Vanha Vuokatti

Vanhan Vuokatin alue sijaitsee Jormasjärven ja Kiantajärven vesistöjen välissä. Alue koostuu Rekivaarasta, Ohravaarasta, Teerivaarasta ja Juurikkalahdesta.

Nykyään kylän yksi kokoontumispaikoista on Jukola (Ohravaarantie 25), joka rakennettiin Maalaisliiton Vuokatin paikallisosaston toimesta vuonna 1931. Tällä hetkellä Jukola on metsästysseuran hallinnassa. Kohdetta vuokrataan esimerkiksi juhlien pitopaikaksi. Juurikkalahden kyläyhdistyksen ylläpitämät uimaranta, laavu ja kota (Nurmestie 104C) löytyvät isontien varresta. Esteetöntä kotaa voi vuokrata Juurikkalahden kyläyhdistykseltä. Uimarannalla järjestetään mm. joka juhannusaatto koko perheen kokonpoltto -tapahtuma joka kokoaa väkeä yhteen naapurikylistäkin.  Lisää kyläyhdistyksestä FB Juurikkalahden Seutu Ry

Juurikkalahden vesistöstä on löydetty kivi, jonka on arveltu olevan lappalaisten vanha uhrikivi ns. Seita. Kivestä voit nähdä ihmisen kasvot, jos auringon säteet heijastuvat kiveen suotuisasti.  Seutua luonnehtii kaksi suurta vesistöä, Jormasjärvi ja KiantajärviJuurikkalahden poukaman ympärillä oleva vesistö on kehuttu runsaskalaiseksi ja siellä usein näetkin verkkomerkkejä ja uisteluveneitä. Kesän tullen kesäasukkaat saapuvat kesämökeille nauttimaan upeista vaaran tarjoamista maisemista ja kirkkaista vesistä. 

Tältä kylältä löydät upeat hoidetut ulkoilu reitistöt UKK- merkintöjen alta ja voit ihailla vanhaa saamelaisten ja lappalaisten perintömaisemaa. Vaarankylän helppo ulkoilureitti kulkee Vuokatista Ohravaaran, Rekivaaran ja Vaarankylän kautta takaisin Vuokattiin. Rönkön laavu palvelee Vaarankylän helppoa ja UKK-reittiä. Valaistu latu kulkee Heikkilän kautta Rekivaaraan. Porttimäen kautta pääsee vaativampaa ulkoilureittiä Heikkilään. Latupohjaa voi vaeltaa ja ajaa fatbikella, ruska-aikaan näkymät ovat huikeat.  Kartastot löydät täältä.

 

Kuuleman mukaan Juurikkalahdessa Kiantaperän koulun paikkeilla sijaitsee vanhan kauppa paikan muistomerkki tarkemmin kosken rantamailla, merkkiä ei tosin ole vielä löydetty joten aarteen etsintä jatkuu. 

Sotkamon keskustaan 15min

Kajaani 45min

 

Porttivaara

Juurikkalahden kota

 

Laavu Juurikkalahden uimarannalla

 

Juhannuskokko​ Juurikkalahdessa