotko, jonka pystysuoria kallioseinämiä on helppo käydä katsomassa lyhyelläkin vierailulla. Kiinnostava vierailupaikka on myös Kovasinvaaran erämaatalo, joka on Kainuun hienoimpia perinnemaisemakohteita. Tiilikkajärven kansallispuistossa pääset nauttimaan pitkospuilla suon laidalla kävelemisestä sekä hiekkarannalla makoilusta.