Tipasoja

Tipasoja sijaitsee Sotkamosta itään päin.Tipsakka (Tipasojantie 71) on yksi kyläläisten yhteinen olohuone jonne kokoonnutaan erilaisten tapahtumien ja kursien merkeissä. Kylä sai Vuoden Kainuulainen kylä tittelin vuonna 2004. Paikalliset raaka-aineet ja tuotteet hyödynnetään tilaisuuksissa aina mahdollisuuksien mukaan. Kyläyhdistys on Pro Agria Itä-Suomen ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistys. Lisää yhdistyksestä FB Tipasojan kyläyhdistys

Tipsakan vierestä löydät kuuluisan pesäpallokentän joka on talkoilla rakennettu 50 vuotta sitten. Kenttää hyödynnetään vieläkin esim. nuorten pesäpalloleirien aikana. Kylän vireyttä ylläpitää omalta osaltaan Vuokatin Vaeltajat ry.n paikallinen partioryhmä Metsot. Kylätalolla on frisbeegolf-rata, joka on kaikkien käytössä. Talkoilla on myös kunnostettu kylän luontopolku (Lontantie 20) jossa on erilaisia rasteja missä kerrotaan entisajan elannon keruista,  luonnon antimista –ja maiseman muodostumisesta. Hietaneilikka on harvinainen kukka joka kukkii alueella heinä-elokuussa.

Kylän historian havinaa löydät Tipasjoen varrelta, missä vanha mylly seisoo omalla paikallaan. Mylly tuotti sähköä kyläläisille ensimmäisten Kainuulaisten joukossa. Naapurikylältä Pohjois-Tipakselta löydät vanhan seurantalon jossa on tanssittu jo 50-luvulta saakka aina näihin päiviin saakka. Pohjois- Tipaksen entisellä koululla toimii jumppakerhot kaikkien Tipakselaisten hyödyksi.

Tipasojalla on upeat koskikalastus mahdollisuudet. Kylässä virtaa kaksi vierekkäistä joki -ja kalastusreittiä etelästä pohjoiseen. Tipsakan läheisyyteen (Kotalahdentie 2) on rakennettu liikuntaesteetön kalastuspaikka missä voi turvallisesti kalastaa ja ihailla kosken kuohuja. Paikalla on myös viihtyisä Pungankosken kota. Lontanjoen varressa on myös näkemisen arvoinen Ämmän putous. Kalastuspaikat löydät Kalalla Kainuussa.fi

Matka yhteen Suomen kauneimmista kansallispuistoistoon Hiidenporttiin kulkee Tipasojan kautta. Puiston liepeiltä löydät tauko paikaksesi nuotiopaikkoja tai Hiidenportin kahvilan joka palvelee kesä-aikaan. Hiidentorppa  Nimisenkankaantie 36 on paikallinen nähtävyys ja kokoontumispaikka jossa pääset tutustumaan kotieläinpihan eläimiin ja herkuttelemaan jäätelöllä. Tipasojalla sijaitseva Sotkamo Silver hopeakaivos työllistää toistasataa työntekijää mikä ylläpitää kylän elinvoimaisuutta.

”Silloisessa maamiesseuran kokouksessa 1907 päätettiin järjestää kisa rakentaa jokaisen seuran jäsenen pihaan oma makki. Näinpä saatiin Tipaksenkin kylälle puhtaat pihamaat kun tarpeet tehtiin makkiin eikä nurkalle.” 

Sotkamon keskustaan 20min

Kuhmo 40min

Tipsakka

 

Pungankoskenkota

 

Pungankoski

 

Hiidenportti