Metsäinen maisema Naulavaaralta

Maanselkä

Maanselän kylä sijaitsee rautatien varrella Sotkamon ja Nurmeksen (entisen Valtimon) rajalla, vedenjakaja-alueella. Osa kylästä ja taloista sijaitsee Nurmeksen ja osa Sotkamon puolella. Kylän läpi kulkee Kajaanintie eli valtatie 6.

Kalastusta luonnon rauhassa

Alueen väkiluku on noussut viimeisten vuosien aikana. Kesämökkiläiset saapuvat vuosittain järvien ja lampien äärelle nauttimaan luonnon hiljaisuudesta.

Hoikanlammelle on rakennettu parkkipaikka, kalastuslaiturit ja laavu nuotiopaikkoineen. Maanselän Etappi tarjoaa mökkimajoitusta. Luonnon keskeltä Etapista voit vuokrata itsellesi mökin tai järjestää juhlat ihanassa maalaismiljöössä. Kyläläisten tapahtumia hoitaa Maanselän kylätoimikunta.

Alueella sijaitseva Naulavaara on jatkoa Vuokatin vaarajonoon. Naulavaara kuuluu Maanselän vaara-alueeseen ja sen korkeus on 368 metriä. Naulavaaralta löytyy lintutähystystorni, josta voi seurata luonnon kiertokulkua.  

Täyssinän rauhan rajakivi vuodelta 1595 sijaitsee entisen Maanselän aseman läheisyydessä, Pohjois-Karjalan ja Kainuun rajalla. Kiveen on hakattu Ruotsin kruunut ja Venäjän kreikkalaisristi. Lisäksi siinä on rajan myöhemmin tarkastaneiden rajankävijöiden nimikirjainhakkaukset. 

Etäisyydet Maanselästä

  • Sotkamon keskusta 25 min
  • Valtimo 25 min