Kainuun kulttuurigaalan yleisöä

Kainuun ensimmäisessä KulttuuriGaalassa palkittiin kulttuurin ja taiteen ammattilaisia ja sisältöjä

Kainuun ensimmäinen KulttuuriGaala järjestettiin perjantaina 1.12.2023 Sotkamossa, Vuokatin Katinkullassa. KulttuuriGaalassa palkittiin kulttuurin ja taiteen kentällä kuluneena vuonna sävähdyttäneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia sekä toteutettuja sisältöjä. Palkintokategoriat olivat Kulttuurin tulevaisuus, Kulttuuripersoona, Kulttuurin hyvinvointi, Kulttuuriteko sekä Kulttuurivienti.

Ehdotukset palkintojen saajista tekivät Kainuun kunnat. Valinnat palkittavista teki raati, johon kuuluivat näyttelijä Kati Outinen, Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Katariina Kummala sekä maakuntajohtaja Pentti Malinen. Palkinnot menivät seuraaville tahoille.

Kulttuuripersoonaksi valittiin Tapani Homanen

Paltamolainen Tapani Homanen tunnetaan Kanervan lelumestarina ja kulttuurin monitoimimiehenä. Hän on tehnyt elämäntyönsä paltamolaisen ja kainuulaisen kulttuurin edistäjänä. Tapani Homanen oli perustamassa Paltamon kesäteatteria vuonna 1975 sekä ollut pelastamassa arvokkaita perinnerakennuksia. Perustamallaan lelunäyttelyllä hän on ollut pelastamassa arvokasta leluperinnettä ja tuonut lelut kaikkien nähtäville. 

Tapani Homanen teki 17-vuotiaana Taistelu elämästä ja kuolemasta –seinämaalauksen, joka lienee Kainuun ensimmäinen muraali. Se herätti aikoinaan suurta huomiota ja ihmetystä. Eläköidyttyään hän on jatkanut kulttuuritietouden ja –taitojen välittämistä eteenpäin kansalaisopiston opettajana. 

Tapani Homasen kulttuurityölle merkittävää on monitaiteellisuus ja kuntarajat ylittävä toiminta. 

Kulttuurin tulevaisuus -palkinnon sai Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry Kulttura 

Kulttura on ollut jo useiden vuosien ajan Kainuun alueella kumppani, yhdistäjä, verkostoija ja toteuttaja lasten- ja nuortenkulttuurin osa-alueilla. Kulttuurikeskus toimii kaikkien Kainuun kuntien alueella, kehittäen toimintamalleja ja sisältöjä yhteistyössä kuntien kanssa. He ovat saaneet luotua monenlaisia, eri kulttuurin ja taiteen osa-alueita nostavaa toimintaa. 

Kulttura on toteuttanut yhteistyössä Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahaston kanssa kiertävän ympäristökoulun, jossa tutustutaan lähiluontoon uusista näkökulmista. Samalla opitaan uutta paikallisen luonnon lajistosta ja sen ekosysteemistä tieteen ja taiteen keinoin. Ympäristökoulussa tutustutaan myös siihen, millaista työtä tutkija tekee ja miten tutkittua tietoa ympäristöstä tuotetaan. 

Kulttura toimii myös Kainuun kuntien kanssa yhteistyössä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja lukioihin suunnatuissa Kulttuurikasvatus- ja kulttuuriopetussuunnitelma KOPSeissa. Näin saadaan vietyä tietotaitoa oppilaitoksiin ja päiväkoteihin ja näitä taitoja opettajat ja ohjaajat voivat käyttää työssänsä hyödyksi. 

Kulttuurihyvinvoinnilla palkittiin Kajaanin kaupunginteatteri – alueteatteri  

Kajaanin kaupunginteatteri – alueteatteri tuo kainuulaisten saataville teatterielämyksiä asuinpaikkaan ja ikään katsomatta laaja-alaisesti. Lastenesitysten osalta alueteatteri tekee kiertueita päiväkodeissa ja kouluissa tuoden mahdollisuuden päästä kokemaan jo lapsuudessa ja nuoruudessa ammattiteatterin tuotantoa. 

Alueteatterin merkitys kulttuurin saavutettavuuden ja saatavuuden osalta on ollutvuosien varrella toiminta-alueella suuri. Alueteatteri on osaltaan mahdollistanut sen,että riippumatta asuinpaikasta jokaisella henkilöllä lapsista aikuisiin on ollut mahdollisuus päästä osalliseksi ammattilaisteatterista omalla paikkakunnallaan. Pitkien välimatkojen alueella tätä voidaan pitää erityisen tärkeänä ja merkittävänä osallistumisen kynnystä madaltavana kulttuurihyvinvointitekona.  

Kulttuuriteko-tunnuksen sai Hiekkaa-tanssiteos: Minna Palokangas & Kia Immonen 

Minna Palokangas ja Kia Immonen loivat syyskesälle 2023 Hiekkaa-tanssiteoksen Sotkamon Hiukkaan, harju- ja rantamaisemaan. Tanssia ja livemusiikkia ainutlaatuisessa maisemassa ja luonnossa yhdistävä teos toi yhteen eri ikäisiä tanssin harrastajia ammattilaisten ohjaukseen. Teoksen toteutuksesta vastasivat Minna Palokangas, tuottaja ja Kia Immonen, koreografi. Mukana oli 38 tanssijaa ja muusikkoa. 

Hiekkaa on tanssillinen, visuaalinen ja luontokokemuksellinen teos Sotkamon Hiukan harjulla. Se on elämysseikkailu kainuulaiseen hiekka- ja mielenmaisemaan. Miten jokin liikkumaton, joka on aina ollut olemassa, muuntautuu uudeksi liikkeen avulla. Tanssi saa meitä katsomaan myös luontoa eri valossa, yhdistäen meitä ihmisiä sattumanvaraisen elämän keskellä. 

Kulttuurivienti-palkinto luovutettiin Taikuri Henri Kemppaiselle

Taikuri Henri Kemppainen on syntyisin Hyrynsalmelta ja on jo useiden vuosien ajan rakentanut päämäärätietoisesti uraa taikurina, joka on saanut laajan näkyvyyden niin medioissa kuin myös taikuutta rakastavan yleisön keskuudessa. Suomen Taikapiiri on valinnut Henri Kemppaisen vuoden taikuriksi vuonna 2022. 

Ainutlaatuisten ja tarinallisten live-esiintymisten lisäksi Henri tekee myös tv-taikuutta ja hänen taikuudestaan tehty sarja Magic in Lapland on levinnyt laajasti ympäri maailman neljälle mantereelle. Sarjassa Kainuu tulee hienosti esille niin ihmisten kuin myös maisemien kautta. Saman tuotantoyhtiön ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa Henri Kemppainen valmistelee uutta tuotantoa taikuuteen liittyen. 

Henri muistaa mainita Kainuun ja kainuulaislähtöisyyden aina esiintyessään ja onkin siksi erinomainen Kainuun mannekiini julkisuudessa. 

Lisätietoja antavat:
projektikoordinaattori Joni Kinnunen, 
joni.kinnunen@kainuunliitto.fi, puh. +358 44 797 4254 sekä
kulttuurituottaja Marko Karvonen, 
marko.karvonen@sotkamo.fi, puh. +358 44 089 5033

Ajankohtaista

Aatoksen perusparannus käynnistyy

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän ns. Aatoksen perusparannus käynnistyy purkutöiden kartoituksella 12.6.2024. Käytännö…

Kuikkalammen hyppytorni on avattu

Vuoden 2023 osallistavan budjetoinnin kohteena valittu Kuikkalammen hyppytorni on nyt valmis ja valmiina käytettäväksi.

Hyvinvointiviikonloppu Sotkamossa 7.-8.6.2024

Kesäkuun alussa järjestettävä hyvinvointiviikonloppu tarjoaa monipuolista ohjelmaa. Ohjelmassa on mm. asiaa ravitsemuksest…

Sotkamon kesänäyttelyissä taide esittäytyy laajalla skaalalla

Sotkamossa Aatoksen remontti alkaa kesäkuun alkupuolella, joten edelliskesän tapaan kesäkuun alusta alkaen taidenäyttelyt …