Miljoona roskapussia -kampanja

Sotkamo siistiksi jälleen Ylen Miljoona Roskapussia -kampanjassa

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja jatkaa koko Suomen yhteisiä siivoustalkoita -niin myös Sotkamossa. Viime vuoden huikealla tuloksella sotkamolaiset osoittivat olevansa reilusti yksi siisteimmistä kunnista Kainuussa. Tänä vuonna tavoitteena on päästä vähintäänkin samaan tulokseen.

Sotkamon kunnan puisto- ja liikunta-alueitten päällikkö Hannu Järvinen kannustaa kuntalaisia yhteisiin talkoisiin: ”Talven niska taittuu ja lumien sulaessa kinosten alta paljastuu monenlaisia roskia. Vaikka nykyisin ei ole enää tuota parin vuoden takaista vieraslajia (hengityssuojain), on roskia kaikilla pinnoilla varsinkin taajamissa. Kun kannamme kaikki kortemme kekoon ja keräämme vaikka pussillisen roskia, ympäristö kiittää.”

Koko Suomen kokoisiin siivoustalkoisiin on lupautunut mukaan jo 148 kuntaa ja kaupunkia, Opetushallitus, Suomi liikkeelle -ohjelma sekä joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Kampanja alkaa 15. huhtikuuta ja huipentuu maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta. Kampanjan virallisena kummina toimii luonto- ja retkeilyohjelmistaan tuttu Ylen toimittaja  Mikko “Peltsi” Peltola.

Opetushallitus on yksi kampanjan kumppaneista. Myös Sotkamossa varhaiskasvatuksessa tullaan siistimään ympäristöä jo perinteeksi käyneissä päiväkotiryhmien omissa siivoustukioissa. Kasvatusjohtaja Ville Manninen: ”Sotkamossa olemme huolehtineet näistä asioista jo ennen kampanjaakin, mutta on hienoa huomata, että valtakunnallisessa kampanjassa on huomioitu sen pedagoginen puoli – me kaikki kasvatamme lapsista ja nuorista vastuullisia ja ympäristöstään huolehtivia.”

”Miljoona roskapussia -kampanja tukee opetussuunnitelmien mukaista työtä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimipaikoissa ja kouluissa. Kampanja vahvistaa laaja-alaisen osaamisen toteutumista ryhmien ja luokkahuoneiden ulkopuolella: yhdessä tehden, vastuuta lähiympäristöstä kantaen, osallisuutta edistäen sekä lisäten liikkumista ja vahvistaen siten myös hyvinvointia”, sanoo opetusneuvos Hanna Pohjonen Opetushallituksesta.

Sotkamon kirjastosta voi lainata roskapihtejä kirjastokortilla yläkerran asiakaspalvelupisteestä asiakaspalveluaikoina. Kirjastosta saa myös kertakäyttöhanskoja ja roskapusseja roskien keräämistä varten. Kampanjan aikana on mahdollista tuoda kerättyjä roskapusseja myös kunnan virastotalon pyöräkatoksen päädyssä oleviin roskasäiliöihin. Kylien tai muiden yhteisöjen järjestämien roskienkeruutempausten roskapussien noudon kunta voi järjestää sovitusti (yhteys Ari Pöllänen, ari.pollanen@sotkamo.fi, p. 0447502703).

Kerätyt roskapussit merkitään laskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia. Laskuri vuoden 2024 osalta avautuu kampanjan alettua 15.4.2024.

Lisätietoja

Järvinen Hannu

Puisto- ja liikunta-alueiden päällikkö