Tyttö istuu Vuoaktinvaaralla.

Matkailu

Tervetuloa Sotkamon kunnan matkailusivuille!

Sotkamon maisemia hallitsevat kauniit vaarat ja upeat järvet. Keskellä kirkonkylää sijaitsee usean kilometrin pituinen hiekkaranta, Hiukan hiekat ja Hiukan pesäpallostadion, Marjex Stadion, jolla Sotkamon Jymy pelaa menestyksekkäät kotiottelunsa. Vuokatin vaarajonon kupeessa on monipuolinen Vuokatin matkailukeskus, jossa riittää tekemistä ympäri vuoden. Vuokatti on matkailun keskittymä, jossa palvelutarjonta matkailijalle pääasiallisesti sijaitsee. Luontokokemusta voi vahvistaa opastetuilla luontopoluilla ja reiteillä tai piipahtaa kansallispuistossa. Alueelta löytyy Hiidenportin kansallispuisto, jossa voi käydä syvää rotkoa ja pystysuoria kallioseiniä ihailemassa, sekä Tiilikkajärven kansallispuisto, jossa pääset nauttimaan pitkospuilla suon laidalla kävelemisestä sekä hiekkarannalla makoilusta.

Vuonna 2017 Sotkamon välitön matkailutulo oli yhteensä lähes 64 miljoonaa euroa. Välittömästä matkailutulosta majoitus- ja ravitsemistoiminnasta kertyi miltei 40 prosenttia, kun vähittäiskaupan sekä virkistys- ja muiden palveluiden osuus oli kummankin vajaa kolmannes. Välittömän matkailutulon osuus matkailutoimialojen, päätoimialojen, yhteenlasketusta kokonaisliikevaihdosta oli 49 prosenttia. Vuonna 2017 Sotkamon kokonaismatkailutulo oli lähes 90 miljoonaa euroa. Uusi selvitys aluetaloudellisesta vaikutuksista tehdään vuoden 2023 alussa.

Suomen hiihtokeskusyhdistys ry on palkinnut Vuokatin Vuoden hiihtokeskuksena 2020. Perusteluina tunnustuksesta oli muun muassa esimerkillinen työ lasten ja lapsiperheiden hyväksi. Lisäksi perusteluissa mainittiin se, että Vuokatissa perustekeminen on aina ollut hyvin korkeatasoista. Vuokattihan on nimetty vuoden hiihtokeskukseksi aiemminkin jo vuonna 1997.

Vuokatti valittiin Vuoden matkailualueeksi 2019. Vuoden matkailualueen valitsevat Suomen matkailualan liitto SMAL, Visit Finland ja Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy, jotka laittoivat Suomen eri kuntia, seutukuntia ja maakuntia paremmuusjärjestykseen seuraavilla kriteereillä: rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys, matkailijoiden viipymän kehitys, lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen vuoden ajalle (sesonkivaihteluiden vähäisyys) ja majoitusmyynti asukasta kohden.