Evakuointikeskuksen kirjautumispiste.

Kainuun kuntien evakuointikeskusten esittelyt jatkuivat Sotkamossa

Kainuun kuntien evakuointikeskusten avoimet esittelytapahtumat ovat jatkuneet tänään Sotkamossa. Yleisötapahtumaan osallistui noin 150 kiinnostunutta kuntalaista. ”Väestön evakuointikeskusten esittelyt ovat osa pidempään suunniteltua valmiuden ja varautumisen viestintää”, kertoo palveluyksikköpäällikkö Päivi Ahola-Anttonen Kainuun hyvinvointialueelta. ”Esimerkiksi isommissa onnettomuus- tai häiriötilanteissa voidaan tarvita väestön suojaväistöä tai erityistä tukea, vaikkapa sähkön tai vedenjakelun häiriöissä.”

Kainuun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuslaitoksen toimijat, Sotkamon kunnan ja seurakunnan, Rajavartiolaitoksen sekä Suomen Punaisen Ristin järjestämässä tapahtumassa tehtiin eri toimijoiden kokonaisturvallisuustyötä tunnetuksi sekä tiedotettiin myös kotitalouksien omatoimisesta varautumisesta. Työntekijöitä ja vapaaehtoisia eri organisaatioista oli paikalla yhteensä 68 henkilöä.

Aiempaan tapaan tapahtuma oli samalla myös evakuointikeskuksen toiminnallinen harjoitus. Kävijät kirjattiin sisään ja keskuksen eri toiminnot olivat käytössä kuten se olisi tositilanteessakin.

”Kunnan varautumistoiminta edellyttää harjoittelua kuten muukin valmiuden ylläpitäminen. Erityisen tärkeää on, että opimme yhteistyötä keskeisten kumppaniemme kanssa. Tämän vuoksi meiltä on mukana eri tehtävien työntekijöitä”, korostaa Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

Evakuointikeskus otetaan käyttöön vain viranomaisten määräyksestä

Sotkamon evakuointikeskus on suunniteltu lukiolle, jonka tilat mahdollistavat tarvittaessa tilapäisen majoittamisen tai pesu- ja ruokailumahdollisuuden isolle henkilömäärälle. Evakuointikeskusta voidaan tarvita esimerkiksi, jos asukkaat tarvitsevat laajempaa apua tai suojaa poikkeuksellisissa tilanteissa. Evakuointikeskukset otetaan tarvittaessa käyttöön pelastusviranomaisen määräyksestä.

Evakuointitoimet ja väestön auttaminen edellyttävät ennakkoon valmisteltua yhteistyötä – viranomaisina toimivat sekä pelastuslaitos että kunta ja sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta myös järjestöillä ja muilla yhteisöillä on oma tärkeä osansa.

Lisätietoja medialle:
Palveluyksikköpäällikkö Päivi Ahola-Anttonen, Kainuun hyvinvointialue (044 7101 792)
Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen (044 750 2111)