Laakajärvi

Yhteisöpuutarhalta kauniiseen kansallispuistoon.

Laakajärven kylä sijaitsee Savon rajalla laakajärven ympärillä. Erämaa kyläksi kutsutun kylän yhteisön keskuspaikaksi kesäaikaan on syntynyt yhteisöpuutarha. Yhteisöpuutarha on nimensä mukaisesti kyläyhteisöön kuuluvien projekti ja siellä kasvatellaan kesäisin kaikkea tillistä perunaan. Puutarha kokoaa väkeä viikoittain hääräämään ja nautiskelemaan kauniista luonnon kasvusta. Valmistelut aloitetaan jo keväällä idättämällä, puutarhalla vietetään useat juhlat kesän aikana ja syksyllä sato kerätään porukalla kasaan ja jaetaan asukkaiden kesken. Lisää kyläyhteisön toiminnasta: Laakajärven kyläyhdistys ry- kyläpäiväkirja (laakajarvenkyla.blogspot.com)

Laakajärven vesistön ympärillä on kymmenittäin kesämökkejä ja asukas määrä nouseekin kesäaikaan huomattavasti. Kylän sydämeksi voidaan kutsua 100 vuotiasta Laakajärven kauppaa ( Laakajärventie 206). Kauppa on perinteinen kyläkauppa josta nappaat mukaan evästä ja raikasta juotavaa.  

Tiilikkajärven kansallispuistoon pääset vaeltaan huikeisiin maisemiin. Kansallispuiston lähellä on huikea rotko Uuranholi ja Holinmäki, näiden reunalla kannattaa olla tarkka askelmista. Volokin polku kuljettaa sinut 30 km lenkin pitkospuita pitkin läpi suomaisemien. Laakajärveltä löydät Petäjäkosken laavun johon pääset kävellen kuin autollakin. Petäjäkoski on runsas kalainen istutuskoski mistä voit kalastaa maittavat lohet. Korkeimman paikan löydät Rumanvaaran huipulta näet 330 metrin korkeudelta korpea upeine vaaranlakisoineen. Ruman niityiltä löydät uhanalaista kasvistoa mm. kirkiruohoa ja ketonoidanlukkoa. Rinteeltä löydät myös entisen kaivoslouhoksen jolta on toimitettu kiveä Arabian tehtaille saakka. Reitistöt löydät: Retkikartta – Metsähallitus

 

Historian havinaa löydät Hiidenkirnun Hiidentien varresta. Uimapaikan ja venerannan löydät osoitteesta Uniniementie 9. Kyläläisten ylläpitämä Tammen laavu tarjoaa oivan taukopaikan päivä retkelle. Ihastuttava pieni silta saattelee sinut laavulle osoitteesta Laakajärventie 210. Laakajärvellä on oma urheiluseura Teräs joka järjestää erilaisia kuntopiirejä ja liikuntapäiviä.  

Volokin polku on tarinan mukaan saanut nimensä Volok– nimisen karjalaisen sotapäällikön mukaan joka on surmattu polun varrelle. Todisteena tarinalle suosta on löydetty erikoisen suuren miehen luut vuonna 1915 kun suota on paikalliset kuokkineet pelloksi.” 

Sotkamon keskustaan 50min

Iisalmi 60min

Kajaani 60min

Yhteisöpuutarhan kurpitsakeko

 

Yhteisöpuutarhan satoa

 

Tiilikkajärvi