Kirjaston taidetta.

Usein kysyttyä

Miten voin saada kirjastokortin?

Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Samalla voi sopia varauksen saapumisilmoituksen lähettämisestä tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä sekä sähköpostilla lähetettävästä eräpäivämuistutuksesta. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajan kirjallisen suostumuksen.

Saako ulkopaikkakuntalainen kirjastokortin?

Kyllä saa. Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajan kirjallisen suostumuksen.

Kirjastokorttini katosi. Mitä teen?

Ilmoita katoamisesta heti kirjastoon. Otamme korttisi väliaikaisesti pois käytöstä. Uusi kortti maksaa 2 €.

Voinko palauttaa lainaamiani aineistoja, vaikka kirjasto on kiinni?

Pääkirjastossa on käytössä palautusluukku kirjaston ollessa kiinni. Se sijaitsee kunnanviraston puoleisessa ovessa. Erityisesti dvd-levyjä ja cd-levyjä palauttaessa on syytä olla varovainen, ettei aineisto rikkoutuisi. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Voinko palauttaa pääkirjastosta lainaamani aineistot kirjastoautoon?

Pääkirjastosta lainatun aineiston voi palauttaa myös kirjastoautoon ja päinvastoin.

Miten lainat voi uusia?

Asioimalla pääkirjastossa tai kirjastoautossa, verkkokirjastossa tai puhelimitse. Verkkokirjastoa varten tarvitset kirjastokortin numeron ja kirjastosta henkilökohtaisesti annettavan nelinumeroisen pin-koodin. Lainoja voi uusia enintään viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia.

Mitä teen, kun en voi enää uusia lainojani, koska kaikki uusintakerrat on käytetty?

Aineisto on palautettava kirjastoon, mutta se voidaan lainata uudestaan, jos siihen ei ole varauksia. Otathan mukaan kirjastokortin.

Kertyykö myöhässä olevista lainoista maksua?

Myöhässä olevista lainoista lähetetään asiakkaalle ilmoitus, josta peritään 2 €/ilmoitus. Laina-aika päättyy eräpäivänä klo 23.59. Lähestyvästä eräpäivästä voi saada sähköpostiin maksuttoman muistutuksen. Palauttamalla tai uusimalla lainat viimeistään eräpäivänä välttyy myöhästymismaksuilta.

Mitä aineiston varaaminen maksaa?

Sotkamon kirjaston aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamatta jääneestä ilmoitetusta varauksesta peritään 1 €. Tätä maksua ei peritä lasten ja nuorten osaston aineistosta.

Miten saapuneesta varauksesta ilmoitetaan?

Varauksesta ilmoitetaan joko tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Voit valita haluamasi ilmoitustavan pääkirjaston tai kirjastoauton palvelupisteissä tai verkkokirjastossa kohdassa Oma tili -> Omat tiedot -> Viestiasetukset.

Olen saanut varausilmoituksen aineistosta, jota en pääse noutamaan ajoissa. Voinko saada lisäaikaa?

Voit saada jonkin verran lisää noutoaikaa, jos otat yhteyttä kirjastoon viimeiseen noutopäivään mennessä.

Mistä saan pin-koodin, jotta pääsen uusimaan lainojani ja tekemään varauksia verkkokirjastossa?

Nelinumeroisen salasanan saa pääkirjaston ja kirjastoauton palvelupisteistä. Sitä ei saa puhelimitse tai sähköpostitse. Salasanan lisäksi tarvitset kirjautumiseen kirjastokorttisi numeron.

Olen unohtanut pin-koodini. Miten voin vaihtaa sen?

Uuden pin-koodin saa pääkirjaston ja kirjastoauton palvelupisteistä. Sitä ei saa puhelimitse tai sähköpostitse.

En löydä etsimääni aineistoa. Mitä teen?

Kysy neuvoa kirjaston henkilökunnalta. Jos aineistoa ei löydy Sotkamon kirjaston kokoelmista, voimme halutessasi pyytää aineiston kaukolainaksi jostakin muusta kirjastosta. Voit tehdä kaukolainapyynnön lomakkeella, sähköpostilla (kaukopalv@sotkamo.fi), puhelimitse tai asioimalla kirjastossa. Kaukolainamaksu on Kainuun yleisistä kirjastoista ja Varastokirjastosta 3 €/kpl ja muista kirjastoista 5 €/kpl. Kirjasto ottaa myös vastaan hankintaehdotuksia.

Osoitteeni on muuttunut, Miten voin ilmoittaa osoitteenmuutoksen kirjastoon?

Asioimalla pääkirjaston tai kirjastoauton palvelupisteessä, puhelimitse tai sähköpostilla. Osoitteenmuutos onnistuu myös verkkokirjastossa kohdassa Oma tili -> Omat tiedot.

Voinko käyttää kirjastossa Internetiä? Voinko käyttää Internetiä, vaikka minulla ei ole kirjastokorttia?

Kirjastossa on viisi Internet-konetta asiakkaiden käyttöön. Koneiden käyttöön tarvitaan joko kirjastokortti tai väliaikaiset tunnukset. Väliaikaiset tunnukset saa asiakaspalveluaikana klo 12 alkaen kirjaston yläkerran palvelupisteestä. Neljää koneista voi käyttää ilman ajanvarausta puoli tuntia ja näiltä koneilta on tulostusmahdollisuus.

Asiakkaiden käytettävissä on myös tietokone, jolle voi varata ajan tunniksi ja koneelta on tulostusmahdollisuus. Tunnin koneen ajanvaraus numerosta 044 750 2404.

Tulostaminen on maksullista.
Kirjaston maksut

Kirjaston tiloissa voi myös käyttää langatonta lähiverkkoa (WLAN). Sotkamon kirjasto ei vastaa verkon toimivuudesta tai tietoturvasta asiakkaiden tietokoneilla.

Miten pääsen käyttämään e-aineistoja?

E-aineistopalvelut löytyvät Pohjoisen eKirjastosta. Palveluihin kirjaudutaan joko kirjastokortin numerolla tai kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. E-lehtipalveluista ePress toimii ainoastaan kirjaston asiakaskoneilla. eMagzin kautta voit lukea aikakauslehtiä niin kotona kuin kirjastossa. Kirjastosta saa opastusta e-aineistopalveluiden käyttöön.