Pyöräily, matkailu

Sotkamon asukasluku loistaa positiivisella kehityksellään

Sotkamon virkeä ja vetovoimainen kunta on jälleen alueen myönteinen erikoisuus. Sotkamon väkiluku kasvaa, kun muissa Kainuun kunnissa väki vähenee. Sotkamon myönteinen kehitys heijastuu myös työllisyydessä. Alueella on tarjolla työtä ja työttömyys puolestaan maakunnan matalinta.

Tilastokeskuksen heinäkuun ennakkotilastojen mukaan Sotkamon väkiluku on kasvanut vuoden vaihteen jälkeen kymmenellä asukkaalla. Muiden Kainuun kuntien vertailussa Sotkamon kehitys on poikkeuksellinen, sillä muissa kaupungeissa ja kunnissa Kainuussa väkiluku on laskenut. Vuonna 2022 syntyneitä uusia sotkamolaisia oli heinäkuun loppuun mennessä 45. Tämän perusteella voidaan arvioida, ettei väkiluvun muutos heijastele ennätyksellisestä vauvabuumista vaan siitä, että Sotkamo vetää uusia kuntalaisia puoleensa muualta Suomesta.

Alueen valtavirrasta poikkeava kehitys ilmenee työttömyyden vähäisyytenä sekä avoinna työpaikkojen määränä. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman työllisuuskatsauksen mukaan Sotkamossa työttömyys on laskenut 5,3 prosenttiin. Työtä on runsaasti tarjolla niin Sotkamossa kuin alueen työssäkäyntialueella. Esimerkiksi heinäkuun päättyessä Sotkamossa oli avoimia työpaikkoja 165 ja Kajaanissa 809.

”Kunnan elinvoimatyö on ollut viime vuosina tuottoisaa. Tehty työ ja kunnan panostukset elinvoimaan ovat olleet merkittäviä. Myös sotkamolaiset yritykset ovat ansainneet kiitoksen elinvoiman vahvistamisesta ja positiivisesta kehityksestä. Kaikki mitä jo nyt tiedämme tulevaan, ovat omiaan vahvistamaan uusien jo nyt Sotkamoon muuttaneiden ja myös sitä pohtivien mielikuvaa kunnasta, jossa meillä on kaikki elementit hyvään elämään olemassa. Ja paljon vielä päälle!” pohtii kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen tilastojen taustalla olevien tekijöiden merkityksiä.

Lisätietoja Sotkamon positiivisista uutisista:
Mika Kilpeläinen
kunnanjohtaja
mika.kilpelainen@sotkamo.fi
044 750 2111

Kuva Vuokatin kuvapankki