Naapurinvaara

Naapurinvaara on nimensä mukaisesti Vuokatin vaaran naapurissa. Vaaran päälle ajellessa maisemat ovat upeat. Kylän rakennuskanta on peräisin 1800-luvulta tähän päivään.

Naapurinvaaralta löytyy valtakunnallisesti arvokkaat maisemat

Kaunis vaaran alue on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alueen satsaukset ympäristön hoitoon on myös arvostettu nostamalla alue valtakunnalliseksi maisemanhoitoalueeksi. Näitä alueita on Suomessa vain seitsemän ja Kainuussa vain yksi. Kylän maalaismaisemaa ilostuttavat kesäisin lampaat, jotka hoitavat arvokkaita perinnemaisemia.

Napiksen, Naapurinvaaran huvikeskuksen, läheisyys tuo ihmisvirtaa virkeään kylään tanssi-iltoina. Vaaran päälle rakennettu Naapurinvaaran Huvikeskus tanssittaa kymmeniä tuhansia pareja pitkin vuotta.

Kylällä toimii Naapurinvaaran koulu, jossa on noin 50 oppilasta. Koulun ympäriltä löytyy lähiliikunta-alue sekä frisbeegolfrata. Koulun tiloissa toimii useita kansalaisopiston ja seurojen järjestämiä kerhoja. Naapurinvaaran koulun perusti kirjailija Heikki Meriläinen vuonna 1887. Nykyisen koulun vieressä on vanha koulurakennus, jossa toimii puusepänverstas Vaaksa.

Naapurinvaarantien varrelta löytyy seurantalo Toimela, jota ylläpitää Naapurinvaaran kyläyhdistys. Toimelassa järjestetään muun muassa perinteiset joulumyyjäiset. 

Luonto- ja kulttuuripolku Lepikon lenkki vie kulkijan Naapurinlouhelle, josta löytyy kota ja hienot eväsmaisemat. Vaaran poluilla voi kulkea kesäisin vaeltaen ja fatbikella sekä talvisin lumikenkäillen. Kylän läpi pääsee puikkelehtimaan pyöräillen idylliseen maalaismaisemaan kääntyessä Tikkalan sillalta oikealle Pekkilään päin jatkaen Vaarantietä ylöspäin sekä Huvikeskuksen kautta alas Naapurinvaarantietä. Talvella Naapurinvaaran alueelta löytyy kolme eri hiihtolatua, joita ylläpitää Sotkamon kunta ja kyläyhdistys. Hiihtokartat täältä (fluentprogress.fi).

Upealla paikalla järven rannalla sijaitsee Naapurinvaaran lomakeskus. Lomakeskuksen rannassa on myös suosittu lintutorni. Huuskonniemellä puolestaan valmistetaan paikallista jäätelöä tilan omasta maidosta. Tutustu lisää tilan Facebook -sivuilta.

Laskeutuessa Naapurinvaarantietä alas Mujehoulen rantaan, löytyy venesatama isommillekin veneille sekä uimaranta ja lasinen kota, jossa on tulentekomahdollisuus. Rannalta löytyy myös veneen laskuluiska.

Alueelle on rakennettu vesijohto, viemäriverkosto ja valokuituyhteys.

Naapurinvaaralla on ollut aikoinaan tila nimeltä “Naburi”, josta alueen nimi Naapurinvaara on voinut saada nimensä. Toisen tarinan mukaan nimi tulisi yksinkertaisesti siitä, että sijainti on Vuokatin vaaran vieressä eli kyseessä on naapurin vaara.

Etäisyydet:

  • Sotkamon keskustaan 15min
  • Vuokatti 3min
  • Kajaani 30min
Naapurinvaaran koulu
Naapurinvaaran koulu
Naapurinvaaran näkymää
Naapurinvaaran näkymää
Naapurinvaaran huvikeskus​
Naapurinvaaran huvikeskus​