Tyyne Kettunen istuu jumppapallon päällä Eduskuntatalon edessä.

Sotkamon Huumorifestivaalilla paikallista ja vierailevaa huumoria eri muodoissaan 27.-30.6.2024

Sotkamon Huumorifestivaali järjestetään toisen kerran 27.-30.6.2024. Saamme vieraaksi esiintyjiä niin musiikin, teatterin, stand upin, elokuvan ja sarjakuvataiteen parista. Paikallisista tekijöistä mukana ovat nuorten teatterintekijöiden lastennäytelmä, kansalaisopiston teatterikurssi sekä karaokeklubi.

Torstai 27.6.2029

Huumorifestivaalit avataan oheisohjelmana olevalla Kari Södön veistosnäyttelyllä torstaina 27.6.2024 kello 18 Missio Galleriassa. Kari Södön veistoksissa pääasiallinen materiaali on puu, jota hän käyttää veistettynä usein yhdistettynä puumateriaaliin suoraan luonnosta. Aiemmin vahvasti orgaanisen muotokielen rinnalle ovat viime vuosina tulleet geometriset muodot ilmaisua laajentamaan. Työskennellessään Södö pyrkii kokemaan leikinomaista vapautta ja riemua. Hän haluaa luoda työskentelyn lähtökohdat ja puitteet intuitiiviseen, spontaaniin sekä rentoon työrupeamaan ja prosessiin. Näyttely on esillä Missio Galleriassa heti avajaisista to 27.6.2024 kello 18 alkaen aina 31.7.2024 saakka.

Sami Kojonen & Tyylitrio tuovat festivaalille Tarinallisen humoristisen iskusävelmäkonsertin torstaina 27.6.2024 kello 20 alkaen. Melodisen iskelmän aikakaudella on valtava määrä ihania kappaleita, joissa on kiehtova tarina ja/tai lystikkäät sanat. Ne eivät jostakin syystä enää juurikaan soi radioissa, mutta niiden suosio konserteissa on aina aivan valtava – eikä syyttä: ne jäävät tunteikkuudessaan mieleen (ja suihkussa laulettavaksi)! Nyt näitä iskelmiä tarinoineen on kuultavissa laadukkaasti live-esityksessä, joka ei jätä ketään kylmäksi. Lavalla on Näyttelijä (FIA) – Laulaja Sami Kojonen & Tyylitrio. Sami Kojonen on 30-vuotisen ammattinäyttelijä- ja laulajauran tehnyt taiteilija, joka on laulanut musikaaleissa mm. Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran pääroolit.

Konsertin väliajalla saamme nauttia Tyyne Kettusen Stand Up -show livestä. Tyyne oli vieraan viime vuoden festivaaleilla ja tulee yleisön pyynnöstä uudelleen parrasvaloihin. Tyyne Kettunen on tanssitaiteilija-koomikko Jonanna Keinäsen luoma hamo. Rakastettu eläkeläishahmo on kulkenut tapahtumasta toiseen jo vuodesta 1993. Tyyne vierailee erilaisissa tilaisuuksissa Ylen Aamu-TV:stä ja seminaareista aina Eduskuntaan saakka – tilasipa hänet tai ei. Usein Tyyne toki tilataan.

Perjantai 28.6.2024

Perjantaina 28.6.2024 kello 16.30 esitetään elokuvateatteri Kino Visiossa elokuvaesitys, jonka yhteydessä on keskustelu elokuvan teemoista. Elokuva keskustelijoineen paljastetaan lähempänä tapahtumaa.

Perjantain iltaohjelmassa on Naapurinvaaran Huvikeskuksessa järjestettävät Huumori-iltamat, joissa esiintyvät Radio Suomipopin aamuista tuttu Hovimuusikko Ilkka sekä Sotkamon Karaokeklubi. Hovimuusikko Ilkka eli Ilkka Ihamäki on viihdyttänyt radiokuuntelijoita jo vuodesta 2013. Hänet tunnetaan uniikeista, kahden minuutin räätälöidyistä lauluistaan, joita Ihamäki esittää sekä Radio Suomipopilla että keikoillaan ympäri Suomen. Riemastuttavat biisit ovat nokkelia ja humoristisia kuvauksia ajankohtaisista aiheista. Ihamäki on palkittu Radiogaalassa Vuoden sisällöntuottajana kaksi kertaa, vuosina 2018 ja 2022. Hovimuusikko Ilkka esittää Huumori-iltamissa ensimmäistä kertaa Sotkamosta räätälöidyn kappaleen. Sotkamon Karaokeklubi tanssittaa Huumori-iltamien yleisöä huumoripitoisella musiikilla. Karaokeklubissa esiintyy monipuolinen kattaus sotkamolaisia karaokemusiikin harrastajia, jotka ovat valinneet omaan ohjelmistoonsa kappaleita, jotka ammentavat sisältönsä laajasta huumorin kentästä.

Lauantai 29.6.2024

Lauantain 29.6.2024 aloittaa Sotkamon kansalaisopiston teatterikurssin esittämä musiikillinen (tragi)komedia Sono Italiano – Rauhassa vanha. Esitys on Hiukan rantalavalla. Näytelmä käsittelee vanhenemista, vanhemmuuden kadottamista, ikäeroja ja tekoälyä. Nämä kaikki ajankohtaiset aiheet on nivottu yhteen komedialliseksi musiikkiesitykseksi. Esityksessä kuullaan muun muassa Laila Kinnusen, Alphavillen ja Kari Tapion musiikkia.Näytelmän on ohjannut Iina Korhonen.

Lauantai jatkuu kello 14 Kino Visiolla, jossa julkistetaan Huumorin legenda -palkinnon saaja sekä tutustutaan hänen tuotantoonsa. Palkinnon jakamisen ja tuotantoesittelyn jälkeen sukelletaan lauantain teemaan, joka vie meidät yllättäviin ja kiinnostaviin keskusteluihin: keskustelemme vieraiden kanssa nimittäin huumorista kuolemassa. Keskustelua vetää Jälkiviisaistakin tuttu Jan Erola.

Kello 15.30 Kino Visiolle saapuvat keskustelemaan huumorista supersuositut sarjakuvataiteilijat Pertti Jarla ja Milla Paloniemi. Pertti Jarla tunnetaan Fingerpori-sarjakuvistaan ja Milla Paloniemi Kiroilevasta Siilistä. Keskustelua johdattelee Jan Erola.

Kello 18 siirrytään Sotkamon työväentalolle, jossa nähdään Johanna Keinäsen näytelmä Matriarkka. Matriarkka on tanssinsekainen monologi, kolkkoudessaan armollinen puheenvuoro elämän ja kuoleman välitilasta, jossa ei olla edistytty kalmistosta mihinkään. Kauna, kateus ja pikkusieluisuus sen kun tiivistyvät ruumiin maatuessa, eikä hallinnan tarve kuole koskaan. Onko naapurihaudalla taas kauniimmat kukkaistutukset? Mustan huumorin sävyttämä teksti tekee Matriarkan hahmosta tunnistettavan, ja tanssi tuo esiin henkilön, joka on olemassa toisessa ulottuvuudessa. Teoksessa koomikko ja tanssitaiteilija Johanna Keinänen sukeltaa kaikkeen tyytymättömän lasinkeräilijän nahkoihin tuloksena surullinen, naurettava ja inhimillinen kuvaus luopumisesta.

Kello 19.30 kutsumme festivaalivieraat Sotkamon kirjastoon, jossa avataan Pertti Jarlan ja Milla Paloniemen yhteisnäyttely. Luvassa siis Fingerporia ja Kiroilevaa Siiliä. Molemmat taiteilijat myös piirtävät kuvia asiakkaille pientä korvausta vastaan. Ohjelman musiikista vastaavat Sotkamon ja Kuhmon kesämuusikot huumoriohjelmistollaan. Kirjasto on avoinna poikkeuksellisesti lauantaina 29.6.2024.

Lauantai-ilta päättyy Sotkamon työväentalolle, jossa on Jan Erolan luotsaaman Punatähdet-huumoriorkesterin konsertti kello 21.30. Poliittisesti sitoutumaton huumoriorkesteri Punatähdet on perustettu vuonna 1995. Perustajina olivat nykyisin Jälkiviisaat-ohjelmasta tuttu viestintätoimistoyrittäjä Jan Erola alias Aatos Punanen sekä Helsingin Sanomien toimittaja Jaakko Lyytinen alias Varma Kosto. Punatähdet syntyi kiinnostuksesta laululiikkeeseen ja Hiski Salomaan kuplettilaulujen perinne innoitti vahvasti. Juuriltaan savolaiset Erola ja Lyytinen ottivat orkesteriinsa savolaisen näkökulman ja laulujen sanoissa leikkivät vahvasti 1960- ja 1970 -lukujen historialliset tapahtumat. Mukana on fiktiota ja faktaa, työväenlauluparodiaa ja kuvaapa Punatähdet musiikkiaan myös sanoilla aatteelliset rakkauslaulut. Poliittisesti sitoutumattomat nuoret herrat kuorruttavat sanoittamansa biisit tutuilla pop-sävelmillä.

Sunnuntai 30.6.2024

Sotkamon Huumorifestivaali on tilannut kantaesityksen sotkamolaisista ja kuhmolaisista nuorista koostuvalta Ujo Kiinnostus -ryhmältä. He ovat luoneet aivan uuden musiikillisen lastennäytelmän Juoruvyö, joka sopii niin lapsille kuin myös lapsenmielisille aikuisillekin.

Sotkamon Huumorifestivaalin päättää sunnuntaina kello 15 Sotkamon työväentalolla Taikuri Henri Kemppaisen taikashow Vaikutu hetkessä. Vuoden taikuri Henri Kemppaista on sanottu Hurmaavaksi Huijariksi, jonka humoristinen tyyli, energisyys ja kyky ottaa kontaktia yleisöönsä tekevät hänestä erinomaisen hauskan esiintyjän ja taikurin. Henri on lähtöisin Kainuun Hyrynsalmelta, jossa hän sai kipinän taikuuteen jo 5-vuotiaana nähtyään televisiossa taikuri Paul Danielsin ohjelman. Henri on kouluttanut taikurina ja esiintyjänä itseään Suomen lisäksi Las Vegasissa (2008 ja 2010) yksityisopissa. Las Vegasin reissuilla Henri syventyi lähitaikuuden saloihin. Henri on tehnyt ison Illuusioshow’n Lastenklinikoiden Kummit ry:n Elämän Kevät -konsertissa sekä Taikarumpu Show’n yhdessä Jussi69:n (The 69Eyes) kanssa Tampere-talolle.

Sotkamon kunnan sivistysjohtaja Merja Ojalammin mukaan nyt toisen kerran järjestettävä Huumorifestivaali on löytänyt paikkansa Sotkamon kesässä kesä-heinäkuun vaihteeseen.
– Tapahtumasta on tulossa vuosittain toistuva ja ohjelmassa on tänäkin vuonna paljon kiinnostustavia huumorin tekijöitä ja teemoja, kertoo Ojalammi.

Ajankohtaista

Sotkamon kansalaisopisto pureutui ekososiaaliseen sivistyskäsitykseen ja kestävään kehitykseen  ESKOA-hankkeessa

Sotkamon kansalaisopisto on osallistunut Meri-Pohjolan Opistopiirin ESKOA-hankkeeseen. Huhtikuun 2024 lopussa päättyneess…

Sotkamon kesässä viihdytään laajalla rintamalla

Sotkamossa kulttuuri ja urheilu lyövät kättä sulassa sovussa – se on suuri vahvuus Kainuun vahvasti kehittyvässä kunnassa….

Nälkämaan laulu ja siitä tehty video julkaistaan perjantaina 3.5.2024

Nälkämaan laulusta tehty sinfoninen metalliversio julkaistaan Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa heti puoliltaöin…

Ikäihmisten henkilökorttikampanja Sotkamossa

Sotkamon kansalaisopisto järjestää kurssin, jossa ikäihmisiä aktivoidaan hakemaan henkilökortti. Huhtikuun 16. päivä klo 1…