Paakin jäälyhdyt

Paakki

Paakki, tai virallisemmin Paakinmäki, on kylä Sotkamon luoteiskulmalla rajoittuen Paltamon Kontiomäkeen ja Kajaanin Jormuaan. Kylän keskus sijaitsee samannimisellä mäellä Kontiomäkeen johtavan tien 9010 varrella.

Jäälyhtyjen loisteessa

Paakin kyläyhdistyksen omistama kylätalo (Alatalontie 2b) on yli satavuotias iso koulurakennus ja remontoitu monitoimitilaksi. Se on kyläläisten käytössä mm. erilaisia kerhoja varten ja toimii myös juhlatilana upeine hirsiseinineen.

Naapurissa, toisessa entisessä koulurakennuksessa, on paikallisen taiteilijan Kaarina Kuusisto-Lukkarin Korpikuusen Galleria. Se on auki ryhmille maksua vastaan. 

Paakin kylä on maankuulu upeista jäälyhdyistään joulun tienoilla. Vuonna 1993 muutamasta pihatielle laitetusta jäälyhdystä alkanut perinne on kasvanut suureksi yleisötapahtumaksi. Vuonna 2022 talkootyöllä tehtiin noin 1500 jäälyhtyä tuomaan joulumieltä.

Kyläyhdistys ylläpitää uimarantaa Joutsenus-järven rannalla, noin 5 km kylätalolta Sotkamoon päin Sipolan kylällä. Uimarannalla on kota ja puucee. Sipolan kylässä on myös Olavi Korhosen muistomerkki tien varressa hiukan ennen uimarannan risteystä. Olavi Korhosta pidetään Sotkamon ensimmäisenä Korhosena.

Talvisin kylätalon ympärillä pelloilla kiertää noin 3 km pituinen hiihtolatu. Lisäksi Losontien varressa lähellä kylätaloa on valaistu 6 km pituinen, maastoltaan hieman vaativampi hiihtolatu. Kylällä toimiva liikuntaseura Paakin Pauke ylläpitää kunniakkaita lentopalloperinteitään sekä järjestää kuntoliikuntaa, lasten liikuntaa ja erilaisia tapahtumia.

Kylän korkein paikka löytyy Halmevaaralta.  ​​

Etäisyydet Paakista

  • Sotkamon keskusta 25 min
  • Paltamo 20 min
  • Kajaani 25 min 
  • Ristijärvi 20 min