Järvimaisemaa Korholanmäellä

Kontinjoki

Kontinjoen kylä sijaitsee Nuasjärven eteläpuolella Sotkamon länsiosassa Kajaanin rajalla. Kylän halki kulkee valtatie 6 Sotkamon ja Kajaanin välillä. Kontinjoki virtaa kylän länsiosassa Kontinjärvestä Nuasjärveen.

Kylä Kajaanin rajalla

Kontinjoen asukasmäärä on noussut koko 2000-luvun ajan. Asukkaista suuri osa käy töissä Kajaanissa. Sotkamon puolella suuri työllistäjä on kaivosteollisuus, lähinnä Elementis Minerals ja Terrafame sekä niiden alihankkijat.

Kylän halki kulkee valtatie 6 Sotkamon ja Kajaanin välillä. Liikenteen turvallisuutta on parannettu katuvaloilla, kahdella kevyen liikenteen alikululla ja Parkuan tien varteen rakennetulla pyörätiellä.

Kunnan raja Sotkamon ja Kajaanin välillä on melko mutkainen ja osa kylän taloista on Kajaanin puolella. Kansan suussa kiertää legenda, että erään talon isäntä laittoi peukalonsa kartan päälle – halusi oman talonsa pysyvän Sotkamon puolella. Näin olisi syntynyt mutka kunnan rajaan.

Kylällä toimii Kontinjoen koulu, jossa on noin 50 oppilasta. Koulun yhteydessä on myös esikoulu ja iltapäiväkerho toimii arkipäivisin. Kontinjoen päiväkoti sai uudet hienot tilat syksyllä 2023.

Koulun pihapiiriin on rakennettu lähiliikunta-alue. Alueella on jääkiekkokaukalo ja kesäisin pallopelikenttä. Koululta lähtee luontopolku, jonka varrella on kota. Talvisin polkua pitkin kulkee kahden kilometrin pituinen hiihtolatu.

Kontinjoen seudun kylät ry järjestää toimintaa ympäri vuoden. Kontinjoen kylän lisäksi yhdistyksen toimintapiiriin kuuluvat Korholanmäen ja Parkuan kylät.

Joki, Kontinjoki, mutkittelee kylän keskellä laskien Nuasjärveen. Nuasjärven rannalla kyläyhdistys ylläpitää uimarantaa ja siellä on myös laavupukukoppi, laituri ja veneenlaskupaikka. 

Kontinjoen kylällä toimii Herkkukulma-myymälä,  jossa myydään muun muassa kukkoja ja Kivikylän lihanjalostustuotteita.

Rommakko on moottoriurheilijoiden touhupaikka. Siellä vauhtiin pääsee niin mopolla kuin moottorikelkallakin. Rommakko sijaitsee Korholanmäeltä muutamia kilometrejä Kajaaniin päin.

Losonvaaran metsien suojelualue Parkualla on etenkin lintuharrastajien suosimaa retkeilymaastoa. Siellä kasvaa myös monia harvinaisia kasveja.  

Etäisyydet Kontinjoelta

  • Sotkamon keskusta 20 min​
  • Kajaani 10 min