Lapset leikkivät jalkapalloa lumessa.

Lastenoikeuksien viikko Sotkamossa: Lapsiystävällisyys arjen ytimessä

Sotkamon kunta on mukana valtakunnallisessa Lastenoikeuksien viikossa 20-26.11.2023, jossa kampanjoidaan lapsen oikeuksien puolesta. Viikon tavoitteena on korostaa lasten oikeuksien merkitystä ja edistää lapsiystävällistä toimintaa kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Sotkamon kunnan liput liehuivat lastenoikeuksien kunniaksi maanantaina 20.11. lastenoikeuksien päivänä.

Sotkamon kunta on mukana Lapsiystävällisen kunnan toimintamallissa ja edistää lasten oikeuksia ja osallisuutta ihan jokapäiväisessä tekemisestä päätöstasolle saakka. Lasten oikeudet näkyvät arjen toiminnoissa meillä keskeisesti lapsiystävällisyyden ollessa yksi Sotkamon kunnan arvoista.

Lastenoikeuksien viikko näkyy Sotkamon kunnan palveluissa monenlaisena tekemisenä, lasten oikeuksia esille nostaen kunnan palveluissa. Tässä muutamia esimerkkejä lastenoikeuksien viikosta Sotkamon kunnan palveluissa.  

Päiväkodit

Päiväkodeissa lasten oikeudet näkyvät lapsiryhmissä monella tapaa keskustelussa ja osana tekemistä. Päiväkodit järjestävät aihepiiriin liittyvää toiminnallista tekemistä, joissa on lasten oikeuksiin liittyviä toiminnallisia pisteitä, kuten retkiä ja näytelmiä. Lapset ovat saaneet vapaasti valita viisi välipalaa lastenoikeuksien viikolle, toteuttaen näin osallistamisen periaatetta.

Päiväkodeissa lapset ovat saaneet vapaasti valita viisi välipalaa lastenoikeuksien viikolle. Toiveiden mukainen välipalatarjonta sisältää muun muassa pulla, ohukaisia, hedelmäkiisseliä, hedelmämixiä ja kinkkupitsaa.

Koulut

Lasten oikeuksien viikko näkyy myös perusopetuksessa. Esimerkiksi Salmelan koulussa tarjoiltiin aamupala koulun oppilaille maanantaina lastenoikeuksien päivänä. Viikon aikana Sotkamon perusopetuksessa lastenoikeuksien teema nousee esille muun muassa välituntipeleissä, joulukorttipajoissa ja rentoutushetkissä.

Tapahtumat

Sotkamon lastenpäivän tapahtumaa vietetään lauantaina 25.11.2023 klo 10-14 Sotkamon lukiolla ja kirjastossa. Sotkamon kunnan vapaa-aikapalvelut järjestävät lastentapahtuman yhteistyössä Kainuun ammattiopiston, Sapsottarien, Kajaani Dancen, Kultturan ja Kuhmon musiikkiopiston kanssa. Iloisessa ja lämminhenkisessä tapahtumassa on tarjolla mm. temppurata, kädentaitoja, lautapelejä, soitinkokeiluja, lukukoira ja lukuvinkkejä, pomppulinna, kasvomaalausta ja tanssituokioita.

Sunnuntaina 26.11.2023 klo 15 esiintyy lasten suursuosikki Kikattava Kakkiainen Sotkamon lukion liikuntasalissa.

Ajankohtaista

LYK-kuntakoordinaattorin blogi: Arvion aika lähestyy!

Kevät on jo pitkällä ja UNICEFin vetämä arviontitapaaminen lähestyy. Olemme saaneet kaikki arviontitapaamiseen liittyvät a…

Sotkamon lasten ja nuorten uutiset – nuoret tekijät nyt myös kameran takana

Sotkamon lasten ja nuorten uusin uutislähetys on julkaistu, ja tällä kertaa Tenetin koulun mediatiimi, erityisopettaja Jus…

Sotkamon kunta jakaa vauvarahaa tänä vuonna syntyneille sotkamolaisille 376 € -haku käynnissä nyt

Tänäkin vuonna sotkamolaisia vauvaperheitä halutaan ilahduttaa vauvarahalla. Sotkamon kunta jakoi etuutta ensimmäisen kerr…

LYK-kuntakoordinaattorin terveiset Tampereelta