Järvimaisemaa

Laakajärvi

Laakajärven kylä sijaitsee Sotkamon eteläosassa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla. Lähimmät kaupat löytyvät Sukevalta ja Rautavaaralta. Erämaakyläksikin kutsuttu kylä herää eloon kesäisin, kun mökkiläiset saapuvat.

Yhteisöpuutarha – satoa ja hyvää mieltä

​Laakajärven kylällä toimii etenkin kesäisin aktiivinen kyläyhteisö. Kyläyhdistyksen toimesta kylälle on perustettu yhteisöpuutarha. Yhteisöpuutarha on nimensä mukaisesti kyläyhteisöön kuuluvien projekti, missä kasvatetaan kaikkea tillistä perunaan. Puutarhalla vietetään kesän aikana useita juhlia ja syksyllä sato korjataan porukalla talteen ja jaetaan asukkaiden kesken. Lue lisää kyläyhteisön toiminnasta Laakajärven kyläyhdistys ry:n kyläpäiväkirjasta.

Petäjäkoski, kylän keskellä, on runsaskalainen istutuskoski. Kosken rannalla on Petäjäkosken laavu, johon pääsee autolla. Kyläläisten ylläpitämä Tammen laavu tarjoaa oivan taukopaikan päiväretkelle. Ihastuttava pieni silta saattelee laavulle osoitteesta Laakajärventie 210.

Hiidenjärventien varresta osoitteesta Uniniementie 9 löytyy Suuri-Petäisen rannan uimapaikka ja veneranta. Laakajärvellä on oma urheiluseura Laakajärven Teräs, joka järjestää erilaisia kuntopiirejä ja liikuntapäiviä.  

Kylän korkein paikka on Laakajärven länsipuolella oleva Rumavaara, noin 330 metriä. Ruman niityiltä löydät uhanalaista kasvistoa mm. kirkiruohoa ja ketonoidanlukkoa. Rinteeltä löytyy myös entinen kaivoslouhos, josta on toimitettu kiveä Arabian tehtaille saakka. Vierestä löytyy Hiidenvaaran luonnonsuojelualue.​

​Laakajärven eteläpuolella on Tiilikkajärven kansallispuisto. Kansallispuiston pohjoisin nurkka on Sotkamon puolella, suurin osa puistosta kuuluu Rautavaaraan. Täyssinän rauhan (vuonna 1595) raja kulki Tiilikkajärven keskellä. Siitä on muistona järvellä rajakivi, johon on hakattu Ruotsin ja Venäjän merkkeinä kruunu ja risti. Puiston upein hiekkaranta on Venäjänhiekka, joka tuohon aikaan oli Venäjän puolella.

Etäisyydet Laakajärveltä

  • Sotkamon keskusta 50 min​
  • Kajaani 50 min
  • Iisalmi 60 min​
  • Rautavaara 30 min