Ilmakuva Sotkamosta kohti Vuokattia.

Tietoa Sotkamosta

Sotkamo on vireä kunta, joka sijaitsee Kainuun sydämessä. Luonnonkauniit maisemat ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet tekevät siitä houkuttelevan paikan asua ja vierailla.

Sotkamo Suomen kartalla

Sijainti

Sotkamon naapurikunnat ovat lännessä Kajaanin kaupunki, pohjoisessa Paltamon ja Ristijärven kunnat, idässä Kuhmon kaupunki ja etelässä Nurmeksen kaupunki, Rautavaaran ja Sonkajärven kunnat.

Sotkamo, vuodesta 1647 juurensa saanut kunta säteilee monipuolisuuttaan Kainuun maakunnan eteläosassa. Laajalla 2652 km2:n alueellaan, josta peräti 300 km2 on vesistöjä, Sotkamo yhdistää perinteen ja nykypäivän voimakkaaseen kehitykseen. Vuoden 2022 päätteeksi väkiluku kohosi 10,354 asukkaaseen ja positiivinen syntyvyys heijastavat kunnan kasvunäkymiä.

Sotkamon vahvat elinvoimatekijät ovat malmit, matkailu, metsätalous, maatalous ja marjatalous, jotka rakentavat vahvan perustan tulevaisuudelle. Kirkonkylä, Vuokatti ja lukuisat elinvoimaiset kylät tekevät Sotkamosta paikan, missä historia ja tulevaisuus kohtaavat elinvoimaisesti.

Sotkamon kuntakeskus, kirkonkylä, sijaitsee luonnonhelmassa vesistöjen ympäröimänä. Hiekkarannat, harjut ja vihreät maisemat luovat ihanteelliset olosuhteet niin asumiseen kuin lomailuun. Vuokatti, toinen taajama, on matkailu- ja liikuntaelämän keskus. Vuokatin monipuoliset palvelut tarjoavat korkeatasoista elämystä ympäri vuoden. Hiukan stadionalue, VuokattiAreena, Vuokatinrinteet, VuokattiSport, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia, Katinkullan matkailukeskus ja lukuisat majoitusliikkeet tekevät Vuokatista ainutlaatuisen helmen.

Sotkamon kunnan alueella on monta vireää kylää: Alasotkamo, Heinämäki, Halmetvaara, Jormaskylä, Juholankylä, Juurikkalahti, Kaitainsalmi, Korholanmäki, Kontinjoki, Laakajärvi, Losovaara, Naapurinvaara, Nuasjärvi, Ontojoki, Paakinmäki, Parkua, Pohjavaara, Riekinranta, Sapsoperä, Saukko, Sipinen, Sipola, Soidinvaara, Sumsa, Suovaara, Tipasoja, Torinkylä, Tuhkakylä, Vuokatti, Ylisotkamo, Ärväänkylä sekä Maanselkä.

Verotuksellisesti Sotkamon vakaata kuntamaisemaa hallitsee Kainuun alhaisin tuloveroprosentti 7,5%.

Ystävyyskuntatoiminta

Isny Allgäu
Isny Allgäu -kotisivut

Sotkamon ystävyyskunta Isny Allgäu

Sotkamon ja Isnyn kuntien ystävyys käynnistyi vuonna 1997.

Sotkamon nimikkolajit

  • Kuntanisäkäs – näätä
  • Kuntakukka – hietaneilikka
  • Kuntapuu – raita
  • Kuntakala – kuore
  • Kuntalintu – töyhtötiainen
  • Kuntahyönteinen – neidonkorento
  • Kuntasieni – kangashapero
  • Kuntamineraali – aurinkokvartsi
  • Kuntakivi – aventuriinikvartsiitti