Sipinen

Geokätköilyä erämaan liepeillä

Sipinen sijaitsee Sotkamon pohjoisosassa Ristijärventien 888 varressa. Kylän kokoontumispaikka, Hiijenpirtti on Sipisten erämiesten omistuksessa ja saanut nimensä Hiidenlinnan mukaan. Tapahtumia erämiesten kanssa kylällä järjestää sipisten kyläyhdistys ry.

Hiidenlinna on kalliomuodostelma, jonka Kajaanin piirilääkärinä vuosina 1833-53 toiminut Elias Lönnrot löysi, samoillessaan ystävänsä Cajanin kanssa. Hiidenlinnan ympäriltä löydät geokätköjä ja useita tervahautoja.

Hiijenpirtin pihassa on tulipaikka sekä kyläläisten ylläpitämä uimaranta ja laituri. Hiijenpirtille kokoonnutaan kylän yhteisiin tapahtumiin. Syksyn kohokohtia on koko kylän yhteinen hirvijahtipäivä ja peijaiset. Kesällä kylän asukasmäärä kasvaa mökkiläisten saapuessa. Sipisen kylällä sijaitsee useita vesistöjä.

Kylä on saanut lapsiperheiden suosion ja kylään on muuttanut useita lapsiperheitä. Kirjasto-auto palvelee noin kerran kuussa ja kylälle on rakennettu valokuitu jonka avulla etätöiden teko on helppoa maaseudun rauhassa.

Huovisnäreiköstä , Vilmilän salomailta löydät kulttuuria ja historiaa. Huovisnäreikkö on kirjailija Veikko Huovisen elämäntyötä kunnioittava nimikkometsä. Loputtomat suot ja järvet luovat kylälle omanlaista erämaan tuntua. Kokemisen arvoinen luontokohde on Solansuo, joka on yksi valtakunnan suurimmista soidensuojelualueista. Laajat, aina Kuhmon ja Ristijärven puolelle ulottuvat erämaat ovat tunnettuja hyvistä marjastusmaastoistaan.

Pyörällä pääset kokemaan luontoa kuivien kankaiden kautta järvimaisemiin, kun hyppäät pyörän selkään Syrjäjärventieltä ja suuntaat Hanhikoskentielle. Luonnon ääreen pääset myös talvella kun nouset suksille ja hiihtelet luonnon helmassa helpoilla

reiteillä. Kylälatuja ylläpitää kyläyhdistys. Laduille pääset Lemetinvaarantienhaarasta ja erimittaisia latuja on lumen määrästä riippuen useampia maastossa. Sipisellä luonnon avaruus on aistittavissa noustessasi korkealle Lemetinvaaralle.

 

Sotkamon keskustaan 25 min

Ristijärvi 30 min

Kajaani 45 min

Hiidenlinna

Hiidenlinna

 

Sipisen metsämaisemaa

 

Hiijenpirtin laituri

 

  Hiijenpirtti