Kipinäpäivillä nuorille järjestetään erilaisia toiminnallisia harjoituksia, kuten seikkailua. Kuvassa nuori on valjassa puiden välissä.

Nuorisotoimi

Nuorisotoimi toimii nuorten kasvun ja hyvinvoinnin tukena nuorisolain mukaisesti. Toimimme kouluilla, nuorisotiloissa, kylätaloilla, liikuntapaikoilla ja muissa harrastustiloissa. Toimintamme tavoitteena ovat nuorten osallisuuden, yhteisöllisyyden ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen.

Nuorisotoimen palveluihin sisältyvät perusnuorisotyö eri ympäristöissä, etsivän nuorisotyön palvelut ja nuorten työpaja Väliaseman toiminta. Teemme yhteistyötä kunnan eri toimialojen, seurakunnan nuorisotyön, järjestöjen, poliisin ja Kainuun hyvinvointialueen kanssa.

Nuorisotyön palvelut

Ankkuritoiminta on poliisin ennaltaehkäisevää työtä, jossa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa työskennellään nuorten kanssa rikosten estämiseksi. Nuorta ja hänen perhettään tavataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Sotkamon Ankkuri-tiimi keskittyy lasten (alle 15v.) ja nuorten (alle 18v.) tekemiin rikoksiin. Tiimiin kuuluvat poliisi, sosiaaliohjaaja ja nuoriso-ohjaaja.

 

DofE on maailmanlaajuinen ohjelma, joka innostaa nuoria löytämään omat vahvuutensa ja oman suuntansa elämässä. DofE koostuu kolmesta eri tasosta ja neljästä eri osiosta, joita nuori voi suorittaa omien valintojensa mukaisesti. Dofeen voit lähteä mukaan 14v. täytettyäsi.

Nuorisotoimi järjestää toimintaa Sotkamon kylille yhdessä kyläyhdistysten kanssa.
Kevätkauden 2024 kyläillat päivittyvät piakkoin.

Nuorisotoimi jakaa vuosittain avustuksia nuorisojärjestöille sivistystoimenlautakunnan vahvistamien ohjeiden mukaisesti.

Yhteistyössä seurakunnan nuorisotyön, perusopetuksen, Kainuun hyvinvointialueen ja poliisin kanssa järjestämme

  • Kaveri-päivät 3lk oppilaille ystävyyden ja kaveritaitojen teemalla
  • Kipinä-päivät 6lk oppilaille itsetuntemuksen ja ehkäisevän päihdetyön teemalla
  • Seiska-päivät ja Seiskan seurantatunnit 7lk oppilaille ryhmäytymisen ja sosiaalisen vahvistamisen teemalla

Nuorisotoimen kerhotoimintaa järjestetään ilta-aikoihin alakouluikäisille. Kerhojen ohjaajina toimivat koulutetut yli 15v.nuoret aikuisen ohjaajan tukemana. Kerhoihin voi tulla mukaan

Asema 13 kerhot:
Tiistaina klo 15.30-17 Näytelmäkerho
Torstaina klo 15.30 Taidekerho 1-3lk
klo 17-18.30 Taidekerho 4-6lk
Perjantaina klo 15-16 Kiipeilykerho yli 7v.

Vuokatin nuokan kerhot:
Tiistaina klo 17-18 Liikkakerho
Keskiviikkona klo 16-18 Kokkikerho 3-6lk
Perjantaina klo 16-17 Monitoimikerho 3-6lk

Nuoriso-ohjaajat vierailevat säännöllisesti kaikilla alakouluilla ja yläkoululla. Alakouluilla toiminta tapahtuu lähinnä pitkillä välitunneilla.

Yläkoulussa järjestämme kumminuoriso-ohjaajatoimintaa, jossa kaikilla yläkoulun luokilla on oma nimetty kummiohjaaja. Ohjaaja tukee omalla työllään luokan yhteisöllisyyttä yhdessä luokanohjaajan kanssa toimien.

Nuorisotoimi päivystää Sotkamon lukiolla tiistaisin klo 10.45-12.30 ruokasalissa.

Talviloma 2024

Maanantaina 4.3
Vuokatin spessumaanantai
klo 12-17 3lk ja sitä vanhemmat nuoret
klo 17-20 7lk ja sitä vanhemmat nuoret

Tiistai 5.3
Talvilomareissu Matkukseen 12v. ja sitä vanhemmille nuorille
Lähtö virastotalolta n.klo 9 ja paluu Sotkamoon n. klo 20.
Mukaan mahtuu 45 nuorta.
Matkan hinta 15€/hlö (hinta sisältää matkat ja vakuutuksen).
Ilmoittautumiset 29.2 mennessä roosa.lohonen@sotkamo.fi (nuoren nimi, ikä, huoltajan tiedot ja mahd. terveydelliset seikat/allergiat). Lisätietoja Roosa Löhönen puh. 044 750 2709.

Aseman avoimet klo 12-18

Keskiviikko 6.3
Pipopaja Vuokatin nuokalla klo 16-18 yli 10v. nuorille
Tule neulomaan oma pipo maksuttomaan pajaan!
Ilmoittautumiset 1.3 mennessä ja lisätietoja Piia Määttä puh. 044 750 2643

Aseman avoimet klo 15-18
Aseman Yökahvila klo 18-23 7lk ja sitä vanhemmille nuorille

Torstai 7.3
AmongUs-pelit Tenetin koululla
klo 17-18.30 alakoululaiset
klo 19-20.30 yläkoululaiset
Ilmoittautumiset WhatsApilla  ja lisätietoja Jasmin Pöyhönen puh. 0447502 117

Perjantai 8.3
Aseman pizzaperjantai
klo 12-17 Avoimet
klo 17-20 7lk ja vanhemmat nuoret

Nuorisotoimi järjestää lapsille ja nuorille räätälöityä ryhmätoimintaa nuorten tarpeiden mukaisesti Mahis-toiminnan kautta.

Tilkkutäkki-ryhmä on nuorten vapaaehtoisten aktiivisesti toimiva ryhmä, joka tekee vapaaehtoistyötä nuoriso-ohjaajan kanssa. Ryhmä järjestää erilaisia tapahtumia yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Nuorisotaloilla voit viettää laadukasta, virikkeellistä vapaa-aikaa tuttuja tavaten ja uusia tuttavuuksia hankkien. Toimiminen, yhdessä tekeminen ja muiden huomioonottaminen ovat tärkeitä asioita nuorisotaloillamme. Nuorisotalolle on helppo tulla viettämään aikaa turvallisessa ympäristössä yksin tai kavereiden kanssa, täältä löytyy aina tekemistä!  Pääsääntöisesti toiminnot ovat nuorille maksuttomia. Nuorisotalolla tapahtuva toiminta on suunnattu pääasiassa 9–29-vuotiaille.

Tarkemmat tiedot aukioloajoista, kerhoista ja tapahtumista löydät instagramista, snapchatista tai facebookista.

Nuorisotalo Asema 13 sijaitsee keskeisellä paikalla Sotkamon terveysaseman vieressä (Keskuskatu 13).

Asema 13 tiloja voi varata omaan käyttöön Sähköisen varauskalenterin kautta. Bänditilan avaimen saat noudettua varauksen tekemisen jälkeen kirjastosta kirjastokortilla.

Vuokatin nuorisotila sijaitsee Vuokatin koulun uuden puolen, puukoulun, alakerrassa (Kuikkalammentie 1).

 

Erityisnuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on erityisnuorisotyötä, jonka tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Tehtävänämme on tavoittaa sotkamolaisia ja Sotkamossa opiskelevia alle 29 -vuotiaita tuen tarpeessa olevia nuoria. Tavoitteena on auttaa heitä sellaisten palvelujen piiriin, joilla edistetään nuoren kasvua, itsenäistymistä, osallisuutta yhteiskuntaan, ja muuta elämänhallintaa sekä pääsyä koulutukseen ja työmarkkinoille.

Etsivään nuorisotyöhön saat yhteyden puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostitse sekä Facebookilla. Meille voit jättää yhteydenottopyynnön täältä.

Nuorten työpaja Väliasema on tarkoitettu 15-29 -vuotiaiden palveluksi, jonka avulla voit parantaa omaa työ- ja toimintakykyäsi elämäntilanteesi mukaisesti.

Yksilövalmentajan tuella voit kehittää mm.

  • arjenhallinnallisia taitoja
  • vuorovaikutustaitoja
  • hakea rytmiä päivääsi
  • tukea opintoihisi tai
  • työelämänvalmiuksia

Väliasema voi olla elämässäsi se ponnahduslauta, joka tukee ja ohjaa sinua elämässäsi sekä haaveissasi eteenpäin.

Yksilö-, ryhmä ja työtoiminta muovautuu sinun tavoitteittesi ja tarpeesi mukaan. Sinä asetat tavoitteen mukanaolollesi ja yksilövalmentaja tukee saavuttamaan ne.