Näe ja koe

Sotkamon kunta sijaitsee Etelä-Kainuussa ja on 10 000 asukkaan kunta, jonka maisemia hallitsevat vaarat ja järvet. Järvimaisemien ympäröimässä kirkonkylässä kannattaa katsastaa Hiukan hiekat, eli keskellä kirkonkylää sijaitseva monen kilometrin pituinen hiekkaranta, ja Hiukan pesäpallostadion, jolla Sotkamon Jymy pelaa kotiottelunsa. Sotkamon historian vaiheista saa lisätietoa kesäisin avoinna olevasta Sotkamon makasiinimuseosta.

Yksi tärkeimpiä syitä lomailla Sotkamossa on kuitenkin Vuokatin vaarajonon kupeessa oleva matkailukeskus, jossa pääsee vuodenajasta riippuen laskettelemaan, rinneautoilemaan tai safariseikkailulle Kainuun luontoon. Vuokatin kylästä käsin pääset siirtymään helposti jollekin Vuokatin kolmestatoista laskettelurinteestä, joista kaikentasoiset laskijat löytävät itselleen sopivan vaihtoehdon. Matkailukeskuksen erikoisuus on maailman ensimmäinen hiihtoputki ympärivuotisen hiihdon mahdollistajana.

Suositussa Vuokatin matkailukeskuksessa ei lopu tekeminen kesken, vaikka laskettelu tai lautailu ei kiinnosta, sillä koko perhe voi lähteä esimerkiksi huskyajelulle tai seikkailemaan Vuokatin seikkailupuistoon tai vesiurheilukeskukseen. Lähimaastoihin voi tutustua vauhdikkaasti moottorikelkan, mönkijän tai off road auton kyydissä tai rauhallisemmin esimerkiksi lumikengillä vaeltaen tai fatbikellä pyöräillen. Katinkulta Golfissa on kokeneille pelaajille sopiva täysimittainen kenttä sekä kaikille vapaa 9-reikäinen kenttä, jolla pelatakseen ei tarvitse green cardia.

Luonnon helmaan Sotkamossa pääsee joka puolelta. Alueelta löytyy opastettuja reittejä vaellukseen, hiihtoon ja retkeilyyn. Retkeilyreittien osalta myös kehitetään asioita. Hiidenportin kansallispuistossa jo retkeily itsessään on vaikuttava kokemus. Puiston tunnetuin nähtävyys on Hiidenportin rotko, jonka pystysuoria kallioseinämiä on helppo käydä katsomassa lyhyelläkin vierailulla. Syvät rotkolammet ja kangasmetsät ympäröivät kansallispuiston polkuja, joita on alueella yhteensä lähes 30 kilometriä. Kiinnostava vierailupaikka on myös Kovasinvaaran erämaatalo, joka on Kainuun hienoimpia perinnemaisemakohteita. Tiilikkajärven kansallispuiston maista osa kuuluu myös Sotkamon kuntaan.

Sotkamo on suosittu matkailualue, tilastollisesti tarkasteltuna, meillä käy vuosittain lähes miljoona vierailijaa.

Lisätietoa alueen matkailutarjonnasta ja yrityksistä löydät osoitteesta vuokatti.fi.