Kuvassa käsityökilpailun palkitut

Sotkamo-teemaisen käsityökilpailun palkittavat on julkistettu

Vuoden 2023 Sotkamon kulttuurikilpailussa oli teemana Sotkamo-teemaiset käsityöt. Kilpailuun lähetettiin 36 hienoa käsityötä, joissa oli käytetty eri materiaaleja monipuolisesti. Palkittavat valittiin yleisessä sarjassa sekä lasten ja nuorten sarjassa. Lisäksi yleisö äänesti omat suosikkinsa.

Vuonna 2023 julkistetun Sotkamo-aiheisen käsityökilpailun voittajat on valittu. Palkittavaksi tulivat seuraavat tekijät sekä heidän tekemänsä käsityöt:

Yleisen sarjan voittajaksi valikoitui Arja Huusko repulla ja kääntökassilla, jotka oli tehty itse painatetuista puuvillakankaista. Repun kankaissa tuli esille sotkamolainen luontomaisema ja kääntökassissa Sotkamon ja Vuokatin logot. Raati kiitteli tuotteiden laadukasta työn jälkeä sekä innovatiivista otetta. Reppu valikoitui myös yleisöäänestyksen voittajaksi.

Lasten ja nuorten sarjan voittajaksi valikoitui Katariina Sirviö, joka oli taiteillut koristetyynyn, jonka kuva-aiheessa komeili Havukka-ahon ajattelija -patsas ilta-auringon loisteessa. Työssä kehuttiin erityisesti lämmintä värimaailmaa sekä upeasti ja taidolla tehtyä tilkkumaalaustekniikkaa.

Raati palkitsi kunniamaininnalla Johannes Lukkarin, joka oli valmistanut suurikokoisen puuhevosen, jonka ideana on innostaa lapsia tuunaamaan itse puhtaalla puupinnalla olevaa hevosta. Erikoista työssä on, että harja ja häntä ovat aitoa hevosen harjaa. Tämän työn Sotkamon kunta lunasti ja lahjoittaa vastikään valmistuneeseen Kontinjoen päiväkotiin.

”Sotkamon kirjastossa olivat kaikki työt esillä ja yleisöltä saimme peräti 237 ääntä.”, kertoi kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Marjut Sonninen. Kolmanneksi yleisöäänestyksessä tuli Sanna Schroderus, jonka työ oli lastenvaunuihin sijoitettava aktivoiva vaunukoriste. Toiseksi tuli Eira Kela, joka oli luonut pieniin kuksiin polttopiirrostekniikalla Sotkamon maisemia. Voittajaksi yleisö äänesti siis Arja Huuskon tekemän repun, jonka kankaassa on Sotkamon kaunis maisema Hiukasta kuvattuna.

Sotkamon kunta tilaa kilpailussa palkittujen voittajien sekä muutaman muun kilpailuun osallistuneen käsitöitä liikelahjoiksi.

Sekä raadin että yleisön valitsema voittaja Arja Huusko kertoi valokuvanneensa Hiukasta käsin Vuokatin vaaroja ja painattaneensa kankaan, josta syntyi voitokas reppu. ”Ihana nähdä, miten käsityöperinne elää Sotkamossa”, kertoi Arja nähtyään laajan käsityörepertuaarin Sotkamon kirjaston näyttelyssä.

Kunniamaininnan saanut Johannes Lukkari kertoi tekevänsä tilauksesta kilpailussa menestyneen kaltaisia puuhevosia. ”Tämän hevosen tuunauksessa lapset voivat itse tarttua pensselin varteen ja tehdä sille vaikkapa satulan”, kertoi Johannes.

Lasten ja nuorten sarjan voittaja Katariina Sirviö kertoi voittajatyötä miettiessään saaneensa ensimmäisenä mieleen Hirvipatsaan ja hän lähti sitä kautta tekemään tyynyä, jossa taustana on lämminvärinen auringonlasku. ”Tyyny on tehty tilkkumaalaustekniikalla”, kertoi Katariina.

Lisätietoja