UNICEF antoi Sotkamon kunnalle kiitosta Lapsiystävällisen kunta -mallin toteutuksesta -LYK-kuntakoordinaattorin blogi

Kesäinen kuva Tenetinvirralta.

Hyvät blogin seuraajat,

kuntamme Lapsiystävällinen kunta -työn tietynlainen välietappi toteutui kesäkuun alussa, kun UNICEF järjesti kunnan 2.seurantatapaamisen keskiviikkona 7.6. Edellisestä seurantatapaamisesta olikin ennättänyt vierähtämään jo vuosi. Tapaamisten tavoitteena on tarkastella erityisesti kunnan toimintasuunnitelman toimenpiteiden etenemistä. Tässä kyseisessä 2.seurantatapaamisessa keskityttiin kunnan koordinaatiorakenteeseen ja LYK-työn toimintaedellytyksiin, viestintään sekä toimintasuunnitelmamme tavoitteiden toteutumiseen.

Kunnan Lapsiystävällinen kunta -työn koordinaatiorakenteesta sekä Lapsiystävällinen kunta -mallin toimintaedellytyksistä saimme erittäin positiivista palautetta. Koordinaatioryhmästä löytyi laaja edustus eri toimialoilta ja sillä on vahva mandaatti tehdä kehitystyötä kunnassa. Myös nuorisovaltuuston ja hyvinvointialueen edustus koettiin äärettömän tärkeänä.

Viestintä on yksi keskeisimmistä LYK-työn toiminnoista. Kunnan viestinasiantuntija on ollut mukana koordinaatiotyössämme alusta asti. Kunnan sivujen alle on saatu omat LYK-sivut, joilta tämäkin blogi löytyy. Erityishuomion seurantatapaamisessa sai Sotkamon Lasten ja nuorten uutiset, jotka olivat olleet UNICEFin tarkassa seurannassa. Myös some on otettu UNICEFin arvion mukaan hyvin haltuun. UNICEF kannusti jatkamaan laajamittaista viestintää toimenpiteistämme ja lapsen oikeuksista sekä ottamaan lapset ja nuoret entistä vahvemmin mukaan viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen.

UNICEF katsoi toimintasuunnitelmamme tavoitteiden eli LAVAn (lapsivaikutusten arviointi) käyttöönotton, koulutuksen ja perehdytyksen, kunnan keskeisten asiakirjojen päivityksen, osallisuuden edistämisen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämisen edenneen ripeästi ja suunnitelmien mukaisesti. Konkreettisia kehityskohteitakin löytyi, joihin keskitymme jatkossa tavoitellessamme Lapsiystävällinen kunta -tunnusta. Ensimmäisen kerran UNICEF arvioi keväällä 2024 onko Sotkamon kunta toimillaan saavuttanut Lapsiystävällinen kunta -tunnuksen.

Sekä koordinaattori että koordinaattoriryhmä vetävät nyt kesällä vähän happea ja jatkavat lasten oikeuksien edistämistyötä toimintasuunnitelman mukaisesti taas syksyllä.

Hyvää ja lämmintä kesää toivottaen LYK-kuntakoordinaattori

Janne Huotari

Ajankohtaista

Sotkamon lasten ja nuorten uutiset – nuoret tekijät nyt myös kameran takana

Sotkamon lasten ja nuorten uusin uutislähetys on julkaistu, ja tällä kertaa Tenetin koulun mediatiimi, erityisopettaja Jus…

Sotkamon kunta jakaa vauvarahaa tänä vuonna syntyneille sotkamolaisille 376 € -haku käynnissä nyt

Tänäkin vuonna sotkamolaisia vauvaperheitä halutaan ilahduttaa vauvarahalla. Sotkamon kunta jakoi etuutta ensimmäisen kerr…

Lastenoikeuksien viikko Sotkamossa: Lapsiystävällisyys arjen ytimessä

Sotkamon kunta on mukana valtakunnallisessa Lastenoikeuksien viikossa 20-26.11.2023, jossa kampanjoidaan lapsen oikeuksien…

LYK-kuntakoordinaattorin terveiset Tampereelta