kylämaisemaa ilmasta kuvattuna

Sipinen

Sipinen sijaitsee Sotkamon pohjoisosassa Ristijärventien (888) varressa. Kylän kokoontumispaikka, Hiijenpirtti, on Sipisten Erämiesten omistuksessa ja se on saanut nimensä Hiidenlinnan mukaan. Tapahtumia erämiesten kanssa kylällä järjestää Sipisten kyläyhdistys ry.

Geokätköilyä erämaan liepeillä

Hiidenlinna on kalliomuodostelma, jonka Kajaanin piirilääkärinä vuosina 1833-53 toiminut Elias Lönnrot löysi samoillessaan ystävänsä Cajanin kanssa. Hiidenlinnan ympäristöön on piilotettu geokätköjä ja alueelta löytyy useita tervahautoja.

Hiijenpirtin pihapiirissä on tulipaikka sekä kyläläisten ylläpitämä uimaranta ja laituri. Kesällä kylän asukasmäärä kasvaa mökkiläisten saapuessa. Syksyn kohokohtia on koko kylän yhteinen hirvijahtipäivä ja peijaiset.

Kylälle on viime vuosina muuttanut useita lapsiperheitä. Kirjastoauto kiertää alueella ja kylälle on rakennettu valokuitu, joten etätöiden teko maaseudun rauhassa onnistuu.

Vilmilän salomailta löytyy Huovisnäreikkö. Huovisnäreikkö on kirjailija Veikko Huovisen elämäntyötä kunnioittava nimikkometsä. Metsähallitus perusti sen vuonna 2002, jolloin Veikko Huovinen täytti 75 vuotta. Kokemisen arvoinen luontokohde on Solansuo, joka on yksi valtakunnan suurimmista soidensuojelualueista.

Talvella kyläyhdistys ylläpitää kylälatuja, jotka kiertelevät helpoilla reiteillä luonnon helmassa. Laduille pääsee Lemetinvaaran tienhaarasta. Erimittaisia latuja on lumen määrästä riippuen useampia maastossa.

Etäisyydet Sipisiltä

  • Sotkamon keskusta 25 min
  • Ristijärvi 30 min
  • Kajaani 45 min