Tipasoja

Tipasoja sijaitsee Sotkamosta itään päin. Tipsakka (Tipasojantie 71) on yksi kyläläisten yhteinen olohuone, jonne kokoonnutaan erilaisten tapahtumien ja kurssien merkeissä. Kylä sai Vuoden Kainuulainen kylä -tittelin vuonna 2004. 
Kyläyhdistys Pro Agria on Itä-Suomen ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistys.

Vuoden kainuulainen kylä vuonna 2004

Tipsakan vierestä löydät kuuluisan pesäpallokentän, joka on talkoilla rakennettu 50 vuotta sitten. Kenttää hyödynnetään vieläkin esimerkiksi nuorten pesäpalloleirien aikana. Kylän vireyttä ylläpitää omalta osaltaan Vuokatin Vaeltajat ry:n paikallinen partioryhmä Metsot. Kylätalolla on frisbeegolf-rata, joka on kaikkien käytössä. Talkoilla on kunnostettu kylän luontopolku (Lontantie 20), jossa erilaisten inforastien avulla kerrotaan entisajan elannon hankkimisesta, luonnon antimista ja alueen maiseman muodostumisesta. Hietaneilikka on harvinainen kukka, joka kukkii alueella heinä-elokuussa.

Kylän historian havinaa löytyy Tipasjoen varrelta, missä vanha mylly seisoo omalla paikallaan. Mylly tuotti sähköä kyläläisille ensimmäisten kainuulaisten joukossa. Naapurikylältä Pohjois-Tipakselta löydät vanhan seurantalon, jossa on tanssittu jo 50-luvulta saakka aina näihin päiviin saakka. Pohjois-Tipaksen entisellä koululla toimii liikuntakerhoja kaikkien tipakselaisten hyödyksi.

Tipasojalla on upeat koskikalastusmahdollisuudet. Kylää halkoo kaksi vierekkäistä joki- ja kalastusreittiä etelästä pohjoiseen. Tipsakan läheisyyteen (Kotalahdentie 2) on rakennettu kalastuspaikka, missä voi turvallisesti kalastaa ja ihailla kosken kuohuja. Paikalla on myös viihtyisä Pungankosken kota. Lontanjoen varressa on myös näkemisen arvoinen Ämmän putous. Kalastuspaikat löydät KalallaKainuussa.fi

Matka Hiidenporttin kansallispuistoon kulkee Tipasojan kautta. Puiston liepeiltä löytyyvtaukopaikaksi nuotiopaikkoja tai Hiidenportin kahvila, joka palvelee kesä-aikaan. Hiidentorppa (Nimisenkankaantie 36) on paikallinen nähtävyys ja kokoontumispaikka, jossa voi tutustua kotieläinpihan eläimiin. 

Tietoa Tipasojan kyläyhdistyksen toiminnasta löytyy yhdistyksen Facebook-sivuilta.

”Silloisessa maamiesseuran kokouksessa 1907 päätettiin järjestää kisa rakentaa jokaisen seuran jäsenen pihaan oma makki (ulkohuone). Näinpä saatiin Tipaksenkin kylälle puhtaat pihamaat, kun tarpeet tehtiin makkiin eikä nurkalle.” 

Etäisyydet:

  • Sotkamon keskustaan 20min
  • Kuhmo 40min
Tipsakka
Tipsakka
Pungankosken kota
Pungankosken kota
Pungankoski
Pungankoski
Hiidenportti
Hiidenportti