Naapurinvaara

Naapurinvaaralta löydät valtakunnallisesti arvostetut maisemat

Naapurinvaara on nimensä mukaisesti Vuokatin vaaran naapurissa. Vaaran päälle ajellessa maisemat ovat upeat. Kylän rakennuskanta on peräisin 1700-luvulta tähän päivään. Kaunis vaaran alue on valtakunnallisesti arvokas maisema alue sekä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuri ympäristö. Alueen satsaukset ympäristön hoitoon on myös arvostettu nostamalla alue valtakunnalliseksi maiseman hoito-alueeksi – näitä alueita on suomessa vain viisi ja Kainuussa vain yksi. Kylän maalaismaisemaa ilostuttaa kesäisin lampaat jotka hoitavat maisemanhoidollisesti vaaraa ja kylän asukkaiden panostukset maiseman hoidossa ovat merkittävät.

Napiksen läheisyys tuo ihmisvirtaa virkeään kylään tanssi iltoina. Vaaran päälle rakennettu Naapurinvaaran huvikeskus tanssittaa kymmeniä tuhansia pareja pitkin vuotta. Kylällä toimii Naapurinvaarankoulu jossa oppilasmäärät kasvaa vuosi vuodelta. Koulun ympäriltä löydät lähiliikunta alueen sekä frisbeegolfradan. Nykyisen koulun pihassa on “vanha” koulu rakennus jonka restaurointi työt ovat kovassa vauhdissa. Koulun tiloissa toimii useita kansalaisopiston ja seurojen järjestämiä kerhoja. Koulun perustaja kirjailija Heikki Meriläisen kunniaksi kylälle tulee kesän 2022 aikana muistolaatta. Meriläisen tarinoita kylästä löydät runsaasti. Naapurinvaaran rinteen juurelta löydät Toimelan missä toimii Naapurinvaaran nuorisoseura, tilasta löydät mm. joulutorin antimia joulun alla. Kirjasto-auton reitti kulkee kylän läpi jolloin tiedonjanoisinkin voi tankata kylän historiaa itseensä.

  

Naapurinvaaran UKK- reitistö kipuaa vaaran laelle ja kuljettaa seikkailijat Naapurinlouhelle josta löydät kodan ja huikeat eväsmaisemat. Vaaran poluilla voit kulkea vaeltaen ja fatbikella– varo kuitenkin louhos jäännöksiä joista valkoisia kiviä on kuljetettu aina Arabian- tehtaille saakka. Kylän läpi pääset puikkelehtimaan idylliseen maalaismaisemaan kääntyessäsi Tikkalan sillalta oikealle Pekkilään päin ja jatkat Vaarantietä ylöspäin. Talvella vaaran alueelta löydät kolme eri hiihtolenkkiä joita ylläpitää Sotkamon kunta ja kylän väki.  Hiihtokartat täältä.

Alueelle on rakennettu vesijohto, viemäriverkosto sekä tietysti valokuituyhteys. Vaaran juurella järven rannalla sijaitsee Naapurinvaaran lomakylä jossa löydät venesataman isommillekin veneille sekä kahvilan ja pitopalvelun. Nuasjärven rantaan Naapurinvaaran kyläyhdistys on rakentanut upean uimarannan (Halolantien päässä)  ja  lasisen kodan jossa voit uinnin lomassa käydä paistamassa makkarat. Rannalta löydät myös veneen laskupaikan ja laiturin. 

 

Vanhan legendan mukaan erään ison tilan nimi olisi ollut aikoinaan “Naburi” josta alueen nimi Naapurinvaara olisi saanut nimensä. Toisen tarinan mukaan nimi tulisi yksinkertaisesti siitä että sijain on Vuokatin vaaran vieressä eli kyseessä on naapurin vaara.  

Sotkamon keskustaan 15min

Vuokatti 3min

Kajaani 30min

 

Naapurinvaaran koulu

 

Naapurinvaaran näkymää

 

Naapurinvaaran huvikeskus​