Soidinvaara

Metsojen soidinmaa

Soidinvaara on Kiimasjärveen rajoittuva kylä Sotkamon vesistöreitin pohjoispuolella. Kylällä toimiva Soidinvaaran kyläseura ylläpitää kylän uimarantaa, josta löydät myös grillikatoksen, laiturin sekä saunan. Kaunis maisema avautuu Sumsantien uimarannalta (Sumsantie 75C), jossa järjestetään kyläyhdistyksen tapahtumia kesäaikaan, talvisaikaan yhdistyksen kokoontumiset tapahtuu paikallisen Sotkamon pitopalvelun tiloissa.  

Kylälle on rakennettu kattava valokuituverkko ja kylä on liitetty kunnan vesijohtoverkostoon. Kylälle on viime vuosina muuttanut useita lapsiperheitä. Kiimasjärven rannat tarjoavat upeat puitteet mökkeilyyn ja vapaa-ajan asuntoja onkin rakennettu runsaasti. Kylältä löydät kodan jossa pääset nauttimaan retkieväitä (Sumsantie 79).

Talvella hiihtolatua ylläpidetään kyläyhdistyksen voimin, ladulle pääset itävaarantien varresta. Tervajärven talomuseo on arvokas nähtävyys naapurikylän Sumsan puolella. Saapuessasi pihaan aika on pysähtynyt suoraan 1900-luvun alkuun, sisältä löydät historian havinaa istuutuessasi pirtin pöytään. 

Kiimasjärveen pistävä Kuninkaanniemi on saanut nimensä Ruotsin kuninkaan vierailusta. Kiimasjärven kautta kulkee ikiaikainen karjalaisten kauppareitti, Vienan reitti 

”Soidinvaara on saanut nimensä vaihtelevasta vaaramaastosta, joka on erityisesti metsolle mieleistä soidinympäristöä.”

 

”Kertoopa eräs juttu Kiimasella nähdystä ”paholaisesta”, kun eräs emäntä oli hätääntyneenä juossut naapuriin ja siinä vähän aikaa sydäntään pitelyn jälkeen saanut sanottua, ”ettei hän oo eläessään ennen paholaista nähnynnä, van nyt on; se männöö tuolla Kiimasen selekkee pitkin…eikä kukkaa sitä souva eikä huoppoo, savua vuan tupruttelloo.” Emil Karjalaisen muistelot 

Sotkamon keskustaan 15 min

Kajaani 45 min

Kuhmo 50 min

 

Uimaranta ja sauna

 

Grillikota