Sotkamon kunta muisti jouluisella ruokakassilla alueen ukrainalaisia

Sotkamon kunta jakoi tiistaina jo kolmatta kertaa alueella oleville ukrainalaisille ruokakasseja. Tarkoituksena on ollut tukea kriisin keskellä eläneiden ukrainalaisten ihmisten voimavaroja ja ilahduttaa heitä pienellä eleellä joulun alla. Jouluinen ruokakassi ilahdutti ukrainalaisia ja heidän perheitään liikutukseen saakka.

Aiemmin Sotkamon kunta on jakanut ruokakasseja alueen ukrainalaisille pääsiäisenä ja juhannuksen alla. Tällä kertaa jouluisesta ruokakassista löytyi esimerkiksi erilaisia aterioita, jouluisia leivonnaisia, kahvia, kinkkua, pastaa, leipää, hedelmiä, kananmunia, glögiä, margariinia ja konvehteja. Ateria- ja siivouspalvelujohtaja Airi Hyvönen kertoo, että ruokakassien koko kasvaa ruokakunnan koon mukaisesti: ”Kahden hengen ruokakassin arvo on noin 125 euroa. Neljän hengen perheeseen olemme pakanneet täyteen kaksi kestokassillista elintarvikkeita, josta perhe löytää useammalle päivälle lämpimän aterian ainekset. Kyllä moni kassia kantaessaan hämmästeli meidän suomalaisten hyväntahtoisuudesta ja vieraanvaraisuudesta.”

Ruokakassit jaettiin tiistaina Apajan henkilöstöravintolassa. Mukana oli myös kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen: ”Jakamisen yhteydessä ei voida välttyä tunteilta, sillä moni hakija liikuttui kyyneliin saakka saamastaan tuesta ja avusta Suomessa ja Sotkamossa. Osaammekohan edes ymmärtää, miten pienillä asioilla heille on niin valtava merkitys.”

Sotkamon kunnassa on tällä hetkellä noin 80 tilapäistä suojelua tarvitsevia ukrainalaisia. Kouluikäiset lapset ovat pääsääntöisesti koulussa ja pienemmille lapsille on tarjolla päivähoitomahdollisuus. Aikuiset saavat suomen kielen opetusta Sotkamon kansalaisopiston on tarjoamana. Myös alueen järjestötoiminta, kuten Iloksi ry, on ollut vahvasti tukemassa ukrainalaisten hyvinvointia monin eri tavoin. Kajaanin ja Kuopion vastaanottokeskukset puolestaan huolehtivat viranomaiskontaktia vaativien asioiden hoitamisesta tilapäistä suojelu tarvitsevien ukrainalaisten kanssa.

Lisätietoja
Mika Kilpeläinen, kunnanjohtaja, mika.kilpeläinen@sotkamo.fi, 0447502111
Airi Hyvönen, ateria- ja siivouspalvelujohtaja, airi.hyvonen@sotkamo.fi, 0447502241