Sipinen

Sipinen sijaitsee Sotkamon pohjoisosassa Ristijärventien (tienumero 888) varressa. Kylän kokoontumispaikka, Hiijenpirtti, on Sipisten erämiesten omistuksessa ja saanut nimensä Hiidenlinnan mukaan. Tapahtumia erämiesten kanssa kylällä järjestää Sipisten kyläyhdistys ry.

Geokätköilyä erämaan liepeillä

Hiidenlinna on kalliomuodostelma, jonka Kajaanin piirilääkärinä vuosina 1833-53 toiminut Elias Lönnrot löysi, samoillessaan ystävänsä Cajanin kanssa. Hiidenlinnan ympärille on piilotettu geokätköjä ja löytyypä alueelta useita tervahautojakin.

Hiijenpirtin pihassa on tulipaikka sekä kyläläisten ylläpitämä uimaranta ja laituri. Syksyn kohokohtia on koko kylän yhteinen hirvijahtipäivä ja peijaiset. Kesällä kylän asukasmäärä kasvaa mökkiläisten saapuessa. Sipisen kylällä sijaitsee useita vesistöjä.

Kylä on saanut lapsiperheiden suosion ja kylään on muuttanut useita lapsiperheitä. Kirjasto-auto kiertää alueella ja kylälle on rakennettu valokuitu, jonka avulla etätöiden teko on helppoa maaseudun rauhassa.

Huovisnäreiköstä, Vilmilän salomailta löytyy kulttuuria ja historiaa. Huovisnäreikkö on kirjailija Veikko Huovisen elämäntyötä kunnioittava nimikkometsä. Loputtomat suot ja järvet luovat kylälle omanlaista erämaan tuntua. Kokemisen arvoinen luontokohde on Solansuo, joka on yksi valtakunnan suurimmista soidensuojelualueista. Laajat, aina Kuhmon ja Ristijärven puolelle ulottuvat erämaat ovat tunnettuja hyvistä marjastusmaastoistaan.

Pyöräillen luonnon kokeminen kuivien kankaiden kautta järvimaisemiin mahdollistuu, kun pyöräilee Syrjäjärventieltä ja suuntaa kohti Hanhikoskentietä. Luonnon ääreen pääsee myös talvella, kun nousee suksille ja hiihtää luonnon helmassa helpoilla reiteillä. Kylälatuja ylläpitää kyläyhdistys. Laduille pääset Lemetinvaaran tienhaarasta ja erimittaisia latuja on lumen määrästä riippuen useampia maastossa. Sipisellä luonnon avaruus on aistittavissa noustessa korkealle Lemetinvaaralle.

Etäisyydet:

  • Sotkamon keskustaan 25 min
  • Ristijärvi 30 min
  • Kajaani 45 min
Hiidenlinna
Hiidenlinna
Hiidenlinna
Hiidenlinna
Sipisen metsämaisemaa
Sipisen metsämaisemaa
Hiijenpirtin laituri
Hiijenpirtin laituri
  Hiijenpirtti
Hiijenpirtti