#Holiday365-taidenäyttely Sotkamossa 14.7.-20.8.2023

Porin kulttuurisäädön kanssa yhteistyössä toteutettu #Holiday365-taidenäyttely on avattu! Näyttely levittäytyy eri sijainteihin ympäri Sotkamoa.

Taiteen lailla lomailu tarjoaa toisenlaisia maailmoja ja tapoja olla, se avaa välähdyksiä muihin todellisuuksiin. “Taide voi vastata turismin paradoksiin ja ongelmiin, joita siihen ja elämyskulttuuriin laajemmin liittyy: massaturismin aika on ohi, mutta haluamme yhä matkustaa, kokea ja nähdä uutta. Taiteen, matkailun ja turismin suhde on monella tapaa risteävä. Yhtenä yhdistävänä tekijänä on työ: yhden loma on toisen työ, ja toisten työ ei näytä työltä ensinkään.” Porin kulttuurisäädön kuraattorit Anna Jensen, Sanna Ritvanen ja Eliisa Suvanto sanovat.

Paikkasidonnaiseen näyttelyyn on kutsuttu mukaan taiteilijoita, jotka ovat työssään pohtineet työtä, lomailua, matkustamista ja näiden puitteita. Anna-Sofia Sysser on tutkinut tropikalismia, Dylan Ray Arnold ja Océane Bruel muodostavat yhdessä Touristes Tristes -duon ja Paola Jalilin praktiikka on keskittynyt toimistotyön ja hotellien estetiikkaan. Kajaanissa työskentelevän Mayumi Niiranen-Hisatomin teos käsittelee lomailun tuotanto-olosuhteita ja palveluiden tehokkuutta. Olga Spyropouloun ja Katriina Kettusen osallistava performanssi Hiukan stadiondrilli on koettavissa Sotkamon Jymyn kotikentällä, upouudella Marjex Stadionilla. Taiteilijat kuvailevat kuinka New Performance Turku taidefestivaalilla ensiesityksensä saanut teos ”lähestyy evakuointiharjoituksia huumorilla. Miten sinä toimisit, jos pahin lomapainajaisesi kävisi toteen?” #Holiday365-näyttely leviää sekä alueellisesti että ajallisesti sotkamolaisen Heidi Kilpeläisen pitkäkestoisella teoksella, jossa Tipasojan kyläläisten muistot tekevät paikallista historiaa näkyväksi. Kilpeläisen teos avautuu näyttelyn toisella viikolla Tipasojan vanhaan kouluun, jonka kyläläiset ovat kunnostaneet aktiiviseksi keskukseksi. Ristijärvellä asuva ja työskentelevä mutta kansainvälistä uraa tekevä Riikka Keränen puolestaan pohtii työssään ihmisen ja maailman suhdetta ja sen materiaalisuutta.

Aatos, Hotelli Tulikettu ja Syntinimen näyttely avoinna yleisölle 23.7. asti ti-pe kello 12-17 ja la-su kello 12-16. Näyttely huipentuu Marjex Stadionin performanssiin 23.7. sunnuntaina kello 18. Lauantaina 22.7. aukeaa puolestaan Elämänkoulu-näyttely Tipasojalla. Tipasojalle lähtee bussikuljetus Sotkamon linja-autoasemalta kello 13.30. Kuljetus Tipasojalle ja takaisin on maksuton.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyihin!