Korona ei ole sammuttanut sotkamolaisten paloa perustaa yrityksiä

”Koronaviruksen pelättiin syöksevän yrityksiä lopettamisaaltoon, mutta toisin kävi. Yrityksiä on perustettu reilusti enemmän kuin niitä on lopetettu”, kirjoittaa Kainuun sanomat.

Korona-aika ei ole näyttänyt vaikuttavan sotkamolaisten yrittäjyyshaluihin – yrityksiä on vuonna 2021 perustettu jo 70, mikä on tavallista enemmän. Vuotta on vielä muutama kuukausi jäljellä, joten perustettujen yritysten määrä voi vielä hyvinkin kasvaa.

”Sotkamoon muuttaa paljon nuorta, aktiivista, opiskelevaa ja urheilevaa väkeä, josta löytyy varmasti paljon yrittäjähenkistä porukkaa. Kuntamarkkinointikin on taustavaikuttajana, että kiinnostusta alueelle sijoittumiseen niin ihmisten kuin yritystenkin osalta on ollut”, pohtii Sotkamon kunnan yritysasiantuntija Kari Backman.

Tämänhetkisen tilanteen mukaan Sotkamossa on Kainuun kunnista heti Kajaanin jälkeen perustettu eniten yrityksiä. Perustettujen ja lopetettujen yritysten suhteessa ei Kajaanilla ja Sotkamolla ole kuin yhden yrityksen ero, vaikka asukkaita Kajaanissa on huomattavasti enemmän. Kajaanissa on perustettu tähän mennessä 123 yritystä tänä vuonna. Sotkamossa perustettuja yrityksiä (70) on yli kaksikertainen määrä verrattuna listalla seuraavana tuleviin Kuhmoon (31 perustettua yritystä) ja Suomussalmeen (23 perustettua yritystä). Viime vuonna 2020 perustettiin Sotkamossa PRH:n mukaan 61 yritystä ja vuonna 2019 59 yritystä.

Taulukko. Perustetut ja lopetetut yritykset Kainuussa 2021.

”Myös matkailu ja monipuolinen elinkeinotoiminta ruokkivat yritysten perustamista. Lisäksi Sotkamo laski taannoin veroprosenttia, mikä voi myös saada aikaan positiivista virettä myös yritysten perustamiseen”, kertoo Kari Backman.

Perustettujen yritysten joukossa on paljon palveluita matkailijoille, paikallisille ja toisille yrityksille tarjoavia yrityksiä.

”Sotkamossa on toteutettu viime vuosina isoja investointeja. Terrafamen ja muiden kaivostoimijoiden investoinnit sekä esimerkiksi Sotkamon kunnan Vuokatti Areena ovat investointeja, jotka synnyttävät imussaan uusia yrityksiä ja kasvattavat olemassa olevaa yrityskantaa. Tulevaisuudessa elokuvateollisuuden ympärille voi Sotkamossa muodostua todella merkittävä määrä uutta yritystoimintaa”, pohtii kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.