Maisema Naapurinvaaralta

Naapurinvaara

Naapurinvaaran kylä on Kainuun vanhinta asuinaluetta. On arvioitu, että alueella on ollut asutusta jo ennen vuotta 1555. Naapurinvaaran kylä sijaitsee heti Vuokatin kupeessa. Vaaran päältä avautuvat upeat näkymät Vuokatille ja Nuasjärvelle.

Valtakunnallisesti arvokas maisema-alue

Naapurinvaaran alueella asuu noin 400 asukasta ja asukasluku on viime vuosina kasvanut.

Naapurinvaara on saanut useita valtakunnallisia tunnustuksia – Naapurinvaara on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alueen satsaukset ympäristön hoitoon on myös arvostettu nostamalla alue valtakunnalliseksi maisemanhoitoalueeksi. Näitä alueita on Suomessa vain seitsemän ja Kainuussa vain yksi. Kylän maalaismaisemaa ilostuttavat kesäisin lampaat, jotka hoitavat arvokkaita perinnemaisemia.

Naapurinvaaralla on ollut aikoinaan tila nimeltä “Naburi”, josta alueen nimi Naapurinvaara on voinut saada nimensä. Toisen tarinan mukaan nimi tulisi yksinkertaisesti siitä, että sijainti on Vuokatin vaaran vieressä eli kyseessä on naapurin vaara.

Kylällä toimii Naapurinvaaran koulu, jossa on noin 50 oppilasta. Koulun ympäriltä löytyy lähiliikunta-alue sekä frisbeegolfrata. Koulun tiloissa toimii useita kansalaisopiston ja seurojen järjestämiä kerhoja. Naapurinvaaran koulun perusti kirjailija Heikki Meriläinen vuonna 1887. Nykyisen koulun vieressä on vanha koulurakennus, jossa toimii puusepänverstas Vaaksa.

Naapurinvaarantien varrelta löytyy seurantalo Toimela, jota ylläpitää Naapurinvaaran kyläyhdistys. Toimelassa järjestetään muun muassa perinteiset joulumyyjäiset. 

Vaaran päälle rakennettu Naapurinvaaran Huvikeskus (Napis) on yksi Suomen suurimmista tanssilavoista, ja sitä ylläpitää talkoovoimin Sotkamon Nuorisoseura. Lava avattiin 1946.

Luonto- ja kulttuuripolku Lepikon lenkki vie kulkijan Naapurinlouhelle, josta löytyy kota ja hienot maisemat. Vaaran poluilla voi kulkea kesäisin vaeltaen ja maastopyörällä sekä talvisin lumikenkäillen. Talvella Naapurinvaaran alueelta löytyy kolme eri hiihtolatua, joita ylläpitää Sotkamon kunta ja kyläyhdistys. Hiihtokartat täältä (fluentprogress.fi).

Upealla paikalla järven rannalla sijaitsee Naapurinvaaran lomakeskus. Lomakeskuksen rannassa on myös suosittu lintutorni. Huuskonniemellä valmistetaan paikallista jäätelöä tilan omasta maidosta. Tutustu lisää tilan Facebook -sivuilta.

Naapurinvaaran satama on Mujehoulun rannassa. Venepaikkoja vuokraa Naapurinvaaran kyläyhdistys. Rannassa sijaitseva kota ja veneiden laskuluiska ovat vapaassa käytössä. Kodan ja sataman ylläpidosta vastaa Sotkamon Kunta.

Kylän alueelle on rakennettu vesijohto, viemäriverkosto ja valokuituyhteys.

Etäisyydet Naapurinvaaralta

  • Sotkamon keskusta 15 min
  • Vuokatti 3 min
  • Kajaani 30 min

Tutustu kylään