Maisemaa Sotkamon Rekivaaralta ilmasta kuvattuna

Juurikkalahden seutu

Juurikkalahden seutu, jota on kutsuttu myös Vanhan Vuokatin alueeksi, sijaitsee Vuokatin vaarajonon ja Kiantajärven välissä rannoilla ja vaaramaisemissa. Alueella on useita kyliä; Ohravaara, Rekivaara, Teerivaara ja Juurikkalahti. Juurikkalahden kylä sijaitsee Nurmestien (899) ja Nurmes-Kontiomäki rautatien varrella n.10 km Vuokatista etelään.

Ulkoilua ja liikuntaa vaaramaisemissa

Yksi kylän kokoontumispaikoista on Jukola (Ohravaarantie 25), joka rakennettiin Maalaisliiton Vuokatin paikallisosaston toimesta vuonna 1931. Nykyään Jukola on metsästysseuran hallinnassa. Kohdetta vuokrataan esimerkiksi juhlien pitopaikaksi.

Juurikkalahden seutu ry:n ylläpitämät veneranta, laavu ja kota löytyvät Kiantajärven rannalta Nurmestien varresta. Esteetöntä kotaa voi vuokrata kyläyhdistykseltä. Uimarannalla järjestetään monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi juhannusaaton kokko, jonka äärelle kokoontuvat niin oman kuin naapurikylienkin asukkaat keskikesän juhlaan. Lisää kyläyhdistyksestä FB Juurikkalahden Seutu Ry.

Runsaskalainen Kiantajärvi on kalastajien suosiossa. Kesän tullen kesäasukkaat saapuvat mökeille nauttimaan upeista vaaramaisemista ja kirkkaista vesistä. Tarinan mukaan Juurikkalahden vesistöstä on löydetty kivi, jonka on arveltu olevan lappalaisten vanha uhrikivi ns. seita. Kivestä voit nähdä ihmisen kasvot, jos auringon säteet heijastuvat kiveen suotuisasti.

Vaara-alueella mutkittelee UKK-ulkoilureitti. Vaaramaisemissa on lisäksi paljon eritasoisia hiihto- ja ulkoilureittejä, joiden ylläpidosta vastaa Vuokatin Urheiluopisto. Reittien varrella on useita laavuja. Talvella valaistu latu kulkee Vuokatin Urheiluopistolta Ohravaaran kautta aina Rekivaaralle asti. Suurin osa latupohjista on hiihtokauden ulkopuolella myös maastopyöräilykäytössä. Kartastot löytyvät Outdoor activen sivuilta.

Etäisyydet Juurikkalahdesta

  • Sotkamon keskusta 15 min​
  • Kajaani 45 min