Soidinvaara

Soidinvaara on Kiimasjärveen rajoittuva kylä Sotkamon vesistöreitin pohjoispuolella. Kylällä toimiva Soidinvaaran kyläseura ylläpitää kylän uimarantaa, josta löytyy myös grillikatos, laituri ja sauna. Kaunis maisema avautuu Sumsantien uimarannalta (Sumsantie 75C).

Metsojen soidinmaa

Kylälle on rakennettu kattava valokuituverkko, ja kylä on liitetty kunnan vesijohtoverkostoon. Kylälle on viime vuosina muuttanut useita lapsiperheitä. Kiimasjärven rannat tarjoavat upeat puitteet mökkeilyyn ja vapaa-ajan asuntoja onkin rakennettu runsaasti. Kylältä löytyy retkeilyn ystäville kota osoitteessa Sumsantie 79.

Talvella hiihtolatua ylläpidetään kyläyhdistyksen voimin, ladulle pääsee Itävaarantien varresta. Tervajärven talomuseo on arvokas nähtävyys naapurikylän Sumsan puolella. Saapuessa talon pihaan aika on pysähtynyt suoraan 1900-luvun alkuun

Kiimasjärveen pistävä Kuninkaanniemi on saanut nimensä Ruotsin kuninkaan vierailusta. Kiimasjärven kautta kulkee ikiaikainen karjalaisten kauppareitti, Vienan reitti. 

”Soidinvaara on saanut nimensä vaihtelevasta vaaramaastosta, joka on erityisesti metsolle mieleistä soidinympäristöä.”

”Kertoopa eräs juttu Kiimasella nähdystä ”paholaisesta”, kun eräs emäntä oli hätääntyneenä juossut naapuriin ja siinä vähän aikaa sydäntään pitelyn jälkeen saanut sanottua, ”ettei hän oo eläessään ennen paholaista nähnynnä, van nyt on; se männöö tuolla Kiimasen selekkee pitkin…eikä kukkaa sitä souva eikä huoppoo, savua vuan tupruttelloo.” Emil Karjalaisen muistelot 

Etäisyydet:

  • Sotkamon keskustaan 15 min
  • Kajaani 45 min
  • Kuhmo 50 min
Uimaranta ja sauna
Uimaranta ja sauna
Grillikota
Grillikota