Maalaismaisemaa ilmasta kuvattuna

Tipasoja

Tipasoja on Sotkamon itäosassa sijaitseva kylä. Kyläkeskus on noin 20 km Sotkamon kirkonkylältä kaakkoon. Kyläkeskuksessa sijaitsee entinen Tipasojan koulu, kylätalo Tipsakka sekä pesäpallokenttä.

Koskikalastusta ja jylhää luontoa

Kylätalo Tipsakka (Tipasojantie 71) on kyläläisten yhteinen olohuone, jonne kokoonnutaan erilaisten tapahtumien ja kurssien merkeissä. Kylä sai Vuoden Kainuulainen kylä -tittelin vuonna 2006. 

Tipsakan vieressä on pesäpallokenttä, joka on rakennettu talkoilla 50 vuotta sitten. Kenttää käytetään vieläkin esimerkiksi nuorten pesäpalloleirien aikana. Kylätalolla on myös frisbeegolf-rata ja hiekkapohjainen lentopallokenttä. Kylän vireyttä ylläpitää omalta osaltaan Vuokatin Vaeltajat ry:n paikallinen partioryhmä Metsot.

Talkoilla on kunnostettu kylän luontopolku (Lontantie 20), jossa inforastien avulla kerrotaan entisajan elannon hankkimisesta, luonnon antimista ja alueen maiseman muodostumisesta. Tipaksen kankailla kukkii heinä-elokuussa Sotkamon nimikkokukka Hietaneilikka, joka on Suomessa erittäin uhanalainen.

Tipasojalla on erinomaiset koskikalastusmahdollisuudet. Kylää halkoo kaksi vierekkäistä jokireittiä etelästä pohjoiseen. Tipsakan läheisyyteen Tipasjoen varteen (Kotalahdentie 2) on rakennettu esteetön koskikalastuspaikka. Paikalla on myös ympärivuotisessa käytössä oleva viihtyisä Pungankosken kota. Lontanjoen varressa on näkemisen arvoinen Ämmän putous. Kalastuspaikoista enemmän Kalalla Kainuussa.fi

Naapurikylällä Pohjois-Tipaksen Maaseutuyhdistys omistaa seurantalon, jossa on pidetty tansseja jo 1950-luvulla ja edelleen muutamia kertoja kesäisin. 

Tipasojan tunnetuin nähtävyys on  Hiidenportin kansallispuisto. Puistossa löytyy taukopaikaksi nuotiopaikkoja ja Palolammin kahvila palvelee kesäkaudella. 

Tipasojan merkittävin yksityinen työnantaja on Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivos, joka sijaitsee Pienen Tipasjärven eteläpuolella.

Tipasojan kyläyhdistyksen juuret löytyvät aina vuodesta 1907

Silloisessa maamiesseuran kokouksessa päätettiin järjestää kisa rakentaa jokaisen seuran jäsenen pihaan oma makki (ulkohuone). Näinpä saatiin Tipaksenkin kylälle puhtaat pihamaat, kun tarpeet tehtiin makkiin eikä nurkalle.

Tietoa tämän päivän Tipasojan kyläyhdistyksen toiminnasta löytyy yhdistyksen Facebook-sivuilta.

Etäisyydet Tipasojalta

  • Sotkamon keskusta 20 min
  • Kuhmo 40 min